Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

XCOM 2

XCOM 2 palaa vuoropohjaisten pelien rintamalle ja peli sijoittuu 20 vuotta XCOM: Enemy Withinin tapahtumien jälkeen, jossa ihmiskunta kukistettiin. Voiko XCOM 2 tuoda vielä kerran vuoropohjaisen taktiikka pelisarjan loistoon vai olisiko jo aika keksiä jotain uutta ja mullistavaa?

Mikä vuosi on?

XCOM 2:n tarina alkaa, kun XCOM, joka toimii nykyään pidemminkin vastarintaliikkeenä, suorittaa tehtävää, jonka päämääränä on pelastaa vanha komentaja eli sinut. Tehtävä onnistuu ja aloitat taas XCOMin johtamisen ja taistelemisen alieneita vastaan. Tarinaa on mukava seurata ja se avautuu pikkuhiljaa. Mitään mullistavaa se ei kuitenkaan ole, mutta se on kuitenkin hyvin tehty. Aikaisempia XCOM: Enemy Unknownia ja XCOM: Enemy Withinia ei ole pakko olla pelattuna sillä pelissä selitetään tapahtumia tarpeeksi, mutta pelistä saa silti enemmän irti.

Voit tukikohdassa kehittää erilaisia varusteita ja teknologiaa, jotka auttavat sinua pärjäämään tehtävissä. Täältä myös lähdet suorittamaan tehtäviä tai laitat ennemminkin joukkosi asialle. Ennen tehtävää on kuitenkin parasta tarkastaa onko kaikilla tehtävään menijöillä oikeat varusteet. Varusteita ei alussa tarvitse miettiä, sillä sinulla on vain kranaatti saatavana. Kun tehtävään vihdoin pääsee alkaa taktikointi. Ohjaat neljää eri hahmoa vuorotellen. Sinulla on tehtävän alussa yllätyksen elementti käytössä sillä sinua ei ole vielä huomattu. Voit tämän avulla tehdä väijytyksen ja tuhota viholliset suhteellisen nopeasti, sillä he eivät vielä ole huomanneet sinua. Viholliset kuitenkin tietävät läsnäolostasi mikäli menet heidän näköpiiriin tai hajotat ikkunoita. Taisteleminen toimii yksinkertaisesti ja voit valita tavallisen hyökkäyksen, Overwatch- tai Hunker Down -toiminnon tai käyttää esineen. Hyökkääminen käy yksiselitteisesti. Valitset vain kohteen ketä ammut omalla aseella ja samalla näkyy kuinka iso todennäköisyys sinulla on osua kohteeseen. Overwatch-toiminto laittaa hahmon valmiustilaan ja jos vihollinen juoksee linjallesi, alat automaattisesti ampua vihollista alennetulla tarkkuudella. Hunker Down nostaa puolustusta ja väistämistä suojassa. Esineen käytöllä käytät mukana olleen esineen esimerkiksi kranaatin tai medikitin. Voit liikkua vuorollasi joko lyhyemmän tai pidemmän matkan. Mikäli liikut pidemmän matkan menetät vuorosi, mutta jos liikut lyhyemmän matkan voi hyökätä tai puolustautua. Sinun täytyy aina liikkua ennen hyökkäystä tai puolustautumista, muuten menetät vuorosi. Tehtävät ovat hyvin pitkälti tämänkaltaisia, paitsi sinulla on tottakai eri tehtävän, joka täytyy suorittaa. Joskus tiettyjä asioita pitää deaktivoida tai hakkeroida ja joskus pitää vain tappaa kaikki. Monesti sinulla on tietyn verran vuoroja suorittaa jokin tietty tehtävä ja tämän takia et voi aina väijyttää vihollisia täydellisesti. Taistelut toimivat hyvin samantapaisesti aikaisempien XCOM-pelien tavalla, eikä hirveästi ole muuttunut. Tämä ei ole kuitenkaan paha asia sillä kaikki toimii moitteettomasti.

