Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Super Mario Party

Mario ja kumppanit ovat jälleen valmiita juhlimaan uudessa Super Mario Party -pelissä. Luvassa on paljon minipelejä ja kaverisuhteiden pistämistä koetukselle, kun kilpaillaan kuka saa eniten tähtiä. Toimiiko tavallinen Mario Party -tyyli vieläkin vai olisiko aika uudistaa pelisarjaa kovalla kädellä?

Voitto kotiin

Super Mario Partyssa on seitsemän erilaista pelimuotoa ja 84 täysin uutta minipeliä. Nämä seitsemän pelimuotoa ovat Mario Party, Partner Party, River Survival, Sound Stage, Challenge Road, Online Mariothon ja Toad’s Rec Room. Mario Party -pelimuoto on pelin pääpelimuoto, jossa pelaat kolmea muuta pelaajaa vastaan, kuten kaikissa, muissakin pelimuodoissa. Tavoitteena on saada eniten tähtiä kerättyä laudalla tietyn vuoromäärän aikana. Laudalla on monenlaisia vaaroja, joita voi myös käyttää hyödyksi ja laattoja, joista voi saada kaikenlaisia esineitä tai jopa varastaa toiselta pelaajalta tähden. Sinun täytyy päästä ensimmäisenä Toadetten luokse saadaksesi tähden ja siitä tarvitsee maksaa kymmenen kolikkoa. Tämän jälkeen Toadette siirtyy toiseen paikkaan, jonne täytyy taas mennä. Aina ei kuitenkaan kannata suunnata suoraan tähdelle, varsinkin, jos olet jäljessä vaan laudalla on muita reittejä, joista voi saada hyödyllisiä esineitä. Kun jokainen pelaaja on käyttänyt vuoronsa, on minipelien aika. Minipelien tyyli vaihtelee aina ja joskus minipelit ovat kaikki vastaan kaikki, kaksi vastaan kaksi tai yksi vastaan kolme. Laudalta voi myös saada apureita, jotka lisäävät nopan heittoon hieman lisää ja antavat sinulle oman noppansa käyttöön. Jokaisella hahmolla on tavallisen nopan lisäksi oma noppa, joissa on omat hyötynsä ja haittansa. Esimerkiksi Luigilla on nopassaan kolme ykköstä, mutta samalla muut luvut ovat isompia ja Kuningas Koopalla on myös isompia lukuja, mutta samalla voit menettää kolikoita ja et tällöin liiku ollenkaan. Pelissä on myös minipelejä, joissa apurit voivat auttaa sinua. Kun kaikki vuorot on pelattu, jaetaan vielä kaksi tähteä lisää ja kategoriat, mistä tähdet annetaan, ovat satunnaisia. Kategorioita on esimerkiksi eniten esineitä kerännyt tai epäonnisin pelaaja. Mikäli tähtien määrä on sama useammalla henkilöllä, kolikoiden määrä ratkaisee. Partner Party taas muuttaa hieman sääntöjä, mutta tavoite on sama. Pelimuotoa pelataan kahdessa kahden pelaajan joukkueessa ja molemmat pelaajat heittävät noppaa samaan aikaan. Lauta on tällä kertaa hieman isompi ja siellä saa liikkua miten haluaa. Tässä voi strategisoida, että toinen tulee hieman hitaammin ja keräilee kolikoita ja esineitä, kun taas toinen suuntaa kohti tähteä. Muuten pelissä on sama idea kuin Mario Party -pelimuodossa.

