Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Tokyo Mirage Sessions #FE

Tokyo Mirage Sessions #FE yhdistää Shin Megami Tensei -sarjan pelimekaniikan ja Fire Emblem -sarjan hahmot yhteen nippuun, kattavan musiikkivalikoiman kera. Nouseeko peli yhdeksi parhaimmaksi JRPG:ksi Wii U:lla vai onko se vain suuri pettymys?

Tokyo Mirage Sessions #FE alkaa, kun Aoi Itsuki odottaa ystäväänsä Akagi Toumaa, mutta tapaa samalla lapsuuden ystävänsä Oribe Tsubasan. Tsubasa poistuu paikalta ja Itsuki lähtee hänen peräänsä. Itsuki huomaa pian, että Tsubasa osallistuu idoli kilpailuun. Kilpailu keskeytyy kuitenkin, sillä pahat Miraget hyökkäävät katsojien ja kilpailijoiden kimppuun. Miraget vievät Tsubasan Idolosphereen, mistä he alunperin tulivat. Sankarimme Itsuki lähtee täten pelastamaan Tsubasan. Itsuki saa Idolospheressä puolelleen Miragen nimeltä Chrom ja pystyy taistelemaan toisia Mirageja vastaan hänen avulla. Tarinaa on mukava seurata pelin edetessä ja se on suhteellisen hyvä. Mitään erikoista se ei kuitenkaan ole. Hahmoista oppii, kuitenkin pelin edetessä enemmän ja enemmän, mikä lisää mielenkiintoa sillä hahmot ovat suhteellisen mielenkiintoisia.

Kuin toinen persoona

Jokaisella hahmolla on oma Mirage, kenen avulla taistelut käydään. Hahmot muuttuvat taisteluissa Miragen edustamaan rooliin. Esimerkiksi Itsuki muuttuu lordiksi ja Tsubasa Pegasus ratsastajaksi. Jokaisella hahmolla on myös omat taitonsa, joita saa pelin edetessä enemmän. Taitoja ei saa suoraan hahmon tason noustessa vaan aseen kehittyessä. Aseet voi myös mestaroida, mikä tarkoittaa, ettei sillä aseella voi saada enempää taitoja. Tässä tapauksessa aseen vaihtaminen korjaa asian ja niitä on paljon. Aseita ei voi pelissä ostaa vaan ne täytyy itse tehdä Carnage Unityn kautta. Aseen valmistaminen vaatii aina tiettyjä materiaaleja. Erillisiä taitoja voi myös valmistaa Radiant Unityn kautta. Radiant Unityllä voi nostattaa myös esimerkiksi hahmon HP:tä tai saada Ad-lib taitoja, jotka aktivoituvat taisteluissa satunnaisesti. Jos hahmo saa kaksi samaa taitoa Carnage Unityn kautta, se joko voimistaa taitoa tai kuluttaa vähemmän EP:tä. EP:tä kuluu taitoja käytettäessä ja sitä voi verrata Manaan, mitä käytetään yleisemmin JRPG-peleissä.

