Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Super Mario 3D World

Nintendon yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista pelisarjoista sai taas uuden pelin sarjaansa. Se on Nintendon kehittämä ja julkaisema peli Wii U:lle. Nostaako se pelisarjan taas yhtä tasoa ylemmäs vai onko se tahra pelisarjan nimessä?

It all began in the Mushroom Kingdom

Super Mario 3D World alkaa Marion, Luigin, Prinsessa Peachin (Prinsessa Kultakutrin) ja Toadin ollessa rauhallisella kävelyllä ilotulitteiden räjähtäessä taivaalla. Huomatessaan vinossa olevan putken putkimies veljekset rientävät korjaamaan sen. Putken ollessa korjattu sieltä lentää ulos hädissään oleva vihreä keiju, joka on yksi seitsemästä Sprixie-keijusta. Ei aikaakaan, kun putkesta ilmestyy hieman tutumman näköinen henkilö, Kuningas Koopa. Joka on kidnapannut tällä kertaa kaikki Sprixie-prinsessat ja eikä aikaakaan kunnes sankarinelikkomme lähtevät pelastamaan näitä seitsemää prinsessaa.

Välittömästi huomaa pelin olevan Mario-peli. Maailma on värikäs ja yksityiskohtainen ja heti alussa tuntee olevansa tervetullut seikkailemaan. Jokaisessa maailmassa on oma teemansa esim. jäämaailma, aavikkomaailma ja niin edespäin. Tästä huolimatta jokainen kenttä on uniikki kokemus, eikä pelatessa tunnu, että tämä kenttä olisi jo nähty. Kentissä voi mennä haluamaansa reittiä pitkin riippuen mikä puku on päällä. Nämä eivät kuitenkaa ole mitään suuria oikoreittejä vaan joskus voi valita meneekö esteen yli vai ali ja toisesta voi löytyä jotain mukavaa kuten, vaikkapa elämä tai tähti.

Super Mario Veljekset

Kenttiä voi pelata neljällä eri hahmolla: Mariolla, Luigilla, Prinsessa Peachilla ja Toadilla. Jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa.Mario on tasainen hahmo, jolla ei ole suoranaisesti minkäänlaisia erikoiskykyjä. Hän on hyvä kaikessa ja hän on helpoiten ohjattavissa, mutta kuitenkaan hän ei ole paras missään.Luigi pystyy hyppäämään kaikista korkeimmalle, mutta huonoina puolina hän sprinttaa ja pysähtyy hitaammin.Prinsessa Peach voi leijua ilmassa pienen hetken ja aloittaa sprinttaamisen aikaisemmin, mutta samalla hän juoksee hitaammin.Toad juoksee nopeammin, mutta hyppää kaikista huonoiten ja tippuu alas nopeamminNämä taidot ovat selvästi otettu Super Mario Bros. 2:sta ja ovat oletettavasti viittaus kyseiseen peliin. Peliin on myös lisätty viides pelattava hahmo, jolla on omat taitonsa, mutta se on piilotettu, enkä aio kertoa siitä sen enempää vaan annan kaikkien löytää sen itse.

Maailmalta löytyy tavallisten kenttien lisäksi minipeli kenttiä ja välivastuksia. Minipeli kenttiin kuuluu esim. tähtien hakeminen kymmenessä sekunnissa tietystä paikasta tai keräämällä tietyn verran tähtiä pienestä kentästä aikarajan sisällä Kapteeni Toadilla, joka ei osaa hypätä. Maailmalle ilmestyy aina silloin tällöin kolikkoautomaatti, josta voi voittaa tietyn määrän rahaa saamalla samoja kuvioita. Maailmalta löytyy myös Toad-taloja, joista voi saada erilaisia power-uppeja esim. tulikukka ja lehti. Toisenlaisista taloista saa uuden tarran, mutta nämä talot ovat hiukan paremmin piilotettu. Jokaisessa maailmassa on tavalliseen tapaan linna, jossa odottaa maailman vastus. Positiiviseksi yllätykseksi huomasin, että linnat täytyy mennä yhteen putkeen läpi, eli jos kuolee matkan varrella tai vastuksessa niin kenttä täytyy aloittaa alusta.

Get the Power

Pelistä löytyy useita uusia power-uppeja, joista mainitsen vain muutaman. Kissapuku eli kello, Tupla-hahmo eli kirsikka ja Tykki laatikko. Suurinta osaa näistä power-upeista saa harvemmin paitsi kissapukua, jota jaellaan jo ensimmäisessä kentässä ja josta on tullut yksi pää power-upeista sienen, tulikukan ja lehden kanssa. Kissapukua jaellaan aivan liian paljon ja koska se on aivan ylivoimainen kiipeämistaidollaan ja syöksy hyökkäyksellään niin se tekee pelistä liian helpon, kun peli ei ole muutenkaan vaikea. Pelistä löytyy vielä yksi power-uppi, joka helpottaa peliä aivan liikaa. Valkoinen Tanooki-puku annetaan pelaajalle muutaman kuoleman jälkeen ja sen aikana, kun pelaajalla on tämä puku päällä hän ei voi kuolla muulla tavalla kuin tippumalla rotkoon eli on melkein voittamaton koko kentän ajan. Kentän päättyessä kuitenkin puku muuttuu tavalliseksi Tanooki-puvuksi.

