Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Super Mario Odyssey

Kaikkien rakastama putkimies on saapunut Switchille. Prinsessa kultakutri (Peach) on jälleen kidnapattu pahamaineisen Kuningas Koopan ansiosta ja Marion on aika etsiä sitä oikeaa linnaa. Super Mario Odyssey jatkaa vanhaa Super Mario 64 ja Sunshine kaavaa, jossa kerätään tässä tapauksessa kuu-esineitä, mutta jaksaako tämän tyylinen peli enää kiinnostaa vai osaako peli pitää vieläkin idean tuoreena ja innostavana?

Putkimies ja hänen hattunsa

Kuningas Koopa on kaapannut Prinsessa Kultakutrin ja aikoo tällä kertaa pakottaa hänet naimisiin. Mario ei kuitenkaan hyväksy tätä ja aikoo pysäyttää Kuningas Koopan hänen ilmalaivassaan. Kuningas Koopa vetää kuitenkin pidemmän korren ja Mario tipahtaa alas, menettäen uskollisen hattunsa. Maan kamaralla Marion herättää lentävä silinterihattu nimeltä Cappy. Cappy haluaa myös pysäyttää Kuningas Koopan, sillä hän on kaapannut myös Cappyn siskon nimeltä Tiara. Tuhlaamatta aikaa Mario ja Cappy lähtevät Kuningas Koopan perään lentohärveli Odysseylla. Tarina ei tietenkään ole mikään mestariteos, mutta se kaappaa hyvin perus Mario-tarinan ja antaa sille lisää sävyä. Tarinaa on myös mukava seurata loppuun asti.

Super Mario Odysseyssa pääsee seikkailemaan milloin minkäkinlaisessa paikassa. Odyssey-masiinan avulla pääsee seikkailemaan esimerkiksi aavikko-maailmassa, merten syvyyksissä, jäisessä vuoristossa ja tavallisessa ihmiskaupungissa. Jokaisessa maailmassa tai valtakunnassa, kuten peli niitä kutsuu, on omanlaisensa tunnelma ja pelissä ei ole kahta edes etäisesti samankaltaista paikkaa. Alueita on todella mukava tutkia kerättävien kolikoiden, salaisuuksien tai kuu-esineiden toivossa. Jokaisessa maailmassa täytyy kerätä tietyn verran kuu-esineitä, jotta voi kehittää Odysseytä ja täten jahdata Kuningas Koopaa. Kuu-esineitä voi löytää milloin mistäkin suorittamalla erilaisia tehtäviä tai vain löytämällä niitä piilotetuista paikoista. Valtakunnissa on myös jokin tietynlainen päätehtävä, joka koostuu ensin pienemmästä välivastuksesta ja sitten päävastuksesta. Koska Koopa kakrut eivät ole pelissä, välivastuksena toimivat häiden järjestelijät, Broodalsit. Broodals koostuu neljästä jäniksestä, jotka yrittävät estää Marion sekaantumista häihin. Päätehtävän pohjimmainen idea on yleisesti estää Kuningas Koopaa varastamasta tiettyjä hää-esineitä eri valtakunnista. Voit myös löytää kahta eri valuuttaa, joista ensimmäinen on tavallisia ja tuttuja kolikoita ja toinen on valtakunnan omaa valuuttaa. Valtakunnan omaa valuuttaa voi käyttää vain ja ainoastaan kyseisessä valtakunnassa. Kaupoista voi ostaa erilaisia pukuja, hattuja, esineitä ja kuu-esineitä. Molemmille valuutoille on omat kauppapaikkansa, jokaisessa valtakunnassa. Hahmot ovat hyvin tehty ja on aina mukavaa kuunnella mitä asiaa heillä on. Peliin on myös ripoteltu mukavia vitsejä ja niitä voi löytää kaupoista ja muista paikoista, joissa niitä ei osaa odottaa.

