Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. on palannut suurempana kuin koskaan. Pelattavana on pisin tarinapelimuoto, eniten hahmoja ja kenttiä kuin missään aikaisemmassa Smash Bros. pelissä koskaan. Tarjoaako peli kuitenkin myös määrän mukana laatua vai onko kaikki laitettu määrän varaan?

Valon maailma

Pelin tarinapelimuoto eli World of Light alkaa, kun armeija Master ja Crazy Handejä hyökkää sankareidemme kimppuun ja kaikki paitsi Kirby joutuvat kaapatuiksi. Tämän jälkeen Kirbyn täytyykin pelastaa muut sankarit ja samalla maailma pahuudelta. Tarina itsessään on hyvin yksinkertainen, eikä sitä kehitetä suuremmin. Tarinamuodon hauskuus tulee kuitenkin lukuisista kentistä ja pelastamalla muita hahmoja. Uusia hahmoja saa pelissä pikkuhiljaa ja on aina mukava vaihtaa uuteen hahmoon, kun sellaisen saa. Tarinapelimuodossa seikkaillaan isossa maailmassa määritettyä tietä pitkin, joka haarautuu aina eri kohdissa. Jokaisessa kentässä taistellaan jotain tai joitain tiettyjä hahmoja vastaan ja niihin liittyy erilaisia sääntöjä. Säännöt voivat olla esimerkiksi, että vastustaja on metallia tai maa on laavaa. Nämä säännöt antavat yleisesti vastustajalle etulyöntiaseman, mutta sitä vastaan on mahdollista taistella Spiritien avulla. Jokaisesta kentästä saa yhden Spiritin, joka voi olla Primary tai Support Spirit. Primary Spiritit ovat vahvempia, joiden avulla nostetaan hahmon voimaa. Primary Spiritit voivat kuulua neljään eri kategoriaan, jotka ovat Attack, Defence, Technical ja Neutral. Kolmesta ensimmäisestä muodostuu kolmio, joista yksi on aina voimakkaampi kuin toinen ja heikompi kuin toinen. Neutral ei ole vahvempi tai heikompi kuin mikään muu. Support Spirit taas laitetaan lokeroon, joita Primary Spiritillä voi olla maksimissaan kolme ja ne antavat joitain pienempiä hyötyjä, kuten suojata laavalta tai nostaa ase vahinkoa. Tarinapelimuodossa täytyy käydä tietyissä pisteissä, jotka näkyvät kartalla ja samalla matkatessa voi löytää kauppoja ja Dojoja. Kaupoista voi ostaa uusia Spiritejä ja tavaroita, joilla voi kehittää niitä. Dojossa voi kouluttaa Spiritejä hieman erilaisiksi, kuten antaa niille enemmän voimaa, mutta samalla menettää puolustusta. Rahaa saa myymällä esineitä tai kenttien läpäisemisestä. Kauppoihin ja Dojoihin pääsee helposti valikosta, joten aina ei tarvitse matkustaa paikkojen välillä. Tarinapelimuodossa on myös isompia vastuksia, joiden päihittämiseen tarvitaan todella vahvoja Spiritejä tai paljon taitoa. Tarinapelimuoto kestää reilusti yli 20 tuntia riippuen vaikeustasosta millä pelaa ja avaako kaikki hahmot. Vaikeimmalla vaikeustasolla ja päihittäen kaikki kentät tarinapelimuoto saattaa kestää reilusti yli 50 tuntia riippuen taidoista.

Tätä sisällön määrää...

