Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Super Mario Maker

Super Mario Maker on Wii U:lle julkaistu kenttäeditori ja tasoloikkapeli, jonka on kehittänyt Nintendo EAD Group No. 4 ja julkaissut Nintendo. Oletko jo pitkään haaveillut oman Mario-kentän tekemisestä? Nyt se on vihdoinkin mahdollista. Mutta saako kenttien luomisesta ja muiden tekeleiden pelaamisesta tarpeeksi iloa ja nautintoa vai onko peli parempi jättää luovemmille yksilöille? Sen meille kertoo pitkän työuran raastanut ja 30-juhlavuotta juhliva putkimies Mario.

Taiteilijanelämää

Super Mario Makerissa tosiaan voi joko luoda omia kenttiä ja jakaa niitä muille tai pelailla muiden tekemiä kenttiä. Kenttien luomisessa on monia työkaluja käytettävissä vaikka alussa niitä on rajatusti. Alussa voi tehdä vain alkuperäisiä Super Mario Bros. tai New Super Mario Bros -kenttiä, mutta kenttiä tehdessä uusia esineitä ja tyylejä avautuu pikkuhiljaa. Tyylien ja esineiden avautuminen tuntui valitettavasti ikuisuudelta, mutta osasyynä voi myös olla, etten malttanut odottaa, että saisin tehdä Super Mario World -kenttiä. Monilla esineillä on myös useita eri käyttötapoja ja niitä ravistamalla ne voivat myös muuttua hieman. Esimerkiksi jos Bullet Bill tykkiä ravistaa muuttuu tykki täten punaiseksi ja Bullet Billit alkavat seuraamaan sinua. Esineet eivät ole myös lukittuna tiettyihin pelityyleihin vaan voit käyttää niitä myös muissa pelityyleissä, kuten voit laittaa sahan ensimmäiseen Mario-peliin, jota ei ollut koskaan alkuperäisessä pelissä. Myös monia täysin uusia esineitä löytyy, joita ei ole koskaan nähtykkään Mario-peleissä esineitä voi yhdistellä monella eri tavalla. Kaikkea en kuitenkaan aio kertoa, koska pelissä on todella monia eri tapoja luoda kenttiä ja keinoja saada niihin hieman lisää näyttävyyttä, kuten ääniefektit. Jos kuitenkin haluat lähettää kenttäsi muiden pelattavaksi, liian vaikeaa kenttää ei kuitenkaan kannata tehdä, koska sinun täytyy myös päihittää se itse.

Luovuuden lumous

Entä jos et koe olevasi luova ihminen, mutta pidät kovasti tasoloikkapeleistä? Siihenkin löytyy ratkaisu. Pelissä voit tottakai pelata muiden ihmisten tekemiä kenttiä ja samalla antaa heille palautetta ja tähtiä kentistä. Tähdillä voit pitää jotain tiettyä kenttää elossa, koska epäsuositut kentät poistetaan servereiltä, joten tähdet on helppo tapa tukea kenttää ja se ei maksa mitään. Ei kuitenkaan kannata pelätä, että oma kenttä poistettaisiin, koska se kuitenkin säilyy omalla konsolilla. Jos et kuitenkaan jaksa etsiä kenttiä erikseen niin voit ottaa helposti vain 10 tai 100 Marion haasteen. Nämä haasteet tarkoittavat, että sinulla on joko 10 tai 100 elämää ja sinun täytyy pelata tietyn verran kenttiä riippuen minkä vaikeustason otat. 10 Marion haasteessa pelataan vaan kehittäjien tekemiä kenttiä ja se toimii enemmänkin harjoituksena. 100 Marion haasteessa puolestaan pelataan muiden pelaajien kehittämiä kenttiä. Näiden haasteiden suorittamisesta saa aina uuden hahmon peliin esimerkiksi Linkin ja niitä voi käyttää syömällä mysteeri sienen. Hahmot tosin riippuvat tekijän omistavista hahmoista eikä omista. Hahmoja saa myös käyttämällä pelin tukevia amiiboja. Vaikkei sinulla olisi avattuna yhtään mitään voit silti pelata kaikkia kenttiä mitä pelistä löytyy, joten turhaan ei tarvitse työskennellä, jos ei kenttien tekemisestä pidä.

Musiikista on paha oikeastaan sanoa mitään, koska se on tuttua musiikkia eri mario peleistä. Kentissä soivat kappaleet ovat tottakai klassikoita, mutta myös valikoissa soivat kappaleet kuulostavat hyvin mukavilta ja rentouttavilta. Kenttiä tehdessä musiikki kuuluu vain osittain ja aina palikan tai vihollisen laittaessa kuuluu ääniefekti, joka täydentää kappaleen. Tästä saa hauskuutta peliin, jos yrittää tehdä kenttää musiikin tahdissa. Pelin ulkonäöstä on vaikea sanoa mitään, koska kaikki näyttää siltä miltä pitääkin.

Kenttien luominen on tehty hyvin helpoksi kontrollien osalta ja kaikki toimii niinkuin pitääkin. Styluksella on helppo laittaa asioita oikeille paikoille. L- ja LZ-nappeja painellessa voi myös valita nopeasti esimerkiksi pyyhekumin. Itse pelatessa kontrollit toimivat niin kuin pitääkin, vaikka huomasin, että Super Mario Bros. -tyylillä pelatessa hyppääminen on hieman ilmavampaa. Tätä on vaikea selittää, mutta siihen tottui todella nopeasti, joten siitä ei tullut sen isompaa ongelmaa. Peli opettaa myös kuinka luoda kenttiä ja pelistä löytyy monenlaisia esimerkkikenttiä, joista voi ottaa mallia. Pelin mukana tulee myös ideakirja, josta voi katsella ideoita tai muuten vain selailla ajankuluksi. Kirja on myös julkaistu digitaalisessa muodossa ilmaiseksi.

Yhteenveto

Super Mario Maker on laadukas ja helppokäyttöinen kenttäeditori, jossa voi myös luomisen ohella kokeilla tasoloikka taitoja. Kenttien suunnitteluun annetaan sopivasti ohjeita ja avustusta ymmärtääkseen pelin potentiaalin. Monilla eri esineillä voi luoda juuri omannäköisen kentän ja kaunistella vielä jälkeenpäin muille jaettavaksi. Peli kuitenkin soveltuu myös niille, jotka eivät tunne itseään kovin luoviksi. Tuhansista ja ainakin pian miljoonista kentistä voi valita itselleen juuri sopivia kenttiä ja ottaa haasteeksi mennä ne kaikki. Pelaaminen ei ainakaan heti lopu kesken ja 100 Marion haasteen kautta voi kokeilla omia taitojaan. Pelistä voi myös havaita viittauksia SNESille julkaistusta Mario Paintista. Helppokäyttöisyyden avulla peliä voi myös pelata perheen pienimmätkin tai miksei myös vanhemmatkin. Pelistä löytyy helposti hupia koko perheelle tai muihin illanistujaisiin. Suosittelen peliä kaikille, joita kiinnostaa edes hiukan kenttien luominen tai tasohyppely, koska vaikka et koe olevasi luova, voit vahingossa tehdä kentän tai kymmenen.

Onneksi olkoon kaikkien rakastamalle putkimiehelle. Pysykööt viemärit avoinna vielä seuraavatkin 30-vuotta.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.

Super Mario Maker ideakirja