Liiku ja ammu

Kontrollit toimivat pelissä hyvin, mikä ei ole ihme sillä ohjaus-systeemi on todella yksinkertainen. Viet vain kursorin tiettyyn paikkaan ja määräät hahmon menevän sinne. Alussa on kuitenkin pientä opettelemista, mutta pelin kontrolleihin alkaa totuttautua hyvin nopeasti. Pelin suurempi oppimiskynnys on itse onnistuneen strategian luonnissa, sillä peli ei ole kaikkein helpoimmasta päästä. Pelissä on toki vaikeustaso aloittelijoille, mutta sen jälkeen peli ei enää anna armoa. Kuolema koittaa todella nopeasti yhdenkin virheen jälkeen ja koko joukkue voi kuolla hetkessä. Ensimmäistä vaikeustasoa ei kannata kuitenkaan ottaa ellei halua vain juosta peliä ilman haastetta. Liian vaikean vaikeustason ottamista ei tarvitse kuitenkaan pelätä, sillä vaikeustasoa voi vaihtaa milloin vain vaikeammaksi tai helpommaksi. Pelin latausajat ovat suhteellisen nopeita, lukuunottamatta tallennuksen lataamisen jälkeistä latausaikaa. Jos tallennuksesi on tehtävän sisällä, voi peli ladata minuutin tai kaksi. Jos kuitenkin tallennus on komentokeskuksessa lataa peli sen huomattavan nopeasti. Tämä ei ole kuitenkaan suuri ongelma sillä peli lataa kaikissa muissa paikoissa nopeasti ja tämä tulee vasta silloin ongelmaksi, jos kuolee jatkuvasti.

Pelissä on myös moninpeli, jossa taistellaan toista pelaajaa vastaan. Joudut luomaan itsellesi joukkueen. Joukkue koostuu kuudesta hahmosta ja sinulla on tietty pisteraja mitä voit käyttää. Paremmat hahmoluokat vievät enemmän pisteitä, joten joukkueeseen ei voi vain laittaa parhaimpia sotureita. Itse taisteleminen on yksinkertaista. Kukista vastustaja. Moninpeli on mukava tapa ottaa mittaa pelaajista ja se toimii myös moitteettomasti.

Peli näyttää suhteellisen hyvältä, mutta ei ole mitään erikoista. Hahmojen elottomuus, useat bugit ja silmien seisominen häiritsee peliä pelatessa ja tämä on hyvi yleistä 2K Gamesin julkaisemissa peleissä. Bugit eivät kuitenkaan ole peliä kaatavia, joten ne eivät haittaa kauan. Myöskään pelin pienet nytkähtelyt ja tökkimiset eivät haittaapitkään sillä peli ei ole niin intensiivinen. Musiikki ja äänimaailma yleisesti on suhteellisen mukavaa, mutta ei kuitenkaan mitään erikoista. Kaikkea kuuntelee mielellään vaikka joskus puheet menee päällekkäin tai tekstitykset eivät tule oikeassa ajassa.

Yhteenveto

XCOM 2 viihdyttävä ja onnistunut peli vuoropohjaisten XCOM-pelien rinnalla. Pelattavuus on todella hyvin tehty ja kontrollit toimivat moitteettomasti. Ne olisi kuitenkin vaikea möhliä. Tarinaa on mukava seurata vaikka se ei olekaan mitään mullistavaa. Pelistä löytyy kuitenkin pieniä latausongelmia, bugeja, tökkimistä, ääniongelmia ja hahmojen elävyydessä on epäonnistuttu. Kaikki näistä eivät kuitenkaan haittaa itse pelaamista, pelin taktikoivan luonteen takia. Peli on kaikkea mitä XCOM-sarjan peliltä voisi toivoa. Se on aikalailla yhtä hyvä edellisten XCOM: Enemy Unknownin ja -Enemy Withinin kanssa. Suosittelen peliä kaikille vuoropohjaisista strategiapeleistä kiinnostuneille ja vaikka genre olisi aivan tuntematon on tästä pelistä hyvä aloittaa.

Kiitos 3HD:lle pelin arviokappaleesta.