Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Super Mario Maker 2

Mario-kenttien tekeminen saapuu Nintendo Switchille Super Mario Maker 2:n kautta ja luvassa on pieniä ja suuria muutoksia. Pystyykö peli tarjoamaan tarpeeksi uusia ja mielenkiintoisia asioita vai onko kaikki jo nähty sarjan ensimmäisessä osassa?

Wrecking Crew

Pelin tarinapelimuoto alkaa, kun Mario, Toadette ja muutamaa Toad ovat rakentaneet Prinsessa Peachin linnan valmiiksi. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, sillä Undodog astuu vahingossa ison napin päälle ja Reset Rocket pyyhkii linnan pois. Täten Marion täytyy lähteä tekemään hanttihommia tienatakseen rahaa, jotta linnan rakentaminen olisi mahdollista. Tarinapelimuoto on tarkoitettu opettamaan pelaajaa, miten erilaiset kentät ja esineet toimivat. Kenttien luonti opetetaan erikseen, mutta tarinapelimuodon kenttiä voi silti tutkia vapaasti. Noin neljä tuntia kestävä tarinapelimuoto antaa hyvän kuvan minkälaisia kenttiä on mahdollista tehdä aluksi ja pelattavana on yli 100 kenttää.

Vain taivas rajana

Kenttien luonnissa peli tarjoaa laajalti opetusmateriaalia. Peli tarjoaa aloittelijan, keskitason ja edistyneitä opetus sessioita. Kaikissa opetetaan selvästi ja yksinkertaisesti opetettava aihe, joten uusikin pelaaja pääsee nopeasti luomaan kenttiä. Kenttien luominen on mahdollista kannettavassa muodossa tai telakoituna, mutta se on huomattavasti helpompaa kannettavassa muodossa, kosketusnäytön takia. Pelissä on valittavana viisi pelityyliä, joista uusi pelityyli on Super Mario 3D World. Tätäkin pelityyliä pelataan 2D:nä ja peliin on lisätty esineitä tästä pelistä, kuten kissa power-up. Peliin on myös lisätty co-op, joten sitä voi pelata yhteensä neljän pelaajan voimin lokaalisti tai netin välityksellä ja kenttiä voi luoda kaverin kanssa lokaalisti. Kenttien luonnissa esineet, viholliset, ääniefektit ja kaikki muu on lajiteltu eri kategorioihin, joista ne on helppo löytää. Voit myös muokata kentän teemaa, asettaa autoscrollin, muokata aikarajaa ja asettaa ehdon, joka tulee suorittaa ennen kentän läpäisemistä, kuten kerää tietyn verran kolikoita tai läpäise kenttä Super Mariona. Pelissä voi luoda melkein minkälaisia kenttiä vain ja kaikki on helposti saatavilla alusta asti. Voit myös lähettää oman kenttäsi muiden pelattavaksi tai pelata muiden kenttiä huvin vuoksi tai etsiä niiden kautta uusia ideoita.

Loputonta huvia

Voit helposti etsiä muiden pelaajien kenttiä erilaisten tagien, asetusten tai ID:n avulla. Voit myös vain selata kuumia, suosittuja tai uusia kenttiä ja valita niistä mieluisia. Endless Challengessa voit valita vaikeustason ja katsoa kuinka pitkälle pääset. Peli laittaa sinut satunnaisesti muiden pelaajien kenttiin ja antaa sinulle tietyn määrän elämiä riippuen vaikeustasosta. Tämä pelimuoto on mukava varsinkin, jos ei tiedä mitä kenttiä pelaisi.

Kontrollit toimivat hyvin, vaikka kenttien luominen on aluksi hankalampaa telakoituna, mutta kun pikanäppäimet oppii, siitä tulee helpompaa. Pelattavuus ei myöskään ole samanlaista kuin alkuperäisissä peleissä, joten jos on tottunut pelaamaan alkuperäisiä pelejä, ohjattavuuden totutteluun voi mennä hetki. Jos on kuitenkin pelannut ensimmäistä Super Mario Makeria, tässä ei ole mitään ongelmaa. Peli näyttää hyvältä tuttuun Mario-pelien tapaan ja kuulostaa hienolta, sillä pelissä on musiikkia edellisistä Mario-peleistä. Äänisuunnittelu on myös onnistuneesti tehty ja kaikkien ääniefektien avulla kentistä voi tehdä vieläkin hauskempia.

Yhteenveto

Super Mario Maker 2 on onnistuneesti tehty jatko-osa, joka lisää edelliseen osaan verrattuna paljon uutta sisältöä ja korjaa vanhoja elementtejä. Tarinapelimuoto opettaa miten kaikki pelityylit toimivat ja peli sisältää laajan valikoiman erilaisia opetusmateriaaleja. Pelin ydin löytyy kentän luonnista, jossa on mahdollista tehdä juuri sellaisia kenttiä kuin haluaa. Esineitä, vihollisia ja ääniefektejä on paljon, joten niitä voi käyttää helposti haluamallaan tavalla. Muiden kentistä voi myös etsiä uusia ideoita tai niitä voi pelata vain huvin vuoksi. Tämän tyylisessä pelissä yksi tärkeimmistä elementeistä on pelaajakunta, joka on myös edellisen pelin suosion takia hyvin laaja. Tämän takia peliä voi myös pelata, vaikka ei niinkään välittäisi kenttien luomisesta, sillä peli sisältää jo nyt todella paljon erilaisia kenttiä. Endless Challengen avulla voi myös pelata helposti muiden pelaajien kenttiä, mikäli ei tiedä minkälaisia kenttiä etsisi. Kontrollit toimivat hyvin, vaikka kenttien luomisessa kannettava muoto on parempi. Peli näyttää hyvältä ja kuulostaa hienolta tuttuun Mario-tyyliin. Karkeasti peli on vain paranneltu ja laajennettu versio edellisestä pelistä, mutta erilaiset uudistukset ja laaja pelaajakunta tekevät tästä pelistä paljon paremman mitä se pohjimmiltaan olisi. Suosittelen peliä kaikille Mario-pelien ystäville, jotka haluavat vieläkin nähdä mitä kaikkea uutta 2D Mario-pelit pystyvät antamaan, sillä sitä riittää tai niille, jotka haluavat käyttää luovuutta kenttien luomiseen.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.