Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

The Legend of Zelda: Link's Awakening

Aikoinaan Game Boylla julkaistu The Legend of Zelda: Link's Awakening sai uutta intoa Switchillä julkaistussa remakessa. Ulkoasu on uudistettu ja asioita on lisätty, mutta omaako peli samanlaisen tunnelman kuin alkuperäinen vai onko jotain mennyt pahasti pieleen?

Oli synkkä ja myrskyinen yö

Link purjehtii merellä myrskyssä, kunnes salama iskee veneen palasiksi. Tyttö Marin löytää Linkin tajuttomana rannalta. Pian Link herääkin Marinin kotoa ja lähtee ottamaan selvää missä hän on ja miten hän pääsee pois kyseiseltä saarelta. Tarina on sama kuin alkuperäisessä pelissä ja kehittyy pelaamisen myötä. Tarinaa paljastetaan sopivin aikavälein ja tarina oli aikanaan mielenkiintoinen ja uudenlainen. Tänä päivänä tarina on hyvin tuttu ja itsestään selvä, mutta loppupuolella pelin tarina alkaa muuttumaan hieman arvaamattomaksi. Tarinaa on kuitenkin vieläkin mukava seurata, oli pelin pelannut alun perin Game Boylla/Colorilla tai ei.

Back to basics

Peliä pelataan tavallisen 2D-Zeldan tavoin heiluttelemalla miekkaa, etsien vinkkejä, kuinka päästä seuraavaan paikkaan, keräten uusia esineitä maailmalta ja dungeoneista, käyttäen esineitä dungeonin läpäisemiseen ja keräten kaikki avain esineet. Pelissä seikkaillaan Koholint-saarella ja päästäksesi pois sinun täytyy kerätä kahdeksan instrumenttia, jotka ovat piilotettu eri dungeoneihin. Ennen dungeoneihin pääsyä sinun pitää suorittaa jotain tiettyä tai saada jokin tietty esine, kuten avain. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan aivan täysin keksiä, vaan pöllö saapuu kertomaan monia kertoja, minne päin sinun pitäisi suunnata. Mikäli olet unohtanut pöllön sanat kokonaan tai olet vain muuten jumissa, maailmalle on sijoitettu monia puhelinkoppeja, joista saat ylimääräistä apua. Seikkaillessa löydät monia arkkuja ja sydämen osia, joista on apua. Kerätessäsi neljä sydämen osaa, sydämiesi määrä nousee yhdellä. Arkuista voit löytää erilaisia esineitä, jotka ovat joskus tärkeämpiä esineitä, mutta yleisesti ne sisältävät rupioita tai simpukankuoria. Simpukankuoria voi viedä tiettyyn taloon ja sieltä saa erilaisia palkintoja riippuen simpukankuorien määrästä ja toinen palkinto on todella hyödyllinen, sillä se on simpukankuori tutka. Simpukankuoret voivat olla missä vain piilossa, eikä pelkästään arkuissa, joten tämä on todellakin tarpeen. Aloituskylässä on tärkeimpinä paikkoina kauppa ja pelihalli. Kaupasta voi ostaa kaikenlaisia hyödyllisiä esineitä, kuten jousipyssyn ja lapion, mutta rahan puutteen yllättäessä, sen voi myös varastaa. Jos tämä kuitenkin houkuttelee sinua, voit samalla vain vaihtaa nimesi varkaaksi. Pelihallissa voit napata eri palkintoja ison kouran avulla. Täältä voi saada erilaisia hyödyllisiä esineitä, mutta voit myös napata erilaisia Mario-maailman nukkeja ja koristella niillä kylän asukkaiden koteja. Maailmalla on useita eri warppaus paikkoja, joiden avulla voit pikamatkustaa löydettyjen warppaus paikkojen välillä. Maailman tutkiminen ja paikkojen koluaminen on vieläkin yllättävän hauskaa, vaikka peli on tullut hyvinkin tutuksi alkuperäisen ja DX-version kautta. Varsinkin, kun kaikki ei ole aivan tuoreessa muistissa.

