Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Watch Dogs

Watch Dogs on Ubisoftin julkaisema ja Ubisoft Montrealin kehittämä peli PS4:lle, PS3:lle, Xbox 360:lle, Xbox Onelle, Windowsille ja Wii U:lle. Tämä arvio tulee olemaan pelin Wii U -versiosta. Saiko Ubisoft Montreal tehtyä onnistuneen pelin hyvällä idealla vai kaatuuko peli vain hyvän idean huonoon toteutukseen.

Pelissä pelataan hahmolla nimeltä Aiden Pearce, kuka on hakkeroijien aatelia. Tarinasta en halua paljoa paljastaa muutakuin, että se on mielenkiintoinen, mutta kerron kuitenkin, että Aidenille on sattunut jotain hyvin ikävää ja hän lähtee selvittämään kuka on kaiken tämän takana.

Hakkeroimisen iloa

Pelin pääpaino sijoittuu tietenkin hakkeroimiseen. Aiden pystyy hakkeroimaan älypuhelimellaan kaikenlaisia elektronisia laitteita, kuten kameroita ja toisia puhelimia. Erilaisten upgradien avulla hakkeroiminen helpottuu ja hän voi aina hakkeroida lisää asioita, jotka auttavat pelin edetessä esimerkiksi hän voi räjäyttää putken, joka kulkee maan alla ja täten estää vihollisen etenemisen autolla. Pelissä voi myös hakkeroida ihmisten pankkitilejä ja saada heiltä täten rahaa omaan käyttöön. Hakkeroitavia kohteita on lukuisia ja kestäisi ikuisuus puhua niistä kaikista, joten ajattelin kertoa vain kaikista yleisimpiä tapoja hakkeroida, mutta hakkerointi toimii vaivatta ja on hauskaa ja ihmettelenkin, että miksi kukaan ei ole käyttänyt tätä ideaa aikaisemmin tai jos on niin se on mennyt minulta täysin ohi Pitkin kaupunkia on myös sijoiteltu ctOS torneja, joita hakkeroimalla voi avata uusia piilopaikkoja, sivutehtäviä ja muita asioita. ctOS servereiden hakkerointi erottuu tavallisesta hakkeroinnista niin, että se avaa erillisen minipelin, jossa täytyy availla väyliä, jotta saa yhteyden serveriin, eli pientä pulmanratkontaa, kun taas tavallinen hakkerointi onnistuu vain yhden napin painalluksella.

Kuten aikaisemmin mainitsin, pelissä voi saada erilaisia upgreideja ja niitä voi saada neljään eri kategoriaan, jotka ovat hakkerointi, taistelu, ajaminen ja esineiden tekeminen (Crafting items). Kolme ensimmäistä ovat aika selviä. Hakkeroinnilla voi saada uusia tapoja hakkeroimiseen esimerkiksi voit itse pysäyttää ja laittaa liikkeelle L-junan, jonka avulla vihollisilta pääsee nopeammin karkuun. Taistelulla voit parantaa aseilla tähtäystä tai saada käyttöösi keskittymis taidon, jolloin kaikki pyörii hetken aikaa hidastettuna ja tällöin voit käyttää sitä parhaalla näkemälläsi tavalla. Ajamisella taas voit parantaa ajamistasi ja saada erilaisia helpotuksia, kun ajat autoa. Esineiden valmistus on myös selvää, että mitä sillä tehdään, mutta näihin esineiden käyttöön liittyy paljon enemmän taktiikkaa ja niitä voi käyttää moneen eri tarkoitukseen ja tilanteeseen. Esimerkiksi jos joku on soittamassa poliisit voit keskeyttää puhelin yhdellä esineellä ja täten estää poliisiin tulon, mutta voit myös samalla estää vartioiden keskusteluja tai voit pienentää poliisien etsintä tehokkuutta. Voit myös aiheuttaa sähkökatkoksen hetkeksi aikaa, joten kukaan ei voi käyttää sähköisiä laitteita, mukaan lukien sinut. Näitä upgreideja saa taitopisteiden avulla, joita taas saa aina yhden, kun saa levelin. Onneksi leveleitä saa nopeasti, joten kauaa ei tarvitse odotella, että saa uuden taidon käytettäväksi. Nämä kaikki taidot tuovat mukavasti vaihtelua peliin ja riippuen millä tavalla haluat pelata peliä ei hiiviskellen vai räiskien, niin molemmille tyyleille löytyy omia taitoja hankittavaksi.

Sähkökatkos

Kontrolleista ei ole sen suurempaa valittamista. Kaikki toimii niinkuin pitääkin, mutta asia, josta täytyy hieman moittia on se, että ihmettelenpähän vain mihin ihmeeseen pelin Wii U -version kehittämis aika kului, kun se tuli kuukausia myöhemmin kuin muut versiot pelistä. En näe mitään eroa verrattuna Wii U -versiota muihin versioon ja olin hyvin pettynyt siitä ettei Gamepadin näyttöä käytetä millään tapaa hyödyksi. Ainoa asia mitä Gamepadin näytöllä voi tehdä on katsoa karttaa ja navigoida helposti kohteeseensa, mutta saman voi tehdä selectiä painamalla. Odotin, että Wii U -versio olisi etulyöntiasemassaa, koska Gamepadin näytön avulla hakkeroinnista olisi voitu tehdä hauskempaa, koska varsinkin tässä pelissä mahdollisuuksia löytyy yllin kyllin.