River Survival taas on erilainen pelimuoto, sillä siinä ei enää pelata laudalla. Neljä pelaajaa yrittävät yhdessä päästä veneellä loppuun asti ennen ajan loppumista ja samalla voi kerätä lisää aikaa tai puhkoa ilmapalloja, joista pääsee pelaamaan erilaisia minipelejä. Riippuen kuinka hyvin minipeli meni, siitä saa lisää aikaa. Reittejä on myös monia, joista jotkut ovat hieman vaikeampia. Sound Stagessa pelataan tietyn verran rytmipelejä, jotka vaihtuvat lennossa ja peli antaa nopean selostuksen, mitä pitää tehdä. Pelimuodossa täytyy vain saada eniten pisteitä minipeleistä. Challenge Road avautuu vasta, kun kaikki minipelit on avattu ja siinä pelataan erilaisia minipelejä, joissa on aina jokin tietty ehto. Ehdot voivat olla tavallisesti vain, että sinun täytyy voittaa, mutta joskus niihin on laitettu aika- tai pisteraja. Online Mariothonissa pelaat internetin välityksellä muita pelaajia vastaan viidessä eri minipelissä. Harmillisesti pelissä ei ole nettipeliä, jossa voisi pelata muita pelimuotoja, mutta se on ymmärrettävää, koska lyhin peli Mario Party pelimuodossa kestää tunnin. Toad’s Rec Roomissa konsolia pidetään pöydällä ja pelimuodossa on neljää eri minipeliä. Kaikkia paitsi yhtä minipeliä voi pelata myös TV:n ruudulta. Viimeistä minipeliä voi pelata vain kahden konsolin avulla ja samalla myös kaikki muutkin minipelit tukevat kahta konsolia. Yhdistät kaksi konsolia vierekkäin ja voit esimerkiksi, laajentaa pelattavaa minipeliä. Kaikkia pelimuotoja on mukava pelata, mutta Mario Party -pelimuoto on kaikista hauskin, mikä ei ole ihme sillä se on pelin pääpelimuoto.

Pyöritä ja heiluta

Minipelejä on paljon ja ne ovat kaikki erilaisia. Kaikki minipelit ovat myös täysin uusia, joten ei tarvitse pelätä, että joutuisi pelaamaan samoja vanhoja minipelejä. Joy-Con ohjainta käytetään myös hyvin hyödyksi, sillä minipelejä pelataan joskus vain nappia painamalla, mutta myös liikeohjausta käytetään hyödyksi ja ohjainta täytyy heiluttaa ja käännellä. Minipeleissä on aina omat tavoitteet ja niitä pelataan joskus muita vastaan, kun taas toisinaan yritetään yhdessä saada mahdollisimman paljon pisteitä. Ennen minipelien aloittamista voi harjoitella minipelin pelaamista. Harjoittelu on todella hyvin tehty, sillä se ilmestyy pienenä ruutuna näytölle ja oikean minipelin voi aloittaa, kun kaikki pelaajat ovat valmiina. Pelissä on myös 20 eri hahmoa, joista neljä pitää avata eri tavoilla. Pelissä voi myös kerätä tarroja ja jalokiviä. Jalokiviä saa eri pelimuodoista, kun niissä menee kaikki kentät läpi. Kun kaikki jalokivet on kerätty pelin lopputekstit rullaavat, mutta pelaaminen ei tietenkään lopu vielä siihen.

Kontrollit toimivat todella hyvin pelissä ja peliä on helppo pelata Joy-Conilla, piti konsolia sitten pöydällä tai televisioon kytkettynä. Minipelejä on myös helppo pelata varsinkin, kun niitä voi harjoitella ennen varsinaisen pelin aloittamista. Kahden konsolin yhdistäminen on myös hyvä idea, mutta valitettavasti, sitä voi käyttää vain neljän minipelin kanssa. Amiibo hahmoja voi myös käyttää pelissä ja niillä voi saada tarroja peliin. Peli myös näyttää todella hienolta ja värikkäältä, mikä on yleistä kaikille Mario-peleille. Musiikki on myös tuttua Mario-laatua.

Yhteenveto

Super Mario Party todistaa, että Mario Party -pelit toimivat edelleen. Peliä on hauska pelata yksin tai yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Kaikki pelimuodot ovat mukavaa pelattavaa, mutta Mario Party -pelimuoto vie voiton. Vaikka Online Mariothon ja Toad’s Rec Room ovat myös viihdyttäviä, niissä toivoisi olevan hiukan lisää sisältöä. Minipelejä on paljon ja niitä on todella hauska pelata ja kokemattomatkin pelaajat voivat nauttia niistä helposti. Hahmojen ja jalokivien kerääminen innostaa myös kokeilemaan kaikkia pelimuotoja. Kontrollit toimivat hyvin ja Joy-Conia hyödynnetään onnistuneesti minipeleissä. Peli näyttää ja kuulostaa tavalliselta Mario-peliltä, mikä on vain plussaa. Suosittelen peliä kaikille, ketkä pitävät hauskanpidosta ja vaikka kavereiden tai perheen kanssa ei tule järjestettyä mitään tapahtumia kovin useasti, voi peliä pelata myös itsekseen ja harjoitella tilaisuutta varten. Tämä peli kannattaa ehdottomasti hakea pois kaupan hyllyltä tai ladata se valmiiksi konsolille e-shopista, sillä tätä et halua jättää välistä.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle peli arviokappaleesta.