Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds on Monolith Softin ja Nintendo EAD:n kehittämä ja Nintendon julkaisema peli 3DS:lle. Peli sijoittuu A Link to the Pastin maailmaan, mutta onko peli vain vanhan kopio vai onnistuuko Nintendo tuomaan jälleen jotain uutta ja mullistavaa omiin taskuihimme?

Its a secret to everybody

A Link Between Worlds alkaa sankarimme Linkin heräämisestä ja tämän enempää en halua juonesta paljastaa. Peli sisältää mitä mahtavimman tarinan mitä on lähivuosiin nähty. Juonen kuljetus ja hahmojen kehitys on onnistunut Nintendolta jälleen kerran, mutta se ei ole mikään ihme, jos katsotaan The Legend of Zelda -sarjan aikaisempia pelejä. Link on vieläkin yhtä rohkea ja samaistuttava, Zelda yhtä ihana ja rakastettava ja Ganondorf yhtä paha ja kukistettava kuin ennenkin.

Peli sijoittuu pari sataa vuotta A Link to the Pastin tapahtumien jälkeen. Vanha pelaaja tunnistaa vanhoja tuttuja paikkoja Hyrulesta ja maailma onkin suurimmalta osin sama, mutta muutoksia löytyy sieltä täältä. Pelin maailma näyttää hienolta ja siellä riittää tutkittavaa. Vaikka maailma näyttää pieneltä kartassa, kaikkialta löytyy pieniä salaisuuksia. A Link to the Pastin pelaajalla on selvä etulyöntiasema, koska tuntee maailman läpikotaisin ja tietää mistä mitäkin voi hakea. Se ei kuitenkaan haittaa, jos ei ole koskaan edes koskenut yhteenkään sarjan peliin. Tärkeintä pelissä on kuitenkin se ettei siinä pidetä pelaajaa idioottina ja turha kädestä pitely on poistettu. Peli tietää, että kokeilemalla oppii ja antaa pelaajan ajatella itse. Peli ei kuitenkaan jätä pelaajaa täysin oman onnensa nojaan. Jos pelaaja jää jossain vaiheessa jumiin voi aina käydä kysymässä esimerkiksi ennustajalta tulevaisuutta. Tällä tavoin pelaaja voi itse hakea apua pulmaan, kun siltä tuntuu. Pelissä heilutellaan miekkaa, käytetään esineitä ja mennään palatseja läpi tuttuun tapaan. Uutena mullistavana asiana on tiettyjen esineiden käyttöön liittyvät asiat ja niiden hankinta. Tästä en kuitenkaa halua paljastaa liikaa, joten sanon vain, että muutos on raikas ja se olisi voinut mennä pieleen pahasti, mutta tekijät tiesivät mitä tekevät, joten muutos oli onnistunut. Toisena mullistavana asiana on, että Link pystyy muuttumaan niin sanotuksi seinämaalaukseksi ja liikkumaan seinällä vasemmalle tai oikealla seinän ehtojen mukaan. Tämä tuo peliin mukavaa vaihtelua ja avaa ovia uusille hienoille puzzleille, joita on pelissä hyödynnetty täydellisesti ja monipuolisesti.

Käy ken onkaloon

Palatsit ovat hauskoja ja haastavia osioita pelissä. Niitä on nähty jokaisessa The Legend of Zelda -pelissä tähän asti ja vaikuttaa siltä, että ne tulevat olemaan tulevaisuudessakin tärkeä osa sarjaa. Tottakai monilla sarjan peleillä on aina omat nimensä näille paikoille esimerkiksi dungeoni tai temppeli, mutta idea on pysynyt samana. Alussa palatsit ovat helppoja, pieniä ja opastavia, mutta pelin edetessä ne muuttuvat yhä vaikeammiksi ja monipuolisemmiksi. Pelin edetessä palatseja ei tarvitse mennä missään järjestyksessä vaan voi päättää itse oman järjestyksen palatseille poikkeuksina pelin alun ja lopun palatsit. Tämä on hyvä asia, jos vaikka jää johonkin palatsiin jumiin eikä tiedä mitä pitäisi tehdä voi jättää palatsin hetkeksi rauhaan ja mennä suorittamaan jotain muuta palatsia. Tällä tavalla ärsyyntyminen ja turhautuminen pysyvät minimissä. Palatsit sisältävät aina vihollisia, kerroksia, puzzleja ja loppuvastuksen. Puzzlet muuttuvat aina vaikeammiksi mitä pidemmälle peliä päästään, mutta missään vaiheessa puzzlet eivät ole ylitsepääsemättömiä. Puzzlet palatseissa on pääpainotteisesti ratkaistavissa joko Linkin seinämaalaus tekniikalla tai jollain tietyllä esineellä. Palatsit painottuvat johonkin tiettyyn elementtiin ja ennen palatsiin menoa täytyy olla jokin tietty esine mukana jonka avulla pystyy ratkomaan palatsin sisäisiä puzzleja tai joskus edes päästäkseen sisälle. Esinettä yleensä käytetään myös kukistamaan palatsin vastus.