Nostan hattua

Pelimekaniikka perustuu hyvin pitkälti hatun heittämiseen ja hatulla tehtäviin asioihin. Hattua voi heittää tavallisesti eteen, ylös, alas ja kaaressa ja sillä voi kukistaa helposti vihollisia. Voit myös heittää hattusi tiettyjen vihollisten päähän ja tämän avulla pääset ohjaamaan vihollista. Jokaisella vihollisella on omat taitonsa ja niiden avulla pystyy tekemään aina jotain erilaista. Vihollisten taitoja täytyy käyttää tiettyjen kuu-esineiden saamiseksi. Ohjattavia hahmoja on monta erilaista, kuten Goomba, sammakko, Chain Chomp, Sherm-tankki, Cheep Cheep ja pääset vielä kaiken kukkuraksi ohjaamaan T-Rexiä. Tämä tuo pelille mukavaa vaihtelevuutta ja innostaa tutkimaan paikkoja erilaisilla hahmoilla. Peliä voi pelata pitämällä Joy-Con ohjaimia tavallisen ohjaimen tavoin, mutta tiettyjä asioita voi tehdä vain liikeohjauksen turvin. Esimerkiksi jos hattu ei osu heittäessä viholliseen, voit korjata asiaa heilauttamalla ohjainta. Pelissä on myös erilaisia 2D-osuuksia, jotka muuttavat Marion 8-bittiseen NES loistoonsa. Näitä pelataan tavallisesti menemällä sivuttain ja tuhoamalla laatikoita. Pelistä löytyy kattava Action Guide, josta näkee kaikki temput ja kontrollit.

Kontrollit ovat pelissä todella hyvät ja kaikki toimii napin painamisesta liikeohjaukseen. Jokaisella ohjaintyylillä on myös mukava pelata. Pelistä löytyy jonkin verran erilaisia opeteltavia liikkeitä, kuten syöksyminen ja pitkä hyppy, mutta ne on helppo muistaa ja muodostuvat pian lihasmuistiin varsinkin, jos on pelannut Super Mario 64:sta tai Sunshinea aikaisemmin. HD Rumble ominaisuutta käytetään myös hyödyksi esimerkiksi tietyissä huoneissa, joissa täytyy etsiä kuu-esine pelkästään värinän avulla. Pelistä löytyy tavallisen pelimuodon lisäksi Assist Mode, jossa nuolet ohjaavat sinua ja rotkoihin tippuminen ei aiheuta turmiota. Pelissä ei myöskään ole minkäänlaisia elämiä vaan turmion koittaessa menetät osan kerätyistä kolikoista. Asetuksista voit säädellä kamera ja tärinä asetuksia, mutta valitettavasti ääni asetuksia ei ole ollenkaan pelissä. Äänet ovat kuitenkin tasapainossa keskenään, joten tämä ei haittaa niinkään. Kuu-esineiden etsimisessä voi myös käyttää amiiboja. Amiiboja voi käyttää kerrallaan kolme tietyn laitteen avulla ja viiden minuutin odottelun jälkeen kartalle ilmestyy kohta, josta kuu-esinettä tulisi etsiä. Eri amiiboja voi myös käyttää ilman tätä laitetta, jolloin niistä saa joko rahaa tai energiaa. Kaikki amiibo-figuurit ja -kortit ovat yhteensopivia, mutta tietyistä figuureista saa uusia pukuja. Esimerkiksi Mario-amiibosta saa käyttöön klassisen Mario-puvun. Peliä voi myös pelata kaksinpelinä, jolloin toinen ohjaa Marion liikkeitä ja toinen hallitsee Cappyn liikkeitä. Tämä kaksinpeli on mukava lisä peliin, mutta sen ei ollut selvästikään tarkoitus olla kunnollinen kaksinpeli. Joka tapauksessa tämä muoto osoittautui yllättävän hauskaksi, sillä toinen pelaaja voi liikuttaa Cappya haluamallaan tavalla, vaikka kamera pysyy toki koko ajan Marioon kohdistuneena. Pelistä löytyy myös valokuvatila, jolloin peli pysähtyy ja voi vaihdella kamerakulmaa ja erilaisia filttereitä, kuten esimerkiksi Game Boy -filtterin.

