Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Super Mario Maker for Nintendo 3DS tuo neljän Mario-pelin kenttäeditorin kannettavaan muotoon yli vuosi Wii U -version julkaisun jälkeen. Voit nyt luoda uniikkeja kenttiä tien päällä tai missä tahansa mahdatkaan olla. Onko peli saatu pidettyä tarpeeksi monipuolisena, kun se tuotiin kannettavaan muotoon vai onko ominaisuuksia karsittu liikaa ja sitä kautta tuhottu se mikä teki pelistä alunperin uniikin?

Mario Maker Paint

Voit luoda omia kenttiä tai pelata Super Mario Challengea, 100 Mario Challengea tai suositeltuja kenttiä. Ennen kenttien luomista kannattaa pelata Super Mario Challenge läpi, joka sisältää 18 maailmaa ja yhteensä 100 pelattavaa kenttää. Kaikki kentät ovat kehittäjien itse luomia kenttiä ja niissä opetetaan pelin ominaisuuksia. Saat myös jokaisen maailman jälkeen käyttöösi uusia esineitä, joita voit käyttää kenttien luomiseen. Saat tietoa esineistä samalla, kun pelaat ja maailmojen jälkeen niiden käyttöä selitetään tarkemmin. Jokaisessa kentässä on myös kaksi eri haastetta, kuten kerää kaikki kolikot tai kukista kaikki viholliset. 100 Mario Challengessa pelataan tietty määrä muiden pelaajien tekemiä kenttiä sadalla elämällä. Pelimuodossa voi valita vaikeustason ja kentät valikoituu vaikeustason mukaan. Suositelluissa kentissä voi valita yksittäisiä kenttiä muilta pelaajilta. Kaikki muiden pelaajien kentät tulevat Wii U -versiosta, sillä 3DS-versiossa ei voi lähettää omia kenttiä internetiin. Kenttiä voi jakaa kuitenkin StreetPassin avulla ja lokaalisti muiden pelaajien välillä. Jos kentän jakaa lokaalisti, myös toinen pelaaja voi muokata kenttää ja tämä voi tuoda lisää monipuolisuutta kenttiin.

Kenttiä luodessa voit käyttää neljän eri Mario-pelin maailmaa. Super Mario Bros. 1, 3, World ja New Super Mario Bros. U. Pelistä löytyy todella paljon eri esineitä, jotka käyttäytyvä eri tavalla eri ympäristöissä. Joitain esineitä voi myös ravistaa styluksella, jotta niistä tulee hieman erilaisia. Voit luoda juuri haluamasi kentän ja muokata melkein mitä vain, kuten aikarajaa, pituutta, autoscrollin nopeutta, kentän olosuhteita ja vaikka mitä muuta. Esineet eivät ole lukittu vain niihin peleihin, missä niitä on käytetty vaan voit käyttää esimerkiksi liikkuvaa sahaa ensimmäisessä Super Mario Bros.:ssa vaikka sitä ei ollutkaan alkuperäisessä pelissä. Pelistä löytyy myös todella hyvät tutoriaalit, mikäli kentän luontia ei opi itse kokeilemalla. Kentistä saa varmasti tehtyä juuri sellaisen kuin haluaa sillä esineitä ja mahdollisuuksia on paljon vaikka osa niistä onkin karsittu pois.

Saksia käyttäen

Pelistä on poistettu tiettyjä ominaisuuksia ja esineitä, mikä on ymmärrettävää siirtäessä peli kotikonsolilta kannettavaan muotoon. 10 Mario Challengea ei enää ole vaan se korvattiin Super Mario Challengella, mikä on mielestäni parempi ja siinä oppii samalla kaikki pelin ominaisuudet. Mystery Mushroom on poistettu kokonaan pelistä, mikä muutti Marion eri hahmoiksi, kuten Linkiksi tai Wii Fit Traineriksi. Weird Mushroom on kuitenkin käytettävissä, joka muuttaa Marion pidemmäksi ja laihemmaksi. Kenttiä ei voi myöskään hakea enää ID:n mukaan ja tietyt kentät ei ole pelattavissa, sillä koska ne tulevat Wii U -versiosta kaikkia ominaisuuksia ei ole saatavilla. Hyvänä puolena on kuitenkin, että suurin osa esineistä on käytettävissä alusta alkaen. Mystery Mushroomin poistaminen on iso harmi, mutta se on ymmärrettävää 3DS:n rajoitteiden takia.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin eikä niistä ole mitään valittamista. Itse kenttien pelaaminen vaatii hieman totuttautumista, sillä kontrollit olivat vähän liian hyvät, sillä olin tottunut vanhan kunnon Nes- ja Snes-ohjaimiin. Luominen sujuu myös helposti styluksen avulla ja kaikki toimii suhteellisen vaivattomasti. Pelissä ei ole 3D-ominaisuutta, mikä on ymmärrettävää sillä pelit ovat vanhoja eivätkä tarvitse 3D:tä. Musiikista en voi oikeastaan sanoa muuta kuin että se on todella mukavaa kuunneltavaa sillä musiikki on tottakai otettu neljästä eri Mario-pelistä. Myös pelin oma musiikki on rauhoittavaa ja mukavaa. Pelin nähtävyydestäkään ei voi sanoa hirveästi sillä kaikki näyttää alkuperäisten pelien kaltaisilta. Kaikki valikot ovat näppärästi esillä pelissä ja helposti valittavissa.

Yhteenveto

Super Mario Maker for Nintendo 3DS on todella tiivis paketti, joka tuotiin onnistuneesti Wii U:lta 3DS:lle. Muutamia asioita ja ominaisuuksia on jouduttu karsimaan, mutta kokonaisuudessaan pelistä löytyy vieläkin se sama lumo mikä oli Wii U -versiossa. Kenttien luominen on hauskaa ja monipuolista ja pelin kehittäjien ja muiden pelaajien tekemiä kenttiä on todella mukava pelata. Harmillisesti omia kenttiä ei voi jakaa internetin välityksellä, mutta kenttiä voi luoda kaverin kanssa lokaalisti. 100 Mario Challenge on mukava tapa haastaa itseään ja mikäli haluaa luoda kenttiä heti pelin saatua sekin on mahdollista, sillä alusta alkaen suurin osa esineistä ja ominaisuuksista on käytettävissä. Pelistä löytyy myös todella hyvin tehdyt tutoriaalit, joiden kautta on helppo päästä peliin mukaan. Kontrollit toimivat hyvin ja kaikki näyttää ja kuulostaa teemaan sopivalta. Suosittelen peliä enemmänkin niille, joilla ei vielä ole pelin Wii U -versiota tai niille, jotka pitivät Wii U -versiosta niin paljon, että haluavat sen myös matkoille mukaan. Jos Wii U -versio on riittävä, tätä versiota ei välttämättä kannata ostaa sillä vaikka peli onkin todella hyvä niin se on silti päällimmiltään hieman karsittu käsikonsoli porttaus.

Voit myös lukea Wii U -version arvion täältä.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.