Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Xenoblade Chronicles 2

Xenoblade Chronicles julkaistiin seitsemän vuotta sitten Nintendo Wiillä. Peli jäi hyvin pienelle huomiolle, mutta saavutti myöhemmin suurempaa suosiota. Välissä ehdittiin julkaista Xenoblade Chronicles X Nintendo Wii U:lle. Xenoblade Chronicles 2 on nyt julkaistu sisältäen uuden tarinan, maailman, hahmot ja paljon tutkittavaa. Pystyykö peli pitämään mielenkiintoa yllä suuren sisällön kanssa vai onko kehittäjät haukanneet liian ison palan?

Neito pulassa

Peli alkaa päähahmomme Rexin ollessa pelastamassa sumumeren pohjasta erilaista romua ja aarteita. Rex matkustaa vanhan Azurda titaanin päällä ja Azurdan selkä toimii myös Rexin kotina. Palattuaan Argentumin kauppa kiltaan, Rex saa ruhtinaalisen työtarjouksen killan johtaja Banalta. Samalla Rex tapaa useita henkilöitä nimeltä Jin, Malos, Nia, Dromarch ja Sever. Rex kumppaneineen matkustaa vanhan laivan rauniolle ja löytävät sieltä jotain kummallista. Nimittäin Pyra nimisen tytön. Parin muuttujan takia Rex lupaa viedä Pyran Elysiumiin, joka sijaitsee maailman puun päällä. Tämän kautta Rexistä tulee Pyran Driver, Pyran ollessa Blade. Tästä Rexin kumppanit eivät kuitenkaan pidä vaan haluavat tuhota Pyran lukuunottamatta Niaa ja Dromarchia. Rexin uudet ystävät pääsevät kuitenkin nipin napin pakoon ja tästä alkaa Rexin ja Pyran pitkä seikkailu kohti Elysiumia. Tarina on todella mielenkiintoinen, sillä se on todella hyvin jaksotettu, esittelee sopivin väliajoin uusia hahmoja ja tarjoaa hyvin tehtyjä juonenkäänteitä. Tarina jaksaa kiinnostaa alusta loppuun ja tarinan etenemistä jaksaa seurata mielellään.