Gamepadin näyttöä käytetään hyvin hyödyksi pelin erilaisissa tilanteissa ja sillä voi tökkiä kaikenlaisia esineitä ja asioita rahan tai esineiden toivossa. Kontrollit ovat hyvin suunniteltu ja ne toimivat mainiosti. Gamepadin näytöstä näkee jatkuvalla syötöllä saman pelikuvan mikä tulee telkkarista, joten peliä voi pelata joko gamepadin tai telkkarin näytöllä sen enempää säätelemättä.

Peliä voi pelata 1-4 pelaajaa samanaikaisesti. Peliä on hauska pelata sekä yksin että kavereiden tai perheen kanssa. Kun peliä pelaa useampi henkilö, peli muuttuu siten, että yhden henkilön kuolema ei päätä kenttää, vaan yhteisistä elämistä lähtee yksi pois ja pelaaja tulee kuplassa takaisin kentälle, jota muiden pelaajien täytyy koskettaa, jotta äskettäin kuollut pelaaja pääsee takaisin pelaamaan. Muut pelaajat voivat liittyä peliin ja poistua pelistä koska vain haluavat. Jokaisen kentän päätteeksi lasketaan pisteet ja eniten pisteitä kerännyt saa kruunun niin pitkäksi aikaa kunnes hänet voitetaan jossain kentässä.

Jokaisessa tavallisessa kentässä on aina kolme tähteä ja yksi tarra kerättävänä. Välivastus ja minipeli kentissä on eri määrä tähtiä saatavana. Välivastus kentistä voi saada yhden tähden ja minipeli kentistä voi saada hieman enemmän tähtiä kuin tavallisista kentistä riippuen minkälainen minipeli on kyseessä. Kerättävää riittää pelin aikana ja pääpelin läpäisemisen jälkeen. Jo valmiiksi läpäistyihin kenttiin voi palata ja kerätä kaikki keräämättömät tähdet ja tarrat. Pelissä on myös mahdollisuus avata lisää salaisia kenttiä, joissa riittää pelattavaa pitkäksi aikaa.

Its a Mii

Pelissä voi jättää viestejä kentän jälkeen ja ollessa kentän ulkopuolella. Nämä viestit ovat kaikkien nähtävissä, paitsi jos ilmoittaa nappia painamalla että viestissä on paljastuksia niin silloin vain ne näkevät viestin, jotka ovat hyväksyneet paljastuksia sisältävät viestit. Jokaiseen kenttään ilmestyy haamuja muista pelaajista jotka ovat menneet kentän läpi. Tämä tapahtuu vasta kun on mennyt kentän itse läpi ja hyväksynyt, että kentissä näytetään muiden pelaajien haamut.

Get Wii U or get out

Super Mario 3D World on kaikin tavoin hauska ja viihdyttävä peli sekä yksin että kavereiden taikka perheen kanssa. Vaikka peli on todella helppo ja se jatkaa hyvin pitkälti parin edeltäjänsä jalanjälkiä, peli kuitenkin erottuu joukosta aivan uutena Mario-pelinä. Maailma on ainutlaatuinen ja musiikki korvia hellivää. Peli ei ole kopio Super Mario Worldistä 3D:nä vaikka nimensä perusteella näin voisi päätellä. Tästä pelistä minulla ei ole hirveästi huonoa sanottavaa. Ainoastaan kissapuvun liiallinen jakaminen ja pelaajan jatkuva auttaminen tuntuivat huonoilta asioilta. Toivoisin jonain päivänä vielä näkeväni haastavan Mario-pelin, enkä ole vielä luovuttanut. Toivon myös, että tulevaisuuden Mario-peleissä uskalletaan ottaa enemmän riskejä ja tehdä jotain kunnolla erilaista. Tämä peli antaa kuvan, että emme ole vielä nähneet kaikkea mitä tekijät ovat piilottaneet hihaansa. Suosittelen peliä suuresti tasoloikkien ystäville ja niille jotka ovat nauttineet uusista Mario-peleistä. Suosittelen peliä myös vanhojen Mario-pelien ystäville, mutta hieman vähemmän kuitenkin. Jos omistat Wii U:n niin tämä peli kannattaa ehdottomasti hankkia.