Taistelut käydään vuoropohjaisesti ja kentällä voi olla kolme hahmoa samaan aikaan. Vihollisia voi olla enemmän. Jokainen hahmo siis iskee omalla vuorollaan ja kuvaruudun yläosasta näkee hahmojen vuorot. Taisteluissa voit hyökätä, käyttää taitoja ja esineitä, suojautua, määrittää taktiikoita tai karata taistelusta. Kaikki muut ovat yksiselitteisiä, paitsi taktiikoiden määrittäminen, joten selitän sitä hiukan tarkemmin. Voit hyökätä jokaisella hahmolla itse, mutta mikäli asetat jollekin hahmolle taktiikan hän käyttää vuoronsa sen taktiikan tavoin. Esimerkiksi, jos käsket parantamaan hän parantaa ja jos käsket puolustamaan hän puolustaa. Itse en antanut hahmoille mitään taktiikoita, vaan käskin jokaista hahmoa erikseen. Itse pelasin pelin myös vaikeimmalla vaikeustasolla, joten taktiikoiden laittaminen ei tuntunut järkevältä vaihtoehdolta. Taisteluissa voi myös laittaa Auto-Battlen päälle ja sen avulla taistelut menevät nopeammin. Jokainen hahmo käyttää perushyökkäystä vuorollansa ja tämä ohittaa taktiikat kokonaan. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista taisteluissa on kuitenkin Sessions-yhdistelmähyökkäykset. Näissä Sessionseissa hahmot iskevät vuoronperään vihollista riippuen onko hänellä tiettyä Session taitoa. Session aktivoituu, kun yksi hahmo käyttää jotain taitoa ja jos toisella hahmolla on siihen liittyvä taito hän hyökkää heti perään omalla taidollaan. Esimerkiksi jos Itsuki käyttää sähkötyypin taitoa, Tsubasa iskee sen jälkeen omalla taidollaan ja jopa Touma voi iskeä vielä sen jälkeen omalla taidollaan. Session taito aktivoituu kuitenkin vain silloin, kun vihollinen on heikko ensimmäiselle taidolle mitä käytetään. Nämä Session taidot kehittyvät pelin edetessä mikä mahdollistaa pidempiä Sessioneita. Varovainen pitää kuitenkin olla sillä viholliset pystyvät tekemään samanlaisia Sessioneita. Otteluissa jokaisella hahmolla on myös oma Special Performance eli SP taito. Nämä taidot ovat voimakkaampia ja aktivoivat varmasti Sessionin. Ne käyttävät kuitenkin SP-mittaria mikä sijaitsee oikeassa yläkulmassa. SP-mittari täyttyy samalla, kun taistelua käydään. Ennen taistelua voit myös lyödä vihollista miekallasi, mikä pysäyttää vihollisen. Voit tässä tapauksessa vain jatkaa matkaasi tai hyökätä vihollisen kimppuun. Jos päätät hyökätä vihollisen kimppuun voit aktivoida First Striken, joka tarkoittaa, että saat taistelun alussa ylimääräisen vuoron. First Strike ei kuitenkaan aktivoidu aina.

Tahdon olla idoli

Tarinatehtävät sijoittuvat yleisesti eri Idolosphereihin, mitkä ovat alueita, joissa pahoja Mirageja esiintyy. Taistelut tapahtuvat yleisesti näissä paikoissa, missä viholliset voivat hyökätä kimppuusi. Idolospheret ovat tavallaan dungeoneita, missä pitää päästä määrättyyn paikkaan. Näissä paikoissa on pientä pulmanratkontaa ja lopussa odottaa vastus. Idolospherestä löytyy myös Warp Pointteja, joiden avulla voit matkustaa nopeasti aikaisempaan paikkaan tai päästä samaan paikkaan, jos sinun pitää käydä Idolospheren ulkopuolella. Näistä paikoista löytyy myös erilaisia sivutehtäviä tai jotkin sivutehtävät voivat vaatia sinua palaamaan tiettyyn Idolosphereen.

Kontrollit ovat toimivat pelissä todella hyvin ja pelattavuus on silkkaa rautaa. Kontrolleissa ei itsessään ole mitään erikoista, mutta Gamepadia on käytetty todella hyvin hyödyksi. Gamepad toimii tietynlaisena informatiivisena laitteena, mistä voit katsoa erilaista tietoa. Taistelussa näet siitä helposti hahmojesi taidot ja tiedot ja voit katsella vihollisien heikkouksia helposti. Taistelun ulkopuolella siitä näkee informaatiota pää- ja sivutehtävistä, kartan ja kaikki viestit mitä muut hahmot voivat sinulle lähettää. Tämä ei välttämättä kuulosta erityiseltä, mutta pelatessa tuntui mukavalta, kun kaikki tieto oli helposti ja nopeasti saatavilla. Gamepadiin ei kuitenkaan pysty tämän takia siirtämään peli television kuvaa, mutta se ei haitannut yhtään vaikka olikin ensimmäisiä asioita mitä pelissä testasin. Pelissä on tuttuun tapaan kauppoja, joista voi ostaa esineitä ja asusteita. Kaikkien alueiden ja kauppojen välillä matkaaminen on myös tehty nopeaksi fast travellin avulla. Parin napin painalluksella matkaat paikasta A paikkaan B hujauksessa ja se on yleisesti nopein tapa matkustaa vaikka haluaisit mennä kauppaan mikä sijaitsee samalla alueella.