Elämänkumppanit

Xenoblade Chronicles 2:ssa pelattavat hahmot on jaettu kahteen luokkaan. Driver ja Blade. Esimerkiksi Rex, Nia ja myöhemmin tutuksi tuleva Tora, ovat Drivereita. Driver kaksikon taistelija, joka saa aseensa ja voimia Bladelta. Blade taas puolestaan on kaksikon suojelija, joka antaa voimia Driverille ja samalla suojelee tätä. Esimerkiksi Pyra, Dromarch ja myöhemmin tutuksi tuleva Poppi ovat Bladeja. Driverilla voi olla useita eri Bladeja mukana, mutta Bladella voi olla puolestaan vain yksi Driver. Driver voi saada uusia Bladeja puolellensa erilaisten Core Crystaleiden avulla. Core Crystalit sisältävät yleisesti satunnaisen Bladen ja niitä on kolmea erilaista. Common, Rare ja Legendary. Mahdollisuudet harvinaisemman ja samalla paremman Bladen saamiseksi nousevat Rare ja Legendary Core Crystaleiden avulla, mutta myös Common Core Crystalista voi saada harvinaisemman Bladen. Drivereita ja Bladeja voi kehittää ja heidän välistä luottamusta voi nostaa. Jokaisella Driverilla ja Bladella on omat taitonsa ja taitoja kutsutaan Artseiksi. Artseja on jokaisella Driverilla neljä, joista yksi on passiivinen. Driver käyttää näitä Artseja taisteluissa, mutta yksi Art on Bladen. Bladella on myös useampia Artseja, mutta kaikki paitsi yksi ovat passiivisia ja auttavat Driveria. Artseilla on omia hyötyjä riippuen vihollisesta tai tilanteesta. Esimerkiksi Art voi tehdä lisää vahinkoa takaapäin tai siitä voi saada energiaa takaisin. Drivereita voi myös kehittää tavallisemmin Skill Pointsien avulla. Niillä voi nostaa esimerkiksi onnea tai voimaa tai voi saada tietyn Artsin käytettäväksi heti taistelun alkaessa. Vaihtoehtoisesti Bladeja voi myös kehittää, mutta tämä ei tapahdu erilaisten pisteiden avulla vaan tiettyjen kriteerien suorittamisen kautta. Kriteereinä voi olla esimerkiksi tiettyjen vihollisten kukistaminen tai tietyn taidon käyttäminen tarpeeksi monta kertaa. Näiden avulla voi saada lisää tehoa tiettyjä vihollisia vastaan tai saada erilaisia Field Skillejä. Field Skillien avulla voi päästä uusiin paikkoihin tai avata arkkuja joihin tarvitsee esimerkiksi tiirikointia. Bladen kehityslista eli Affinity Chart on jaettu eri tasoihin ja uusi taso avautuu aina, kun Driverin ja Bladen välinen suhde kehittyy. Suhdetta voi kehittää esimerkiksi käyttämällä kyseistä Bladea taisteluissa. Ainoa poikkeus Bladen kehittämisessä on Poppi, mutta siitä en aio kertoa hirveästi sillä hahmo esitetään hieman myöhemmin. Poppia kehitetään kuitenkin Ether Crystaleiden ja osien avulla, joita saa esimerkiksi pelaamalla Tiger! Tiger! -kolikkopeliä. Drivereita ja Bladeja voi myös vahvistaa eri varusteiden, esineiden avulla ja aseita voi parantaa Core Chippien avulla. Peli antaa paljon opeteltavaa pelkästään hahmoihin liittyvissä asioissa, mutta peli esittelee uusia asioita pikkuhiljaa, joten niitä oppii samalla kuin peli etenee, eikä kaikkea kerrota lyhyen ajan sisällä. Tämän takia peli esittelee uusia asioita vielä 20 tunnin jälkeenkin.

Tutkijan työtä

Maailmalla matkatessa voi taistella vihollisia vastaan, löytää esineitä tai aarteita ja saada uusia sivutehtäviä. Vihollisia on monenlaisia ja turvallisimmissakin paikoissa voi olla vaarallisia vihollisia. Nämä vaarallisemmat viholliset voivat olla monia kymmeniä tasoja omasi yläpuolella, mutta jos ne haluaa päihittää, tarvitsee tulla myöhemmin haastamaan riitaa. Maailmalla on myös erilaisia keräys pisteitä, joista voi saada tiettyjä materiaaleja tai arkkuja voi löytää piilopaikoista. Eri paikoista löytää myös Salvage paikkoja, joissa voi käyttää erilaisia sylintereitä. Riippuen sylinteristä, Salvage pisteestä voi saada harvinaisempia esineitä, mutta yleensä mukana tulee myös vihollisia. Sumumeren korkeus vaihtelee ja tämä voi estää sinua pääsemästä kaikkiin paikkoihin. Sumumeren tason vaihtumista voi odotella, mutta voit myös yöpyä majatalossa vaihtaaksesi sumumeren tasoa. Yöpyessä voit myös nostaa Drivereiden tasoa ylimääräisillä kokemuspisteillä. Kylistä tai seikkailemalla eri paikoissa voi saada erilaisia sivutehtäviä, jotka koostuvat yleisesti esineiden keräämisestä, henkilöiden etsimisestä, vihollisten kukistamisesta tai muista yksinkertaisista askareista. Sivutehtävistä voi saada esineitä, kultaa, kokemuspisteitä ja Skill Pointseja. Myöhemmässä vaiheessa peliä tulee myös erilaisia Merc-tehtäviä, joissa lähetetään ylimääräisiä Bladeja suorittamaan tehtävää ja he palaavat tietyn ajan kuluttua takaisin. Pelissä voi myös käyttää pikamatkustamista paikkoihin, joissa on jo käynyt. Maailmalla matkustaminen on hyvin mukavaa vaikka onkin alussa hyvin hitaan oloista. Paikkojen tutkiminen on kiinnostavaa ja samalla rauhoittavaa riippuen paikasta ja samalla saa olla valppaana kaikkein ruuhkaisimmilla seuduilla vihollisten takia.