Kerros kerrallaan

Dungeoneissa sinun täytyy suorittaa useita eri huoneita ja etsiä avaimia, ratkaisten erilaisia pulmia. Pulmat eivät ole kovin vaikeita, mutta ne vaikeutuvat hieman loppua kohden. Sinun täytyy päihittää välivastus dungeonissa ja tämän jälkeen yleisesti saat esineen, jolla voit edetä dungeonissa pidemmälle. Saat myös jatkopaikan välivastuksen huoneeseen, johon voit aina palata dungeonin sisäänkäynniltä. Kun dungeonin pulmat on ratkaistu ja vastuksen avain löydetty on aika taistella vastusta vastaan. Vastuksilla on aina jokin heikkous ja sitä ei tarvitse kauaa etsiä. Vastuksen kukistamisen jälkeen saat yhden instrumentin ja kokonaisen sydämen ja voit täten jatkaa uutta dungeonia kohti. Dungeoneissa on todella hauska seikkailla ja pulmia on kiva ratkaista, vaikka ne eivät olekaan kovin vaikeita.

Taidetta

Peli on taidetyyliä ja musiikkia lukuun ottamatta, hyvin samankaltainen alkuperäisen kanssa, mutta muutamia muutoksia löytyy. Karttaan voi merkitä erilaisilla tarroilla kiinnostavia paikkoja ja pelissä voi kerätä Mario nukkeja, joista aikaisemmin mainitsinkin. Isoin uudistus on kuitenkin Chamber Dungeonit. Näissä voi luoda oman dungeonin eri osista, joita saa haudankaivaja Dampélta. Niitä voi myös saada amiiboista tai löytää maailmalta. Peli opettaa perusteellisesti, mutta nopeasti, miten dungeoneja tehdään. Pian niitä pääsee tekemään täysin itsenäisesti. Dungeonien tekeminen on todella hauskaa ja niitä voi toki pelatakin sen jälkeen. Dungeoneja voi jakaa tallentamalla sen amiiboon. Tästä valitettavasti puuttuu se kaikista paras vaihtoehto, joka on dungeonin jakaminen netin välityksellä. Tämä olisi tehnyt tästä ominaisuudesta tuplasti paremman ja pidempi-ikäisen, mutta kehitykseen ja serverien ylläpitoon ei varmaan haluttu käyttää suurempaa määrää resursseja.

Kontrollit toimivat todella hyvin pelissä ilman mitään ongelmia. Peli toimii hyvin, niin telakoituna, kuin kannettavassa muodossa ja kaikilla ohjaintyyleillä. Pelissä on monenlaisia eri hahmoja, joista jokainen omaa omanlaisensa persoonan. Peli näyttää todella värikkäältä ja hienolta. Vaikka pelissä oli aina se tietty Zelda-fiilis värittömänäkin, sitä on saatu korostettua elävillä väreillä ja upealla äänimaailmalla. Musiikki on todella upeaa kuunneltavaa ja se sisältää niin uutta kuin vanhaakin. Lopussa myös annetaan pieni nostalgia aalto musiikin avulla.

Yhteenveto

The Legend of Zelda: Link's Awakening antaa vanhalle Game Boy -pelille uutta väriä kirjaimellisesti. Tarina ja seikkaileminen on vieläkin hauskaa 16 vuoden jälkeen ja peli ei näytä ikääntymistä ollenkaan nykyisten pelien ohella. Pelin kaava on hyvin yksinkertainen, mutta sitä ei selvästikään tarvitse muuttaa. Maailmassa ja dungeoneissa on paljon tutkittavaa ja pulmia on mukava ratkoa. Hahmot on todella hyvin tehty ja heille puhuminen tuottaa pelkkää iloa. Kontrollit toimivat hyvin, maailma näyttää kauniilta ja musiikki on upean kuuloista. Suosittelen peliä kaikille, jotka pitävät 2D seikkailupeleistä. Vaikka pelistä voisi olla hieman epävarma, koska se on alun perin julkaistu Game Boylle, maailma ja tunnelma tempaisevat varmasti nopeasti mukaan. Vanhat ja uudet pelaajat saavat varmasti suurta nautintoa Koholint-saaren mysteerin ratkaisemisesta.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.