Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein II: The New Colossus tuo natsien tappamisen ja nopeatempoisen toiminnan Nintendo Switchille. Natseja tippuu ja USA:ta ylistetään, mutta jaksaako natsit kiinnostaa vieläkin vai olisiko B.J. Blazkowiczin aika jäädä jo eläkkeelle?

Trippaako?

Peli jatkaa ensimmäisen osan tarinaa ja sankarimme Blazkowicz herää sairasvuoteelta. Natsit ovat taas pahanteossa ja ovat hyökkäämässä Blazkowiczin kimppuun ja selviää, että Blazkowiczin rakastettu Anya on raskaana. Blazkowiczin on siis aika murhata natseja, mutta tällä kertaa pyörätuolista käsin. En paljasta enempää tarinaa, mutta paperilla tarinan pitäisi olla kiinnostava. Valitettavasti tarinan toteutus on hyvin kömpelö ja kärsii tästä todella pahasti. Tätä ei myöskään paranna se, että pelin päähenkilöt ovat todella tylsiä ja tämä voi johtua huonosta hahmojen kirjoittamisesta. Blazkowiczin pitäisi ainakin olla mielenkiintoinen, mutta valitettavasti jotain tapahtui ensimmäisen osan ja tämän välillä. Pääpahis on myös todella ärsyttävä, enkä tarkoita sitä hyvällä tavalla. Sivuhahmot vievät kuitenkin tarinaa onnistuneesti eteenpäin ja jostain syystä sivuhahmot on kirjoitettu paremmin kuin päähahmot. Sivuhahmoilla tarkoitan natseja, sillä Blazkowiczin puolulaiset ovat kohtalaisia. Tarina myös yrittää välillä olla todella vakava ja toisinaan hauska, mutta kumpikaan näistä ei toimi hyvin. Vakavat kohtaukset ovat hyvin tavanomaisia ja huumori toimii vain, kun ne ovat natsien kertomia. Puolulaisten vitsit aiheuttavat enemmänkin turhautumista.

Tuutte jonos, lähette pinos

Pelissä mennään eteenpäin kenttä kerrallaan. Peli on hyvin suoraviivainen, mutta tietyissä kohdissa vaihtoehtoja avautuu enemmän. Näissä kohdissa sinun täytyy joko tappaa vihollisia hiljaisesti ja hiipiä tai sitten juosta aseet laulaen. Edellisen pelin tavoin sinun on aina parempi eliminoida johtajat, etteivät he kutsu apua. Vaikeimmilla vaikeustasoilla hiipiminen on kuitenkin paras vaihtoehto. Aseet eivät ole mitään erikoista ja saat käyttöösi perus haulikot ja konekiväärit, mutta voit aseistaa itsesi kahdella eri aseella, jonka avulla saat enemmän tuhoa aikaan. Et voi kuitenkaan tähdätä tarkemmin. Asetta voi myös vaihtaa napin painalluksella, jolloin peli hidastuu hetkeksi. Pelissä on myös erilaisia haasteita, kuten tapa kymmenen pääosumilla tai tapa kymmenen hiljaisesti. Suorittaessasi haasteita saat käyttöösi uusia taitoja, kuten nopeampi liikkuminen kyykyssä tai enemmän kranaatteja. Jokaisella aseella on myös kolme päivitys vaihtoehtoa ja voit päivittää esimerkiksi lippaan kokoa tai tähtäintä. Päivitykset ovat kuitenkin harvinaisia, joten kannattaa valita viisaasti. Toiminta on itsessään hyvin mukavaa ja nopeatempoista. Välillä on hauskaa hiipiä vihollisten taakse ja taas toisinaan liukua vihollisia päin haulikon kanssa. Pelin parhaimpia paikkoja on hieman avoisemmat paikat, mutta muuten kenttäsuunnittelu voisi olla hieman parempi. Pienemmät alueet ja kentät tuntuvat hyvin samanlaisilta ja taktiikoiden kanssa ei ole hirveästi valinnanvaraa. Toiminta on kuitenkin tyydyttävää ja sitä riittää.

Achtung

Kontrollit toimivat pelissä hyvin ja peli tukee liikeohjausta, joten tähtääminen onnistuu nopeasti ja tarkasti. Pelattavuus toimii myös hyvin, vaikka välillä esteiden ylittäminen ei ole kovin toimivaa. Peli myös pyörii hyvin ilman suurempia ongelmia. Isoin ongelma on kuitenkin se, että en pysty valitsemaan mitään pelin valikoissa, joten en pääse tutkimaan haasteita tai aseita. Eli toisin sanoen nuolinäppäimet eivät toimi valikossa. Tämä on todella iso virhe, mutta se varmasti korjataan pian päivityksen kautta. Peli näyttää kohtalaiselta, sillä Switch-versio on kokenut todella ison grafiikan laskun. Grafiikka ei pitäisi kuitenkaan olla pelin pää ominaisuus, joten tämä ei ole iso menetys. Musiikki on myös hyvin kohtalaista ja pelissä ei oikeastaan ole yhtään huonoa tai erikoisen hyvää kappaletta. Pelistä löytyy myös paljon kerättävää, kuten natsi kultaa ja luettavia lappusia. Näillä ei ole mitään suoranaista hyötyä, mutta ne tuovat peliin mukavaa kerättävää. Pelistä löytyy myös yksi suomalainen ääninäyttelijä, mutta se on aivan hirveää kuunneltavaa. Uskon, että tämä ei ole ääninäyttelijän vika vaan ohjauksen.

Yhteenveto

Wolfenstein II: The New Colossus on tarinallisesti köyhä, mutta toiminnallisesti vankka peli. Tarina yrittää olla eri tilanteissa, joko vakava tai hauska, mutta se ei onnistu kummassakaan osa-alueessa. Päähahmot on myös todella huonosti tehty ja sivuhahmo natsit vievät kaiken huomion. Kenttä suunnittelu ei ole myöskään parhaimmasta päästä, mutta onneksi toiminta toimii. Natseja on hauska tappaa niin nopeatempoisesti kuin hiiviskelemällä selän taakse. Kontrollit toimivat hyvin ja liikeohjaus on iso plussa. Peli pyörii hyvin, mutta valitettavasti yksi bugi tuhosi ison osan pelikokemusta, koska en päässyt ollenkaan tutkimaan aseita ja haasteita valikossa. Grafiikassa on selvästi iso lasku, mutta tämän ei pitäisi olla ratkaiseva asia ja musiikki on hyvin kohtalaista. Kerättävää löytyy myös todella paljon. Suosittelen peliä niille, jotka haluavat tappaa natseja kannettavassa muodossa, mutta jos peliltä odottaa tarinallisesti jotain, kannattaa peli jättää välistä.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.