Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

Kauan sitten hämärä laskeutui Hyrulen ylle ja vain yksi henkilö pystyi pelastamaan Hyrulen asukkaat. Sankarimme Linkin seikkailu hidastui, kun pahuuden voimat muuttivat hänet sudeksi. Mutta kuka pelasti sankarin hädän keskellä? Twilight-valtakunnasta tullut Midna auttoi Linkkiä seikkailussa ja monien sattumusten jälkeen ystävämme kukistivat lopulta pahuuden. Tästä on kulunut nyt kymmenen vuotta ja on aika katsoa käykö sama tarina toteen toistamiseen, HD-grafiikka ja parannetut kontrollit apunaan.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD on kymmenen vuotta sitten Gamecubella ja Wiillä julkaistun samannimisen pelin uudelleenjulkaisu HD-grafiikalla ja muutamilla uusilla lisäyksillä varustettuna. Peli on fantasiamaailmaan sijoittuva toiminta-seikkailu, missä seikkaillaan Hyrulen ihmeellisessä maailmassa. Aloitat Ordon-nimisestä kylästä. Yksi kylän lapsista kaapataan ja lähdet pikimmiten pelastamaan hänet. Kun tämä on hoidettu, olet valmis lähtemään kohti Hyrulen linnaa. Hakiessasi Epona-nimistä hevosta, sinut kolkataan ja viedään vankityrmään. Heräät tyrmästä sutena ja tapaat Twilight-maailman asukkaan Midnan. Hän lähtee mukaasi selvittämään kuinka voisit muuttua takaisin ja mitä on tapahtumassa Hyrulessa.

Samaa vanhaa vai uutta kermaa?

Peli toimii hyvin samantapaisesti kuin aikaisemmatkin The Legend of Zelda -sarjan pelit. Sinun täytyy käydä juttelemassa henkilöille uudessa kylässä ja katsoa tietävätkö he jotain mitä sinä et. Sitten sinun täytyy ratkaista pulmasi näiden tietojen perusteella. Kun menet ensimmäistä kertaa uudelle alueelle, jos se on hämärän peitossa, muutut sudeksi. Uudella alueella voit kuunnella muiden puhetta, sillä he eivät näe sinua. Ollessasi susi voit myös ymmärtää eläimien ääniä. Jotta saisit hämärän poistettua alueelta, täytyy sinun kerätä 12 valon kyyneltä, jotka ovat muuttuneet hirviöiksi. Kyynelien määrää on vähennetty alkuperäisiin versioihin verrattuna, sillä niitä täytyi alunperin kerätä 16, mutta niitä on myös hiukan korjattu. Ennen kun kukistit vihollisen, kyynel ilmestyi reippaasti nujerretun vihollisen yläpuolelle ja sen laskeutumista täytyi odottaa. Nyt kyyneleet ilmestyvät suoraan maan tasalle. Peli on tosiaan täynnä tämän tapaisia pieniä korjauksia, jotka tekevät jo valmiiksi hyvästä pelistä vieläkin nautittavamman. Kun olet kerännyt kaikki kyyneleet, muutut alkuperäiseen muotoon ja voit puhua kyläläisille.

