Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Xenoblade Chronicles X

Xenoblade Chronicles X on massiivinen toiminta-roolipeli Wii U:lle, jonka on kehittänyt Monolith Soft ja Nintendo SDP ja julkaissut Nintendo. On aika tutkia uutta maailmaa ja ottaa selville planeetta Miran asukkaiden suhtautuminen uusiin vieraisiin. Onko peli pelkkää tutkimista ilman hupia vai saako laaja maailma kiinnostumaan tutkimusmatkailusta?

Xenoblade Chronicles X alkaa vuodesta 2054, kun alienit tappelevat keskenään maan läheisyydessä ja vahingoittavat maapalloa siinä sivussa. Maan asukkaat joutuvat evakuoimaan maapallon. Monen aluksen pakoyritys pysäytetään, mutta alus nimeltä White Whale pääsee kuitenkin livahtamaan pakoon ja seikkailee avaruudessa kaksi vuotta. Alienit kuitenkin löytävät viimein aluksen ja maan asukkaat joutuvat tekemään pakkolaskun läheiselle Mira-planeetalle. Hätälaskusta pääsee kulumaan kaksi kuukautta, jolloin päähahmomme herää staasista ja tästä peli täten alkaa.

Söpö tyttö

Ennen kaikkea voit luoda itsellesi oman hahmon. Hahmonluonti ei kuitenkaan ole hirveän monimutkainen, mutta haluamansa hahmon saa varmasti tehtyä. Pieniin yksityiskohtiin ei kuitenkaan aina saa puuttua vaan hahmon esimerkiksi kasvot valitaan erillisestä listasta. Joihinkin yksityiskohtiin, kuten silmiin ja niiden väriin voi puuttua. Itse pidin tätä mukavana, että kaikkeen ei saa puuttua, mutta valinnan vapautta silti on, koska itselläni voisi helposti upota tunti pari pelkästään hahmon naamaan mikäli rajoja ei olisi. Huono asia kuitenkin niille, jotka haluavat tehdä hahmostaan jotain uskomatonta, mikä itsekin olen, mutta jotenkin tämä tuntui vain mukavalta hengähdykseltä.

Aluksi sinut ohjataan kaupunkiin nimeltä New Los Angeles (NLA), joka on jo valmiiksi todella laaja paikka ja jonne eksyy helposti. Esittelykierroksen jälkeen pääset tutkimaan maailmaa ja se vasta valtava onkin. Aluksi luulin pelin sijoittuvan vain NLA:n ympäröivään alueeseen, mutta kun huomasin alueita olevan vielä neljä lisää, olin yllättynyt pelin suuruudesta. Jokainen alue on todella suuri, eikä ne sisällä pelkkää vihreätä niittyä, vaan tutkittavaa löytyy yllin kyllin. Onneksi paikasta toiseen voi matkustaa nopeasti napin painalluksella. Maailmalla on jo valmiiksi sektoreita, joihin voi pika matkustaa, mutta asettamalla tiettyihin sektoreihin luotaimen, aukeaa sinne pika matkustus paikka. Matkustaminen jalan ei kuitenkaan ole mitään matelemista, vaan hahmo kulkee yllättävän nopeasti, joten seikkaileminen ei käy hermoille. Hahmon voi myös asettaa juoksemaan automaattisesti, mikä helpottaa etenemistä. Esteiden ylittäminen ei myöskään tuota ongelmia sillä hahmo hyppää yllättävän korkealle. Maailmalta löytyy myös kristalleja, kasveja ja muunlaisia hilavitkuttimia, joita tutkiessa saa erilaisia tavaroita. Vaellessa kannattaa olla kuitenkin varovainen, ettei törmää hirviöihin ellei se ole tarkoituksena.