Onks tukka hyvin?

Peli näyttää todella hienolta ja värikkäältä. Peli onnistuu kaappaamaan jokaisen alueen tunnelman täydellisesti ja eri paikoista näkee suoraan minkälainen paikka on tulossa. Peli myös pyörii todella sulavasti, ilman minkäänlaista nykimistä. Musiikki onnistuu tuomaan sen uniikin Mario-tunnelman, jokaisessa paikassa. Musiikkia on todella mukava kuunnella ja se sulautuu yhteen täydellisesti eri alueiden kanssa. Myös erilaisia sovituksia löytyy tietyistä tutuista Mario-sarjan kappaleista. Omat suosikkini kappaleeni on kuitenkin aina silloin, kun Kuningas Koopa on ruudulla.

Peli ei ole kuitenkaan ohi, kun Kuningas Koopa on kukistettu. Lopun jälkeen pääsee keräämään esineitä, jotka saattoivat jäädä huomaamatta. En halua paljastaa mitään lopusta tai sen jälkeisestä seikkailusta, mutta peli avautuu paljon enemmän lopun jälkeen. Eri valtakunnissa on myös kiva tutkiskella paikkoja taitojen ja tiedon avulla, jota on saanut pelin aikana. Pelissä löytyy varmasti pelattavaa, sillä peli ei ole vielä lähellekään ohi vaikka loppu on koettu.

Yhteenveto

Super Mario Odyssey tuo hymyn huulille edelleenkin, paitsi tällä kertaa se on leveimmillään sitten Super Mario 64:n. Peli onnistuu kaappaamaan kaiken mikä oli Mario-sarjassa tärkeää ja lisää siihen vielä uusia elementtejä. Tarina on perinteinen Prinsessan pelastamis tarina, mutta kaikki hahmot ja alueet tekevät senkin seuraamisesta hauskaa. Eri valtakunnissa on myös todella hauska seikkailla ja alueita tutkii mielellään. Viholliset ja vastukset ovat myös mukavan erilaisia ja varsinkin päävastukset ovat mielenkiintoisia. Pelimekaniikka ja kontrollit tuovat myös paljon uutta sarjalle ja eri vihollisilla on mielenkiintoista pelata ja tämä tuo mukavaa vaihtelevuutta peliin. Liikeohjauksen avulla on myös mukava pelata ja HD Rumble tuo hauskoja kohtia peliin. Kaikkien amiibojen tuki on myös hienoa sillä ei tarvitse miettiä toimiiko omat amiibot pelin kanssa, paitsi jos haluaa tiettyjä vaatteita. Peli myös avautuu paljon varsinaisen lopun jälkeen, jolloin pääsee keräämään ja tutkimaan kaikenlaisia asioita. Aloittaessani pelin pidin sitä mukavana lisänä Mario-sarjaan, enkä sen enempänä. Pelin edetessä nautinto ja hauskuus kuitenkin kasvoivat jatkuvasti, kunnes lopussa olin täysin myyty. Lopun jälkeen huomasin myös kuinka hauskaa oli vieläkin tutkiskella paikkoja ilman sen erikoisempaa syytä. Tästä syystä suosittelen peliä oikeastaan kenelle vain tykkäsi sitten Mario- tai tasoloikkapeleistä tai ei. Peli on ehdottomasti yksi parhaimmista Mario-sarjan peleistä ja se on pakkohankinta Nintendo Switchin omistajille ja ne jotka eivät omista vielä konsolia voivat hankkia pelin samalla, kun käyvät ostamassa kyseisen konsolin.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.