Pelin edetessä pääset aina dungeoniin, missä sinun täytyy ratkaista useita pulmia. Dungeonit koostuvat useista erilaisista huoneista ja kerroksista, joihin et heti alussa pääse. Lukittuihin oviin sinun täytyy löytää avain, joka voi olla vihollisella tai arkussa. On myös huoneita, joihin pääset, mutta et voi tehdä niissä sillä hetkellä mitään, koska et ole ratkaissut toisessa huoneessa jotain pulmaa tai sinulta puuttuu jokin esine. Onneksi etenemisen mahdottomuus tulee vastaan huoneen alussa, eikä vasta silloin kun olet jo päässyt huoneen toiseen päähän. Jokaisesta dungeonista löytyy uusi esine, mitä joudut käyttämään pulmien ratkaisuun esimerkiksi jousipyssy tai Clawshot, jolla voit ottaa tietyistä asioista kiinni ja vetää itsesi niiden luokse, kuten köynnökset. Olen aina pitänyt tästä ideasta, että joudut miettimään kuinka käyttää juuri tätä esinettä etenemiseen ja joudut ajattelemaan kaiken uudesta perspektiivistä. Löydät myös dungeoneista Ooccoo-nimisen linnun, kenellä on ihmismainen pää. Hänen avulla voit warpata dungeonin alkuun ja jos poistut dungeonista voit palata milloin vain takaisin Ooccoo juniorin avulla. Jokaisessa dungeonissa on väli- ja päävastus. Välivastuksen jälkeen saat dungeonissa tarvittavan esineen ja päävastuksen jälkeen pääset paikan läpi ja saat kokonaisen sydämen, mikä lisää maksimi sydämiä yhdellä. Saat myös tottakai esineen, jonka takia tulit alunperin dungeoniin. Joudut kuitenkin löytämään päävastus huoneen avaimen ennen kuin pääset itse päävastukseen. Voit löytää dungeoneista myös kartan ja kompassin, muiden kerättävien esineiden lisäksi, joista kartta näyttää koko kartan ja kompassi näyttää kartalla esimerkiksi arkut.

Seikkailijan märkä uni

Maailmalla vaeltaminen on todella miellyttävää ja hauskaa, sillä peli näyttää todella kauniilta. Peli näytti aikoinaan jo hienolta Gamecubella, mutta pelin muuttaminen HD:ksi, paljastaa paljon yksityiskohtia, joita en ollut ennen huomannut ja kaunistaa paljon muita elementtejä. HD-grafiikka ei ole mikään mullistava harppaus, kuten esimerkiksi mitä se oli The Legend of Zelda: Majora’s Maskissa, mutta se näyttää silti todella hienolta ottaen huomioon, että peliä ei ole tehty kokonaan uusiksi. Luulin aluksi, että pelin alussa olisi ollut uusi vihollinen, mutta pian huomasin sen olevan vanha vihollinen, mutta vain todella paljon tarkemman ja hienomman näköisenä. Musiikki on myös todella hienon kuuloista, mikä ei ole ihme Koji Kondon ollessa mukana. Vaikka kuulin musiikit jo kymmenen vuotta sitten, osaavat ne vieläkin lumota. Tätä arviota tehdessä kuuntelenkin pelin Special Editionin mukana tullutta soundtrack-levyä. Suosittelen myös vahvasti kuuntelemaan soundtrackin läpi ilman, että peli olisi päällä. Kappaleet kuulee tällöin paljon paremmin.

Kontrollit toimivat vähintäänkin yhtä hyvin kuin alkuperäisissä. Nappien painamisessa ei ole mitään erikoista, mutta Gamepadin näytöllä sijaitsevat uudet ominaisuudet helpottavat pelaamista tai tuovat siihen lisää haastetta riippuen millä tyylillä pelaa. Gamepadin näytöltä voit vaihtaa käytössä olevia esineitä tai katsoa siitä karttaa. Voit myös vaihtaa esineitäsi, kesken taistelun, tuoden pelaamiseen hieman enemmän haastetta. Voit myös tähdätä ampuessasi esimerkiksi jousipyssyllä, joko tatilla tai kääntämällä Gamepadia, mikä toimii loistavasti ja tarkasti. Suurimpana ja varmasti tervetulleena helpotuksena on Gamepadin näytön oikeassa yläkulmassa sijaitseva nappi, jonka avulla voit muuttua suoraan sudeksi, sen jälkeen kun olet oppinut sen taidon. Ennen tämä hoitui kysyen sitä Midnalta. Tämä on tietysti pieni asia, mutta sitäkin miellyttävämpi, varsinkin silloin, jos tarvitsee muuttua vain hetkeksi. Jos jäät jossain välissä peliä jumiin voit kysyä helposti vihjeen Midnalta napin painalluksella, joten pitkäksi aikaa ei tarvitse jäädä paikoilleen. Onneksi vihjeet eivät ole suora ratkaisu pulmaan vaan ne antavat osviittaa asiasta. Saat myös pelikuvan Gamepadin näytölle, josta voit pelata peliä helposti vaikkapa maaten sängyllä.