Pelissä on myös todella paljon muuta pelattavaa tarinapelimuodon lisäksi. Eri pelimuodot ovat Smash, Squad Strike, Tourney, Special Smash, Classic Mode, Mob Smash ja Online. Smash on tavallinen pelimuoto, jossa voi taistella jopa kahdeksan pelaajaa samaan aikaan. Squad Smashissä voi taistella, joko 3-vs-3 tai 5-vs-5 tyylillä. Kaksi pelaajaa valitsevat joko kolme tai viisi hahmoa puolelleen ja sen jälkeen taistellaan 1-vs-1 tyylillä, kunnes toisella pelaajalla ei ole enää hahmoja. Tourney on tavallinen turnaus, jossa voittajat taistelevat aina keskenään. Special Smash on tavallinen Smash pelimuoto, usealla yllätyksellä. Voit muuttaa esimerkiksi hahmojen kokoa Custom Smashissa, Super Sudden Deathissa, jokaisella hahmolla on 300% vahinkokerroin, mutta Smashdown on kaikista mielenkiintoisin. Smashdownissa, jokainen pelaaja valitsee yhden hahmon ja ottelee yhden matsin. Tämän jälkeen kaikki hahmot, joilla tapeltiin ensimmäisessä erässä, ei ole valittavissa toisessa erässä ja tätä jatketaan niin kauan, kunnes hahmoja ei enää ole. Tämä on mielenkiintoista, sillä pelityyliä, joutuu vaihtamaan jatkuvasti ja aina ei ole saatavilla hahmoa, jolla mieluiten pelaisi. Classic Modessa valitaan yksi hahmo ja yritetään päästä kyseisen hahmon reitti läpi. Jokaisella hahmolla on oma reittinsä, mutta jokainen reitti koostuu seitsemästä kentästä ja yhdestä bonuskentästä. Aluksi valitaan vaikeustaso yhdestä viiteen ja vaikeustaso nousee aina kenttien jälkeen riippuen, kuinka hyvin kenttä meni ja hävitessä se laskee, jos päättää jatkaa eteenpäin. Vaikeustaso voi nousta 9.9:ään asti. Mob Smashissä taistellaan lukuisia vastustajia vastaan, joita yritetään päihittää mahdollisimman paljon. Onlinessa taistellaan, joko samantasoisia pelaajia vastaan ja tämä määrittyy Global Smash Powerin myötä, jota voi nostaa voittamalla. Voit myös pelata erilaisilla säännöillä ja kaksi pelaajaa voi pelata samalla konsolilla, muita pelaajia vastaan Onlinessa. Halutessasi voit myös vain olla katsojana muiden pelissä. Pelissä on todella paljon erilaisia pelimuotoja, joten niistä löytyy varmasti yksi tai useampi, jota pelaa mielellään ja on aina hauskaa haastaa muita pelaajia Onlinessa. Online toimi pelin julkaisussa hieman vaihtelevalla menestyksellä, mutta lähiaikoina se on toiminut moitteetta.

… joka ei lopu

Pelistä löytyy pelimuotojen lisäksi paljon muuta sisältöä, kuten erilaisia haasteita, kuten voita Classic Mode tietyllä hahmolla, tietyllä vaikeustasolla käyttämättä Continueita, 76 pelattavaa hahmoa pois lukien DLC-hahmot, 103 kenttää, joka nousee 306:een, jos lasketaan kenttien Battlefield- ja Omega-muodot ja paljon esineitä ja 1034 kappaletta. Kaikki eivät ole kuitenkaan heti alussa kuunneltavissa tai pelattavissa, joten niitä täytyy availla pikkuhiljaa. Varsinkin hahmojen avaaminen oli todella mukavaa, kun kerrankin kaikki hahmot eivät ole pelattavissa heti alussa. Pelatessa pelin eri pelimuotoja aina välillä uusi vihollinen haastaa sinut ja sinun täytyy voittaa hänet saadaksesi hänet pelattavaksi hahmoksi. Kaikki hahmot saa myös avattua suoraan, jos kaikki pelastaa tarinapelimuodossa, jonka itse tein, mutta tämä ei ollut läheskään niin hauskaa, kuin niiden avaaminen aina vähän väliin. Pelissä voi myös käyttää amiiboja ja niillä voi avata erilaisia Spiritejä tai kehittää amiibon hahmoa antamalla sen taistella itse vastustajia vastaan.