Uutta ja ihmeellistä

Hirviöitä pelissä on monenlaisia. Hirviöitä on tavallisista ravuista aina lentäviin torvi-monstereihin ja kooltaan ne voivat myös olla giganttisia. Näitä vastaan toimii tutusti lyijy tai teräs. NLA:n ympärillä ei kuitenkaan aina ole pelkästään tason yksi hirviöitä vaan hirviöiden voimakkuus vaihtelee jatkuvasti. Tämän takia kannattaa pitää silmät auki ennen kuin vetää miekan tupesta. Vaikka hirviö olisikin alemmalla tasolla voi se silti olla tyrant, mikä tarkoittaa, että hirviöllä voi olla pari ässää hihassaan ja todella vaarallinen. Taistelu systeemi toimii reaaliajassa ja hahmo iskee automaattisesti. Taistelussa voi kuitenkin käyttää Arts-taitoja, mitkä ovat tärkeä osa tappelua. Arts-taidot latautuvat automaattisesti ja tekevät joko vahvemman iskun tai antavat hahmolle jonkinlaisia boosteja, kuten antavat hetkellisesti enemmän voimaa tai tarkkuutta. Näitä taitoja saa aina aika ajoi lisää, kuten myös passiivisia taitoja, jotka antavat aina jotain hyödyllistä taisteluun esimerkiksi lisää lyöntivoimaa. Aina silloin tällöin, kesken tappelun saattaa tulla quick time event vastaan missä tarvitsee painaa aina B-nappia. Näitä kutsutaan Soul Voiceksi ja hahmo huutaa tällöin aina jotain tilanteeseen sopivaa. Pelkkä huuto se ei kuitenkaan ole vaan quick time eventin onnistuessa saa jonkin tietyn edun hetkeksi tappeluun. Soul Voicet eivät kuitenkaan aktivoidu täysin satunnaisesti vaan ne voivat aktivoitua esimerkiksi, kun vedät aseen esiin tai sinulla on energia vähissä. Kaikkien Soul Voice -komentojen hyötyjä voi muokata erikseen tappeluiden ulkopuolella. Pelissä saa leveleitä aina, kun tarpeeksi kokemuspisteitä on ansaittu, mutta myös omaa luokka ja BLADE-leveliä voi nostaa. Voit valita uuden luokan, kun kehität aloitus luokkasi, Drifter, tasolle kymmenen. Voit tämä jälkeen valita joko Striker, Commando, tai Enforcer luokan. Striker on eniten lähitaisteluun ja energiaan keskittyvä luokka. Commando painottuu eniten tarkkuuteen ja boostaamiseen, kun taas Enforcer keskittyy pitkän matkan taisteluun. Jokaisessa luokassa voi erikoistua vielä kahteen eri luokkaan, jotka voimistavat kyseistä luokkaa. Luokkia voi vaihtaa milloin vain haluaa, mutta uuden luokan kanssa aloitat tasolta yksi, joten kannattaa miettiä missä välissä sen vaihtaa. Voit myös palata milloin vain jo valmiiksi kehitettyyn luokkaan. BLADE on sotilas järjestö, mikä turvaa ja tutkii. Sinun täytyy valita jokin kahdeksasta eri divisioonasta johon haluat kuulua. Jokaisella divisioonalla on oma tehtävänsä. Löytyy puolustus ja hyökkäys-, tutkimus ja keräys- ja monia muita divisiooneja. Divisioonaa voi myös vaihtaa kesken, mutta sitä ei katsota hyvällä. BLADE-leveliä nostaessa voit valita aina mitä Field-skilliä käytät. Tämä auttaa esimerkiksi kasvien keräämisessä ja luotaimien laittamisessa.

Tarkistuslista

Tehtävä listasta löytyy myös vaihtelua. Tarina tehtävien ohella voit suorittaa, joko Normal tai Basic tehtäviä. Basic-tehtäviä voit ottaa vastaan NLA:ssa sijaitsevasta konsolista. Normal-tehtäviä saat kuitenkin vain tutkiessa ja jutellessa muille. Mitään sen erikoisempaa eroa näillä tehtävillä ei ole. Joudut kuitenkin suorittamaan tiettyjä tehtäviä tai saavuttaa tietyn kriteerin ennen kuin voit edetä uuteen tarina tehtävää. Tehtäviä suorittaessa kannattaa aina ottaa mukaansa mahdollisimman monta kumppania. Voit ottaa hieman tärkeämpiä henkilöitä mukaasi suoraan, mutta voit myös tavata seikkaillessa muita henkilöitä, jotka suostuvat matkustamaan mukanasi rajoitetun ajan. Voit myös kehittää suhdetta muihin hahmoihin valitsemalla keskusteluissa vaihtoehdon, josta he tykkäisivät. Pääset myös suorittamaan erillisiä tehtäviä, joissa voitte syventää ystävyyttänne. Saat myös pelin edetessä uusia puolulaisia, keitä voit ottaa mukaan omaan joukkueeseen. Joukkueessasi voi olla yhteensä kolme muuta henkilöä.