Pelin radiomusiikki on harmillisen köyhää ja sieltä löytyy niukin naukin kourallinen kuunneltavia kappaleita, mutta onneksi pelin oma soundtrack korjaa tämän vian. Pelin oma soundtrack sopii tunnelmaan, jos ei täysin niin ainakin melkein. Pelin miljöökin on kiinnostava ja näyttävästi tehty ja suurin osa hahmoista on yllättävän kiinnostavia ja tarinan kulkua on mukava seurata.

Nettirosvo

En itse ole mikään hirveä multiplayerin ystävä peleissä, mutta tässä pelissä se on ihmeen hauskaa suurimmalta osin. On neljä eri multiplayer pelimuotoa: hakkerointi, seuraaminen, kilpa-ajelu ja kännykkähaaste. Hakkeroinnissa, joka on oma suosikkini, menet jonkun muun ihmisen peliin ja yrität hakkeroida häneltä tietoja ja hän ei saa nähdä sinua. Jos hän kuitenkin näkee sinut niin sinun pitää päästä karkuun. Tällä tavalla tehtävä ei epäonnistu vaan se onnistuu osittain, joten et häviä täysin ja saat samalla hieman vähemmän expaa kuin voitosta. Toinen pelaaja voi myös tulla sinun peliisi hakkeroimaan sinulta tietoja, jos sallit sen asetuksissa ja itse pidin tämän koko ajan päällä, koska pidin sitä hauskana, koska hakkerointi yrityksiä ei tule kuitenkaan koko ajan, joten sitä ei tarvitse pelätä. Seuraamisessa taas yritetään seurata toista pelaajaa tietyn ajan ilman, että hän huomaa sitä. Tämä on myös mukavaa hiiviskelyä ja toimii yllättävän hyvin. Kilpa-ajelussa taas no ajetaan kilpaa. Tietääkseni on kaksi erilaista kilpailu tyyppiä: Joko kierroksien ajaminen tai chekpointtien läpi ajaminen. Kilpa-ajelussa sääntöjä ei ole joten voit käyttää ympäristöä hyväksesi parhaalla näkemälläsi tavalla. Tätä muotoa voi pelata 2-4 henkilöä samaan aikaan, mutta oli itselleni tylsin pelimuoto. Kännykkähaasteet taas pelataan henkilöiden kanssa, jotka pelaavat kännykkäsovelluksella. Eli sinä yrität ajaa kaupungin halki tiettyjen checkpointtien kautta ja vastustajasi yrittää estää sinua hakkeroimalla kaikkea mikä voisi hidastaa matkaasi. Kännykkäsovellus ctOS Mobile on ilmainen, mutta hetken testauksen jälkeen en ole varma voiko sillä tehdä muuta kuin kilpailla tässä haasteessa ja olisi ollu mukava, jos sitä olisi voinut käyttää jollain tapaa hyödyksi pelissä, mutta harmillisesti näin ei ole. Kaikissa multiplayer matseissa voit käyttää sinulla olevia esineitä esimerkiksi sähkökatkosta auttaaksesi itseäsi.

Pelistä löytyy rutkasti sivutehtäviä ja kerättävää, joten tekeminen ei ihan hetkessä lopu kesken. Sivutehtäviäkin on monenlaisia esimerkiksi sinun täytyy selvittää joku rikoksen uhri ennenkuin hänelle käy pahasti tai sinun täytyy ottaa joukon pomo pois pelistä tappamatta häntä. Tässä vain pari esimerkkiä monesta erilaisesta sivutehtävästä. Kerättäviä asioitakin on monenlaisia kuten kaupungissa sijaitsevat nähtävyydet tai QR koodit. Myös erilaisia hauskoja minipelejä löytyy kuten kolikoiden kerääminen tietyllä alueella mahdollisimman nopeasti tai kukkien päällä pomppiminen psykedeelisissä maisemissa, joka on oma suosikkini ihan vaan, koska sellainen on tässä pelissä.

Yhteenveto

Watch Dogs on hyvin onnistunut ja mielenkiintoinen peli, jonka pääteema on hakkerointi. Tarina on yllättävän nautittava, hahmot ovat mielenkiintoisia ja itse peli toimii hyvin. Vaikka pelin radiomusiikki on köyhää, peli pelastaa sen mahtavalla soundtrackillään. Multiplayeriä jaksaa pelata yllättävän pitkään ja se on hyvin toteutettu ja olenkin tyytyväinen siitä ettei tässä pelissä ole mitään kuusi vastaan kuusi räiskintää. Pelistä ei suurempia bugeja löydy paitsi itselläni peli on jäätynyt oudoissa paikoissa ja toinen niistä tapahtui, kun jätin pelin paussille vähäksi aikaa, mutta ei mitään sen suurempaa. Kaikista suurin huono puoli pelissä on, että Wii U:ta ei ole käytetty millään tavalla hyödyksi esimerkiksi Gamepadin näytöllä olisi voinut tehdä jotain hyödyllistä, joka saa minut miettimään mihin tämä aika käytettiin Wii U -versiossa, kun se ilmestyi huomattavasti muita versioita myöhemmin. Muuten minulla ei ole hirveämmin valittamista pelistä ja jos joku pelistä kiinnostunut aikoo ostaa pelin jollekin muulle alustalle niin Wii U:n hyötykäytöstä valittaminen ei enää ole ongelma. Varmasti ostamisen arvoinen peli ja minä suosittelen peliä oikeastaan kaikille vähänkään avoimesta maailmasta kiinnostuneille.