Taisteleminen toimii jokaisella hahmolla hieman eri tavalla. Jokaisella hahmolla on tavalliset hyökkäykset ja uniikit erikoishyökkäykset käytössä. Eri iskuja tehdään painamalla nappia samalla, kun tatti on tietyssä asennossa. Erikoisiskut vaihtelevat rajusti, joten jokaisella hahmolla täytyy opetella pelaamaan erikseen. Esimerkiksi Linkin erikoisiskut ovat pommi, jousipyssy, bumerangi tai Spin Attack, kun taas Marion erikoisiskut ovat tulipallo, viitta, nyrkkihyppy ja vesitykki. Tietyt hahmot voivat myös lentää tietyn aikaa, kuten Jigglypuff ja King Dedede. Kaikilla hahmoilla on vielä oma Final Smash -liike, joka voi kääntää koko matsin päälaelleen. Osuessaan Final Smash lähettää vihollisen hyvin isolla todennäköisyydellä kentän ulkopuolelle. Final Smashin voi saada vain tuhoamalla Smash Bros. logolla varustetun pallon, mutta tämä pallo voi olla myös ansa, sillä se voi olla pommi. Eri hahmoja oppii varmasti käyttämään tarinapelimuodossa, joten jokaista hahmoa ei tarvitse erikseen käydä läpi yksi kerrallaan ja Training-muodossa voi harjoitella vielä suosikkihahmojen käyttöä tarkemmin. Kontrollit toimivat yleisesti todella hyvin ja jokainen virhe tulee vain omista vahinkopainalluksista. Kontrollit ovat myös täysin muokattavissa, joten voit määrittää napit itsellesi sopivaksi. Kontrollit toimivat hyvin myös kaikilla eri ohjaimilla ja pelityyleillä, mutta en päässyt testaamaan peliä Gamecube ohjaimella, mutta voin olettaa, että se toimii, sillä parhaiten. Peli näyttää hyvin värikkäältä ja yksityiskohtaiselta aina maailman ja kenttien ulkoasusta hahmojen kengännauhoihin. Hahmoihin, kenttiin ja kaikkeen muuhun taiteeseen on selvästi käytetty paljon aikaa. Musiikki on myös todella hienon kuuloista, oli se sitten täysin uusi kappale tai vanhan kappaleen remixattu versio. Pelissä on varmasti eniten kappaleita, kuin missään muussa pelissä koskaan ja on yllättävää, että vaikka määrä on huikea, laatu ei kärsi siitä yhtään.

Yhteenveto

Super Smash Bros. Ultimate on nimensä veroisesti äärimmäinen tappelupeli, jossa ei sisältö tai hauskuus lopu pitkään aikaan. Tappelupeleissä ei yleisesti ole kummallista tarinapelimuotoa, mutta Super Smash Bros. Ultimate on poikkeus. Itsessään tarina ei ole kummoinen, mutta sitä on silti mukava seurata. Tarinapelimuoto on kuitenkin todella viihdyttävä useiden erilaisten kenttien ja Spiritien takia. Pelimuotoja on myös paljon, joista omat suosikkini ovat Classic Mode ja Smashdown. Onlinessa on myös mukava pelata toisia pelaajia vastaan ja sieltä ei lopu pitkään aikaan vastustajat. Hahmoja on myös 76, joten niistä löytyy varmasti omat suosikkinsa. Myös kenttiä, kappaleita, haasteita ja oikeastaan kaikkea on enemmän, joten kerääminen ja avaaminen ei lopu ihan heti. Hahmoja on myös hauska avata yksi kerrallaan, jos niitä ei avannut tarinapelimuodon kautta. Taistelusysteemi toimii hyvin ja vaikka pelisarja olisi täysin uusi kokemus, peli opettaa kontrollit hyvin ja niitä voi myös harjoitella helposti. Kontrollit toimivat myös moitteetta. Peli näyttää todella hienolta ja musiikki on todella hienon kuuloista ja sitä on paljon. Suosittelen peliä kaikille, jos tappelupelit kiinnostavat edes vähäsen, sillä pelissä löytyy paljon sisältöä, halusi sitten pelata vain yksin, kavereiden kanssa tai haastaa muita pelaajia maailmalta. Sisältö ei myöskään lopu pitkään aikaan, joten jos haluaa jämähtää saman pelin äärelle pitkäksi aikaa, tässä on oiva valinta siihen.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.