Kontrollit toimivat pelissä todella hyvin ja kaikkien asioiden tekeminen sujuu kuin vettä vain ainakin kontrollien osalta. Pelissä on monenlaisia eri säätöjä, kuten kameran etäisyyden asettaminen ja ilma kamera. Ainoa asia mikä pelistä oikeastaan puuttuu on äänen säädöt asetuksista. Aina silloin tällöin olisin halunnut laittaa, joko musiikkia tai puhetta kovemmalle. Pariin otteeseen musiikki peitti osan puheesta, mutta onneksi pelissä on tekstitykset. Tämä ei kuitenkaan ole toistuva ongelma, mutta olisi ollut mukava, jos olisi edes ollut se mahdollisuus. Gamepadin näytöltä hoidetaan kaikki navigointi. Siitä näkyy kartta, jonka avulla voi pika matkustaa ja sen avulla voi myös keskustella muiden pelaajien kanssa, jos pelaa muiden ihmisten kanssa.Tämä helpottaa ja nopeuttaa kaikkea toimintaa rutkasti ja peliä voi myös pelata pelkästään gamepadin näytöltä, mutta jos haluaa kartan näkyviin tarvitsee pelikuva siirtää hetkellisesti pois gamepadin näytöltä. Muuten kontrolleissa ei ole mitään moitittavaa enemmänkin päinvastoin. Jokaisen komennon oppii nopeasti ja ne on sijoitettu onnistuneesti oikeille napeille.

Peli näyttää ja kuulostaa upealta. Vaikka pelin laajuuteen on satsattu todella paljon, ulkoasua ei ole unohdettu. Kaikki paikat näyttävät loppuun viilatuilta ja jokainen uusi sijainti tuntuu uniikilta. Vaihtuvat sääolosuhteet näyttävät myös todella vaikuttavilta, eivätkä syö yhtään pelin suorituskykyä. Piirtoetäisyys on myös todella suuri ja viholliset sun muut esineet näkee jo kaukaa. Tässä pelissä on isoin piirtoetäisyys mitä olen nähnyt. Ainoastaan kaupungissa joidenkin asioiden piirtoetäisyys on pienempi, mutta olen huomannut tämän vain autoissa. Ehkä tällä tavalla säästettiin hieman tehoja. Pelissä olevat tekstit ovat hitusen liian pieneksi laitettu, mikä ei ole niin suuri ongelma TV:stä pelatessa, mutta gamepadin näytöltä katsellessa täytyy katsoa hieman tarkemmin. Musiikki on myös todella kaunista kuunneltavaa. Jokaisessa paikassa ja tilanteessa on aina soinut nautittava kappale enkä vielä ole löytänyt yhtään edes hieman heikompaa kappaletta. Ääniefektit ovat myös todella nautittavia, eivätkä ne ala missään vaiheessa ärsyttämään. Esimerkiksi ison hirviön kohdatessa tuntee ettei seuraava tappelu ole ruusuilla tanssimista.

S-kortti

Jonkin aikaa pelattua saat käyttöösi mekaanisen taistelukoneen Skellin, millä pystyt kulkemaan paikasta toiseen vielä nopeammin ja taistelutkin sujuvat nopeammin ja helpommin. Skell on tarkoitettu enemmän isojen hirviöiden kaatamiseen ja tulivoimasta ei ainakaan ole puutetta. Skellillä saa todella nopeasti vaikeammatkin viholliset kaadettua silmän räpäyksessä. Kaikki tämä ei ole kuitenkaan ilmaista. Skellin osat ja aseet maksavat mansikoita, mutta se on sen arvoista. Skelliin voi liittää monia eri aseita miekasta sädeaseeseen. Ensimmäisen Skellin saat ilmaiseksi tehtävän päätteeksi ja siihen kuuluu vakuutus, joka korvaa Skellin tuhoutumisen kolme kertaa. Tämän jälkeen joudut käyttämään omaa rahaa sen korjaamiseen. Skell myös toimii bensalla, joten se täytyy käydä tankkaamassa aina silloin tällöin. Bensan kulutus riippuu paljon onko sinulla kevyen-, keski- tai raskaan tason Skell. Nämä vaikuttavat kestävyyteen kevyen ollessa heikoin ja raskaan ollessa vahvin. Skell nopeuttaa todella paljon peliä ja avaa monia uusia alueita, kun pärjää vihdoinkin hieman vaikeammille vihollisille.