Sivuraiteilla

Pelistä löytyy paljon hahmoja, joista osa on pelattavia. Kaikki hahmot ovat kaikin puolin kiinnostavia ja heidän höpinöitä kuuntelee mielellään. Pelin edetessä tapaa aina vain lisää hahmoja ja varsinkin, jos saa uuden pelattavan hahmon voi tässä tapauksessa puhua myös hänen Miragelleen. Tekeminen ei myöskään lopu aivan heti sillä sivutehtäviä on pelissä runsaasti. Maailmalta voi löytää pienempiä sivutehtäviä ja myös tutut hahmot voivat antaa niitä sinulle. Jos esimerkiksi joku tuntemasi hahmo antaa sinulle sivutehtävän se on yleisesti hieman pidempi ja haastavampi kuin muut. Saat kuitenkin niistä parempia palkintoja, kuten uuden taidon. Pelin alussa on myös kolme vaikeustasoa valittavana ja suosittelen ottamaan normaalin, jos ei ole pelannut ennen Shin Megami Tensei -sarjan pelejä.

Animaatio on todella hienon näköistä pelissä ja välivideot on selvästi tehty huolella. Studiot mitkä hoitivat pelin välivideoiden animoinnin ovat toisaalta hyvin tuntemattomat Studio Anima ja Studio 4°C. Nämä studiot osoittivat kyllä taitonsa tämän pelin kautta. Maailma on myös todella värikäs ja hieno ja sitä ihailee mielellään pidempäänkin. Musiikki on myös isossa osassa ja sen on hoitanut taidokkaasti Avex Group ja Yoshiaki Fujisawa, kuka on tehnyt musiikkia muun muassa Love Live! School Idol Project -animeen. Itse en ole kyseistä animea nähnyt tai kuullut sen musiikkia, mutta tunnen sen kuitenkin nimeltä ja jos siinä on lähellekkään saman tasoista musiikkia katson sitä varmasti mielelläni. Itse en löytänyt pelistä yhtään huonoa kappaletta. Yllättäen pelissä on alkuperäinen eli japaninkielinen ääninäyttely, mitä pidän itse hyvänä asiana. Huomasin pelissä olevan monia tuttuja ääninäyttelijöitä, kuten Tsubasan ja Chromin ääninäyttelijät. Ääninäyttelijöihin on myös selvästi panostettu.

Yhteenveto

Tokyo Mirage Sessions #FE on kaikinpuolin mainio ja monipuolinen JRPG, loistokkaalla taistelumekaniikalla, värikkäällä maailmalla ja mahtavalla musiikilla varustettuna. Mikään osa-alue ei varmasti jätä pelaajaa kylmäksi. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja heihin tutustuu mielellään hiukan lähemmin. Taistelumekaniikka on todella monipuolinen ja samalla todella helppo ymmärtää ja oppia. Varsinkin myöhemmässä vaiheessa taisteluissa tarvitsee miettiä omia taktiikoita tarkemmin. Erilaisia taitoja on myös todella paljon ja ne eivät lopu aivan heti kesken. Pelin edetessä oppii myös hyödyntämään näitä taitoja ja sen takia oppii käyttämään oikeita taitoja oikeissa tilanteissa. Kontrollit ovat myös rautaa ja Gamepadia on käytetty todella hyvin hyödyksi, sen toimiessa kuin kattavana tietokantana. Maailma, animaatio, musiikki ja ääninäyttely ovat kaikki todella hienosti, taidokkaasti ja huolella tehty eikä niihin kyllästy helpolla. Tarina on pelissä suhteellisen mielenkiintoinen, mutta on valitettavasti yksi heikoimmista puolista pelissä. Tarina on kuitenkin hyvä, joten sitä ei tarvitse pelätä ja jos hyvä, mutta ei mahtava tarina on pelin heikoin puoli niin sitten pelin kanssa on onnistuttu mahtavasti. Pelistä löytyy paljon tekemistä ja löydettävää. Täydellinen peli ei kuitenkaan ole, mutta en silti löydä pelistä mitään huonoa sanottavaa. Suosikki kategoriani eli äänimaailma on kuitenkin tehty mahtavasti ja se kantaa pitkälle. Suosittelen peliä kaikille, joita kiinnostaa edes etäisesti JRPG-genren pelit ja jos pitkät pelit eivät ole uhka niin silloin tämä peli on kuin luotu sinulle. Tämä peli on mahdollisesti yksi parhaimmista JRPG:stä mitä olen Wii U:lla pelannut.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.