Maista terääni

Taistelut ovat suhteellisen yksinkertaisia. Hahmo iskee automaattisesti vihollista, mutta Artseja täytyy käyttää itse. Artsien mittari täyttyy samalla, kun hahmo iskee automaattisesti vihollista. Bladen ainoata taistelu Artsia ei voi käyttää myöskään ja se ei täyty automaattisten iskujen kautta. Tämä Art täyttyy aina, kun käyttää Artseja välittömästi automaattisen iskun osuttua. Bladen Artsilla on neljä eri tasoa, jotka vahvistuvat taso tasolta. Bladen Artsia käytetään myös Blade Combon suorittamiseksi ja voit käskeä muita Drivereita suorittamaan omia Blade Artseja ja tällä tavoin jatkaa Blade Comboa. Myöhemmässä vaiheessa oppii myös tekemään Chain Attackin. Chain Attackin tekemiseen tarvitaan täysi Party Gauge, jossa on kolme osaa. Puolulaisen herättämiseen kuluu yksi osa tästä mittarista. Kun Chain Attackin aktivoi, pääsee valitsemaan jokaisella Driverilla millä Bladella iskee. Blade Combon avulla viholliselle voi antaa Elemental Orbin. Tämän Orbin tuhoamisesta saa uuden kierroksen Chain Attackiin ja Elemental Orbiin tehoaa aina vastakkainen elementti. Esimerkiksi Tuleen tehoaa vesi ja toisinpäin. Taisteluissa voi olla myös mukana kolme eri Bladea, mutta vain yksi voi taistella kerralla. Taistelut ovat mukavan rentoja, mutta helpoimpien vihollisten kanssa taisteleminen voi käydä hieman tylsän puoleiseksi. Helpot taistelut eivät kuitenkaan kestä kovinkaan kauan, joten se ei ole suuri haitta ja vaikeammissa taisteluissa joutuu miettimään hiukan tarkemmin tekojaan.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin ja ne ovat hyvin yksinkertaisesti tehty ottaen huomioon pelin monipuolisuuden. Maailmalla matkatessa voit laittaa hahmosi juoksemaan eteenpäin napin painalluksella ja tällöin ei tarvitse erikseen ohjata hahmoa tatin avulla. Taisteluissa Artsit ovat sijoitettu eri nappeihin, joten turha valikon näprääminen on poistettu. Kameraa voi myös loitontaa tai lähentää helposti. Tutoriaalit on jaksotettu todella hyvin ja uusia asioita esitellään vielä usean kymmenen tunnin päästäkin. Peli toimii hyvin kannettavassa muodossa kuin telkkariin kytkettynäkin ja eri ohjaintyyleillä voi myös pelata todella hyvin Peli pyörii todella hyvin ilman suurempia nikotuksia ja tämä on ihmeellistä ottaen huomioon pelin koon. Latausajat ovat myös lyhyitä, mikä on myös vaikuttavaa pelin koon takia.

