Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Sunset Overdrive

MetazoanCookie 14.11.2014 Kommentit Lisätiedot, plussat ja miinukset

Insomniac Games päätti lyödä hynttyyt yhteen tällä kertaa Microsoftin kanssa. PlayStationeilla mm. Ratchet & Clankeilla mainetta kerännyt firma yrittää kiinnittää pelaajien huomiota kieli poskessa –meiningillä ja överi parkouraamisella. Onnistuivatko he tehtävässään? Kyllä. Itse asiassa paremmin kuin osasin edes odottaa.

Jo itse alkuasetelma kertoo, että nyt ei ole mistään vakavahenkisestä tekeleestä kyse. Megakorporaatio FizzCo on valmistanut Sunset Cityn kansalle uutta ja mahtavaa Overcharge-energiajuomaa. Jokainen asukas joka tuota litkua juo, muuttuu tappavaksi mutantiksi. Tämän myötä koko kaupunki pistetään lukkojen taakse, jotta voidaan rauhassa tuhota todistusaineistot katastrofista. Pelaajan tehtäväksi jää pakeneminen Sunset Citystä keinolla millä hyvänsä.

Jos tämä olisi videopeliä

Sunset Overdrive on vapaassa maailmassa sekoilua, jossa neljättä seinää rikotaan melkoisella tulituksella. Huumori itsessään tuo mieleen hieman Borderlandsia vastaavan huulenheiton, tosin kyllä siellä se pelin oma persoonallinenkin huumori kukoistaa. Vitsit ovat toimivia, eivätkä aiheuta myötähäpeää, mitä hieman alussa pelkäsin. Liikkuminen vapaassa maailmassa on toteutettu räväkämmällä parkour-tyylillä. Jokaisella aidan tai rakennuksen reunalla pystyy grindaamaan, trampoliinina voi käyttää autoja, puita ja vaikka roskalaatikoita. Näitä mekaniikkoja hyödyntämällä olisi tarkoitus pysyä koko ajan liikkeessä, jota peli kannustaa tekemään jatkuvasti. Kuolema korjaa hyvin helposti, jos jää seisoskelemaan keskelle katua, näin ollen paras taktiikka on pysyä korkealla ja jatkuvassa liikkeessä. Tämä ei tietenkään toimisi hyvin, ellei ohjaus olisi kunnossa, onneksi tähän osa-alueeseen on kiinnitetty paljon huomiota, sillä jo lyhyen harjoittelun jälkeen parhaimmatkin temput alkavat onnistua ilman suurempia ongelmia. Ampumistakin on helpotettu suhteellisen anteeksiantavalla tähtäyksen helpottajalla, joka jakaa varmasti mielipiteitä auttavaisuudellaan. Mahdollisuus poistaa koko avustus olisi kuitenkin ollut hyvä vaihtoehto olla valittavana valikoissa.

Insomniacin peleille tyypillistä on aina ollut hyvin kekseliäät aseet, joita muuten piisaa ja yllin kyllin tässäkin tekeleessä. Parina esimerkkinä voisin mainita vaikkapa räjähtäviä pehmonalleja ampuva pyssykän, sekä vinyylilevyjä sarjatulena räiskivän vekottimen. Erilaisia aseita tulee tasaiseen tahtiin tarinan edetessä, ja ne eroavat sen verran paljon toisistaan, että varmasti jokainen löytää oman suosikkinsa niiden joukosta. Aseisiin, kuten myös pelihahmolle saa ostettua ja ansaittua eräänlaisia poweruppeja, joita kutsutaan nimellä Amp. Ampit antavat lisäpotkua lisäämällä erityisiä modifikaatioita, joilla voi esimerkiksi stunnata eli lamauttaa vihollinen hetkeksi paikalleen. Ampeja löytyy mukava määrä, enkä itse niitä kaikkia ole vielä saanut kerättyä.

Get ready to die, asshole!

Perinteisessä vapaassa maailmassa on tietysti paljon kerättävää, ja niin on myös tässäkin. Kerättävät esineet ovat yllättäen pelin huumorin huomioon ottaen hyvin pöljiä. Haisevia lenkkareita, vessapaperirullia ynnä muuta. Mutta niitä kannattaa kuitenkin kaikesta huolimatta kerätä, sillä niiden avulla pystyy hankkimaan itselleen lisää Ampeja. Näin ollen kerättävät eivät ole siellä sen takia, koska kaikissa muissakin peleissä niitä on, vaan niistä on pelillistä hyötyä. Hahmoaan pystyy myös muokkaamaan kivasti. Ihan ei Saints Rown tasolle tällä osa-alueella päästä, mutta ihan riittävästi hahmoaan pystyy erityisesti vaatteiden kautta muokkaamaan. Onneksi hahmon muokkaus on mahdollista ihan milloin vain tietyissä paikoissa, joten kyllästyminen ei ainakaan kerkeä omaan hahmoon iskemään.

Tehtäviä löytyy kiitettävä määrä ja niissä on paljon variaatioita. Harvemmin tulee samankaltaisia tehtäviä vastaan, paitsi ehkä sivutehtävissä. Mutta se ei haittaa, sillä jo pelkkä peruspelaaminen on jo niin hauskaa, että asia ei ehdi vaivaamaan, jos ollenkaan. Haastetehtäviä löytyy myös, joita en itse kauheasti jaksanut pelata, kun ne ovat lähinnä leaderboard-sijoituksen parantamista jatkuvalla syötöllä, toki ne muut jotka tällaisesta suorittamisesta tykkää, niin he saavat varmasti tyydytettyä kilpailunälkäänsä tällä tavoin. Näiden lisäksi tarjolla on kahdeksalle pelaajalle suunnattu Chaos Squad, joka on Horde-henkinen pelimuoto, jossa vihollisia ilmestyy aalloittain, ja tarkoitus olisi suorittaa erilaisia tehtäviä samalla suojellen kohdetta. Se on ihan hauskaa, mutta ei kovinkaan pitkäikäistä hupia.

Ollakko tämä systeemi selleri?

Sunset Overdrive on kyllä sellainen peli, mistä en alun perin kuvitellut tykkääväni. Aikanaan E3:ssa esitetyt videopätkät eivät herättäneet minkäänlaista mielenkiintoa mihinkään suuntaan, mutta kas kummaa kun ensimmäistä kertaa laitoin pelin päälle, niin koukussa oltiin. Mikä on omalle kohdalleni hyvin harvinaista, varsinkin kun pidän enemmän lyhyistä pelikokemuksista, kun yleensä helposti kyllästyn pidemmän mittaisissa tekeleissä. Tarinan läpäisyssä meni pelin kellon mukaan 11 tuntia ja tuota tekemistä riittää kuitenkin vielä runsaasti läpäisyn jälkeenkin, niin kyllä tuossa tuota sisältöä riittää useammallekin illalle. On vaikea löytää paljoakaan pahaa sanottavaa, muuta kuin pieniä juttuja sieltä täältä, kuten vaikkapa Co-opin puute. En tiedä menisinkö niinkin pitkälle, että Sunset Overdrive olisi Xbox Onen system seller. Joillekin tämä voi hyvin olla sellainen, mutta itse en ehkä tämän takia laitetta hommaisi, kuitenkin se on siellä yhtenä hyvänä vaihtoehtona laitetta hankkiessa. Kaikesta huolimatta voin suositella peliä varauksetta, jos kaipaat vähemmän vakavaa menoa peli-iltoihisi.

Kiitokset Xbox Suomelle arviokappaleesta.