Löytäjä saa pitää

Kerättävää pelistä löytyy yllin kyllin. Voit kerätä sydämen osia, joita tarvitset viisi saadaksesi kokonaisen sydämen. Kerättävää löytyy myös haamujen sieluista ötököihin, joiden keräämisestä saa todella hyvän palkkion. Maailmalta löytyy myös patsaita, missä täytyy sutena ulvoa jokin tietty kappale. Kun tämä on tehty maailmalle ilmestyy kultainen susi, kuka opettaa sinulle uuden taistelutaidon. Uutena kerättävänä on kuitenkin arkuista löytyvät leimat, joita voi käyttää kirjoittaessa Miiverseen viestiä. Leimoja on Midnan naamasta Hylialaisiin aakkosiin. Kerättäviä esineitä voi löytää mistä vain. Dungeoneista, luolista, kylistä tai laitumelta. Kaikkia kerättäviä esineitä ei voi kuitenkaan saada heti vaan yleensä tarvitset jonkun tietyn esineen sitä varten ja joskus joudut jopa palaamaan aikaisempaan dungeoniin saadaksesi sen yhden aarrearkun. Kylistä ja joskus hieman sivummastakin löytyy kauppoja ja erilaisia minipelejä. Kaupoista voi ostaa yleensä potionin tai maitoa, jotka palauttavat tietyn verran sydämiä. Kaikissa kaupoissa ei ole kuitenkaan kaikkea, esimerkiksi joissain voi olla nuolia ja joissain lamppuöljyä. Kaupoissa on yleensä aina kolme esinettä ostettavana ja niitä voi ostaa rupioilla, joita saa arkuista, vihollisista, ruukuista ja monesta muusta paikasta. Minipelejä on monenlaisia ja niitä voi löytää pitkin hyrulea. Minipelejä on esimerkiksi STAR-peli, jossa sinun täytyy kerätä kaikki tähdet aikarajan sisällä tai laskiessasi puroa alaspäin sinun täytyy ampua kaikki maalitaulut. Henkilökohtainen suosikkini on kuitenkin kalastus, missä kulutin monia tunteja. Hauskinta on se, etten hirveästi pidä kalastuspeleistä, mutta olen kuluttanut kymmeniä tunteja The Legend of Zelda: Ocarina of Timen ja tämän pelin kalastus minipelissä, enkä tiedä mikä siitä tekee niin nautittavan. Onko se rauhallinen ympäristö hellyyttävällä musiikilla vai hetkellinen rauha kaikesta sankariteoista? Ken tietää, mutta hauskaa se on. Pelistä löytyy myös erilaisia sivutehtäviä, mitkä joutuu itse etsimään. Jos kuitenkin haluaa nopeuttaa sivutehtävän löytämistä voi käydä ennustajalta kysymässä apua, keneltä saa myös apua sydämien osien löytämisessä.