Kauneuden alkulähde

Peli näyttää hienolta ottaen huomioon pelin suuruuden. Alueet näyttävät värikkäiltä ja persoonallisilta ja eri alueilla tietää olevan täysin eri paikoissa, koska ne eivät muistuta toisiaan. Peli näyttää myös erinäköiseltä riippuen onko yö vai päivä, joka antaa alueille erilaisen tunnelman. Hahmot ovat todella mielenkiintoisia ja jokaisella on omanlaisensa persoonallisuus. Hahmoja kehitetään myös onnistuneesti ja heistä haluaa tietää koko ajan lisää. Pelistä löytyy myös erilaisia paikkoja, joista voi aktivoida Heart-to-Heart kohtauksia hahmojen välillä. Nämä avaavat hahmojen luonnetta ja kehittävät hahmojen välisiä suhteita. Yllättäen pelistä ei löydy yhtään ärsyttävää hahmoa vaikka tämän mittakaavan pelissä pitäisi olla edes yksi ärsyttävä hahmo. Välivideot ovat myös upeasti tehty ja niihin on selvästi nähty aikaa ja vaivaa. Peli on myös ottanut varsinkin välivideoissa hieman enemmän anime-tyylisen suuntauksen mikä ei ole huono asia. Alussa se vain tuntui vieraalta, sillä ensimmäinen Xenoblade Chronicles ja X eivät ottaneet tällaista suuntausta, mutta siihen sopeutui nopeasti. Peliin on myös saatavilla japaninkielinen äänipaketti ilmaiseksi ja itse pelasin pelin japanilaisilla äänillä. Ääninäyttely on todella hyvin tehty, mutta monien hahmot ovat erinimisiä japaniksi, joten teksti ja puhe ei aina sopinut yhteen. Tiedän englanninkielisestä ääninäyttelystä vain mitä olen videoiden perusteella kuunnellut ja ne eivät kuulostaneet hirveän paljon huonommilta kuin alkuperäiset äänet. Musiikki on myös todella hienosti tehty ja sitä on mukava kuunnella koko pelin ajan. Musiikki onnistuu luomaan oikeanlaisen tunnelman eri tilanteisiin oli se sitten rauhallinen tai intensiivinen.

Yhteenveto

Xenoblade Chronicles 2 on kaikkea sitä mitä siltä saattoi odottaa. Tarina on loistokkaasti tehty, jotta haluaisi tietää siitä koko ajan lisää. Taistelusysteemi on tehty yksinkertaisesti, mutta samalla tilanteet voivat yltyä intensiivisiksi. Hahmot ovat yllättävän pidettäviä. Peli näyttää hienolta ja pyörii sulavasti. Musiikki on kaunista kuunneltavaa ja sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Ääninäyttely ja välivideot ovat upeasti tehty ja pelistä löytyy paljon tutkittavaa ja pelattavaa. Pelistä löytyy myös paljon opittavaa, mutta pelin tutoriaalit on jaksotettu todella hyvin ja opetettavia asioita käytetään jatkuvasti, joten ne oppii itsestään. Taktiikoita voi muuttaa taisteluissa eri Bladeien avulla. Maailmassa on myös todella paljon tutkittavaa ja paikkoja, joihin ei heti pääse, joten paikkoihin palaa myös mielellään katsomaan mitä jäi näkemättä. Pelistä löytyy paljon lisää asioita mitä en kertonut yksityiskohtaisesti, mutta peli kertoo kaiken todella hyvin ja ymmärrettävästi ja päätin ettei minun edes kannata kertoa täysin kaikkea, sillä osa esitetään vasta myöhemmässä vaiheessa peliä. Esimerkiksi Merc-tehtävät tulevat käyttöön vasta jossain 16-20 tunnin paikkeilla. Pelistä löytyy todella paljon pelattavaa ja 100 tuntia saa kulumaan helposti pelin parissa. Peli on selvästi yksi vuoden parhaimmista peleistä, vaikka kilpailu on ollutkin kovaa. Suosittelen peliä kaikille, jotka eivät kaihda pitkiä pelejä ja joille kelpaa hyvä tarina, mahtava musiikki, vankka taistelusysteemi ja kaikki mitä olen arvion aikana maininnut. Jos nämä eivät kelpaa, niin suosittelen miettimään toisen kerran, sillä tämä on hyvä esimerkki siitä miten jatko-osa tulisi tehdä.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.