Netissä pelaaminen toimii tavallisesti ja siinä valitaan tehtävä, johon odotetaan seuraa. Netissä pelattavat tehtävät ovat eri tehtäviä kuin yksinpelissä pelattavat. Konsolilta valitaan tietty tehtävä ja kun omaan joukkueeseen on tyytyväinen, lähdetään suorittamaan tehtävää. Peli heittää kaikki suoraan sinne alueeseen, missä kyseinen tehtävä tapahtuu. Tehtäviä voi suorittaa yhteensä neljän pelaajan voimin. Netissä pelaaminen toimii todella hyvin eikä minulla kertaakaan ollut vaikeuksia pelata netissä. Liityt myös yhteen kolmesta eri ryhmästä. Ensimmäinen keskittyy täysin yksinpeliin, toinen netissä pelaamiseen ja kolmas kavereiden kanssa pelaamiseen. Tämän ryhmän voi vaihtaa koska vain ja sinulta kysytään mihin haluat liittyä aina kun käynnistät pelin. Vaikka valitsisit yksinpeli-ryhmän niin, jos sinulla on internet päällä sinut sijoitetaan silti yhteen 32 henkilön ryhmään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että näkisit heidän juoksevan pitkin poikin vaan tämä on tehty erillisten ryhmä tehtävien takia. Ryhmä tehtäviä on viisi ja ne uusiutuvat aina tietyn ajan välein. Nämä tehtävät ovat satunnaisia ja voivat koostua esimerkiksi tietyn vihollistyypin kukistamisesta ja kerättävistä esineistä. Vihollisien päällä leijailee S-merkki, joka helpottaa heidän löytämistä.

Yhteenveto

Xenoblade Chronicles X on seikkailijan unelma, josta ei tekeminen lopu kesken. Tutkiminen ei lopu kesken ja mikä tärkeintä se ei käy tylsäksi. Tarina pysyy myös todella mielenkiintoisena ja sitä on mukava seurata. Taistelusysteemi tuo omanlaista jännitystä peliin ja se pitää kokoajan varpaillaan ja toimii hyvin. Skell helpottaa ja nopeuttaa tutkimista ja taistelua huomattavasti ja tekee siitä entistäkin hauskempaa. Hirviöitä ja alueita on monenlaisia ja ne tuntuvat mielenkiintoisilta ja monipuolisilta. Peli myös näyttää todella hienolta ja värikkäältä. Yksityiskohtia on paljon ottaen huomioon, että peli on todella laaja. Musiikki kuulostaa todella hyvältä ja kuten myös kaikki ääniefektit. Netissä pelaaminen on todella vaivatonta ja helposti toteutettu. Kontrollit toimivat myös moitteettomasti ja ovat todella monipuolisia ja helposti käytettäviä. Pelin kanssa ei aivan heti pelaaminen lopu vaikka haluaisi tehdä vain tarinatehtäviä. Suosittelen lataamaan fyysisen pelin hankkijoille Nintendo eShopista ilmaiset pelin lataamista nopeuttavat paketit. Peli lataa eri alueita ja vihollisia todella nopeasti ilman näitä paketteja, mutta näiden pakettien kanssa latausruudut häviävät kirjaimellisesti kahdessa sekunnissa. Tämän pelin kanssa saa varmastikin rahoillensa vastinetta ja suosittelen sitä lämpimästi niille, ketkä haluavat paneutua suureen ja ihmeelliseen maailmaan ja keitä ei pitkät pelit haittaa. Tämä on itselleni yksi parhaista peleistä mitä olen pelannut tänä vuonna ja sen pelaaminen jatkuu pitkälle ensi vuoteen.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.