Uudistuksia on paljon, mutta suurin uudistus on varmasti uusi Cave of Shadows -dungeon. Pääset tänne vain, jos skannaat pelin special editionin mukana tulleen Wolf Link -amiibon. Cave of Shadows koostuu useista eri huoneista, joissa sinun täytyy päihittää kaikki viholliset päästäksesi seuraavaan huoneeseen. Kaikki täytyy kuitenkin tehdä sutena. Et voi kuitenkaan mennä heti koko paikkaa läpi vaan pääset tietyistä kohdista eteenpäin vasta kun olet tarpeeksi vahva. Kun pääset siihen kohtaan missä sinua pyydetään palaamaan kunnes olet tarpeeksi vahva, voit parantaa itseäsi seuraavalla kerralla jäljelle jääneillä sydämillä. Esimerkiksi, jos sinulle jäi viisi sydäntä, voit käyttää ne seuraavalla kerralla, kun sydämesi ovat vähissä aktivoimalla Wolf Link -amiibon. Wolf Link -amiiboa voi myös käyttää heti alkuruudussa. Sinun täytyy yhdistää amiibosi omaan tallennukseesi ja voit jatkaa peliä käyttämällä amiiboa Gamepadilla. Peli tukee myös muitakin amiiboja, kuten käyttämällä Link-amiiboa saat täydet nuolet. Zelda-amiibo parantaa kaikki sydämet ja Ganondorf-amiibo vaikeuttaa peliä tehden kaikista vihollisista tuplasti voimakkaamman. Jos kuitenkin pelaat Hero Modella otat nelinkertaisesti vahinkoa, joten tätä kannattaa käyttää vain, jos haluaa lisää haastetta peliin. Hero Mode on pelin vaikeampi vaikeusaste, jossa et voi löytää sydämiä mistään vaan joudut palauttamaan sydämesi, joko potioneilla tai keijuilla. Otat myös vihollisilta tuplasti enemmän vahinkoa. Normaalin ja Hero Moden huomattavimmista eroista on kuitenkin, että Normaali on Gamecuben ja Hero Mode on Wii:n version näköinen. Tällä tarkoitan siis sitä, että nämä vaikeusasteiden maailmat ovat peilikuvia toisistaan. Muitakin uudistuksia löytyy, mutta mainitsen vielä vain Ghost Lanternin, mikä auttaa haamujen löytämisessä.

Yhteenveto

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD on todella näyttävästi tehty uudelleenjulkaisu, HD-grafiikalla ja monilla helpottavilla uudistuksilla varustettuna. Maailma on saatu näyttämään vielä hienommalta ja yksityiskohtaisemmalta kuin aikaisemmin vaikka kyseessä oli aikoinaan jo valmiiksi hieno peli. Musiikki on myös taattua The Legend of Zelda -laatua ja se saa tuotua vieläkin seikkailun tunnelman peliin, eikä se ala kyllästyttämään vaikka olenkin pelannut aikaisemmat osat vähintään kuusi kertaa läpi. Tarina on pysynyt todella mielenkiintoisena ja kontrollit toimivat vieläkin ja niihin liittyviä pieniä virheitä on korjattu. Uuden dungeonin löytäminen ja sen läpi pääseminen on todella palkitsevaa ja hauskaa. Pelistä löytyy tehtävää ja kerättävää pidemmäksikin aikaa. Kaikkien sydämen osien löytämiseen ja sivutehtävien tekemiseen menee helposti useita kymmeniä tunteja ja toiset samanlaiset menee muiden kerättävien esineiden löytämiseen. Uusi vaikeustaso, amiibot ja Cave of Shadows tuo peliin myös paljon tekemistä ja koettavaa alkuperäisen pelin veteraaneille. Suosittelen peliä lämpimästi kaikille, ketä kiinnostaa edes vähäsen fantasiamaailmassa seikkaileminen. Suosittelen ostamaan pelin special edition -version sillä hintaero sen ja tavallisen version välillä ei ole iso. Peli on myös hyvä hankinta niille, ketkä ovat pelanneet alkuperäisen version, sillä pelistä löytyy paljon uutta tekemistä. Jos et kuitenkaan ole pelannut alkuperäisiä versioita, on tämä peli silloin pakkohankinta. Kymmenen vuotta jaksoi alkuperäisiä versioita pelata ja tätä jaksaa varmasti pelata seuraavat kymmenen vuotta.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.