Kontrollit ovat suunniteltu toimiviksi ja helposti käytettäviksi. Esimerkiksi tatilla ohjaaminen onnistuu helposti ja vaivatta. 3DS:än ylemmässä näytössä näkyy pelikuva ja kaikki muu tärkeä, kuten sydämet ja valuutta. Alemmassa taas näkyy kartta, inventaario ja yleinen tiedonanto. 3D-efekti toimii pelissä mainiosti ja moitteettomasti. Pelissä tapahtuu vähän väliä kaikenlaista, joka vaikuttaa tulevan pelaajan silmille esim. lentäviä kiviä ja pyörremyrskyjä.

Use the flute errm... I mean the Ocarina

Pelin äänimaailma on suuremmoinen ja korvia hivelevä. Missään vaiheessa ei tule edes mieleen ottaa pelin ääniä pois tai pienentää peliääniä edes pikkuisen. Musiikit ovat upeita teoksia ja kappaleet paranee aina kerta toisensa jälkeen. Kappaleita löytyy aina vanhojen kappaleiden, esim. A Link to the Past -pelin, erilaisia remixauksia ja uudelleen sovituksia, kuten myös aivan uusia ja alkuperäisiä kappaleita.

Pelistä löytyy monia minipelejä, jotka ovat kaikki erilaisia ja viihdyttäviä. On kanojen väistelyä, arkun avaamista ja kaikkea muuta. Minipelejä on niin paljon, etten varmastikaan ole löytänyt niitä kaikkia, vaikka olen tutkinut koko maailman. Näistä minipeleistä voi tuttuun tapaan voittaa itselleen rahaa tai hyvässä tapauksessa sydämen osan. Vaikkei rahaa tarvitsisi enempää niin minipelejä on silti viihdyttävä pelata.

Lähellä Linkin taloa kasvaa puu, jonka kautta voi haastaa muiden pelaajien haamuja, joiden nimi on Shadow Link. Näitä haamuja ilmestyy aina Street Passien avulla. Otteluun valitaan kaksi asetta ja ottelu käydään tietyn suuruisella alueella. Se joka saa toiselta pelaajalta kulutettua kaikki sydämet pois voittaa tietyn verran rupeita eli pelin omaa valuuttaa. Tämä on virkistävä aktiviteetti pääpelin ohella.

Maailmasta löytyy paljon piilotettuja asioita ja viittauksia muihin sarjan peleihin. Viittaukset saavat aina hymyn naamalle ja tulee pieni onnistumisen tunne, kun sellaisen löytää. Kun pelin on mennyt läpi, niin voi hyvin mielin alkaa tutkimaan ja koluamaan kaikki paikat läpi useaan kertaa, koska aina löytyy jotain uutta mitä ei ole ennen huomannut. Maailmalta löytyy tuuliviirejä, joissa peli tallennetaan ja niihin voi myös pikamatkustaa. Tämä tekee tutkimisesta vieläkin rentouttavampaa, koska ei tarvitse juosta laidalta toiselle.

Yhteenveto

The Legend of Zelda A Link Between Worlds on kaikin puolin mahtava, viihdyttävä, nautittava ja onnistunut peli. Musiikki oli tuttuun tapaan hienoa ja kaunista ja tarpeen tulleen sykettä nostattavaa. Maailma oli kaunis ja yksilöllinen huolimatta siitä, että pelissä seikkaillaan samoissa maisemissa kuin A Link to the Pastissa. Maailmaa oli muutettu sen verran, että se tuntui uudelta peliltä, mutta silti maailman pystyi tunnistamaan. Pelatessa peliä mikään asia ei ärsyttänyt tai jäänyt vaivaamaan, enkä löydä pelistä mitään huonoa sanottavaa. Jätin tahallani pelistä paljon kertomatta, koska en halua pilata kenenkään pelikokemusta ja haluan jokaisen peliä pelaavan tuntea ja kokea itse pelin taian ja fantastisuuden. Täten keskityin vain tärkeisiin ja oleellisiin asioihin.

Tämä peli voi ylpeästi seistä sarjan muiden pelien rinnalla ja tämä oli itselleni vuoden 2013 paras peli. Suosittelen peliä kaikille pelaajille ja jos omistat 3DS:n niin tämä on pakkohankinta ja jos et omista niin sitten 3DS XL bundle, jossa tulee tämä peli mukana on pakkohankinta.