Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Yakuza 6: The Song of Life

Kazuma Kiryu on taas vauhdissa Yakuza-sarjan kuudennessa osassa. Yakuza-sarjan kanssa on koettu niin surullisia kuin iloisiakin hetkiä, mutta pystyykö sarjan kuudes osa tuomaan pöydälle jotain uutta tai tarpeeksi mielenkiintoista vai alkaako sarjan päivät olla luetut?

Missä olet Majima?

Yakuza 6: The Song of Life jatkaa edellisen osan tarinaa, jossa päähenkilömme on toipumassa aikaisemman taistelun tapahtumista sairaalassa. Samojen tapahtumien vuoksi Kiryu joutuu vankilaan kolmeksi vuodeksi ja asioita ehtii tapahtumaan tällä välillä. Päästessään pois vankilasta Kiryu saa tietää, että jo ensimmäisestä osasta tuttu Haruka on kadonnut. Tässä tapauksessa ei auta muuta kuin lähteä selvittämään Harukan katoamista. Pelin tarinasta saa paljon enemmän irti, jos on pelannut aikaisempia osia, mutta peli kertoo hyvin kaiken pakollisen tiedon. Pelistä löytyy myös edellisten pelien tarina tiivistettynä luettavassa muodossa, mikäli haluaa päästä paremmin kärryille.

Pelissä seikkaillaan pääosin Tokiossa, mutta peli sisältää myös pari muutakin paikkaa. Seikkailet tietyllä alueella ja yrität päästä pelissä eteenpäin, suorittaen päätehtäviä, lukuisten sivutehtävien ja aktiviteettien ohella. Sivutehtäviä tulee useasti vaikka niitä ei etsisikään. Voit huolehtia vain omista asioistasi ja yhtäkkiä edessäsi on mies, joka haluaa opettaa sinulle Live Chattia. Sivutehtävistä voi toki kieltäytyä, mutta välillä tuntuu ettei pelissä etenisi ollenkaan, kun jatkuvasti joku on pyytämässä apua. Erilaisia aktiviteettejä on myös paljon aina kolikkopeleistä omaan suosikkiini Mahjongiin. Pelkästään aktiviteettien kautta saa kulutettua kymmeniä tunteja helposti vaikkei niissä viipyisi tuntia enempää. Kaikissa aktiviteeteissä on myös eri säännöt ja ne on selitetty yksityiskohtaisesti, paitsi verrattuna Yakuza Kiwamiin Mahjong oli selitetty siinä paljon laajemmin ja uskoisin, ettei Yakuza 6 ohjeilla pystyisi edes pelaamaan sitä kunnolla, sillä Mahjong ei ole sellainen peli mitä vain oppii pelaamalla. Tämä johtuu varmaan siitä syystä, että pelkästään pelin aloittamiseen pitäisi lukea useita kymmeniä sivuja. Joka tapauksessa sivutehtäviä ja aktiviteetteja on paljon ja niissä on paljon variaatiota. Hyvä asia on vielä, että suurin osa niistä on todella viihdyttäviä. Vaikka sisältöä tuntuukin olevan paljon, sitä on silti vähemmän kuin Yakuza Kiwamissa. Suurin osa resursseista on varmasti mennyt uuteen pelimoottoriin ja graafiseen ilmeeseen, joten tämä ei ole ihme. Peli tarjoaa myös alkuvalikossa muutaman yksinkertaisen minipelin, joita voi pelata kahden pelaajan voimin.

Tulin, näin, Mahjong

Kaduilla sinulle voidaan tulla haastamaan riitaa ja vihollisina toimii tavallisista katu gangstereista aina Yakuzaan asti. Taistelut on tehty hyvin cinemaattisesti ja sinulla on käytössäsi perus lyöntien ja potkujen lisäksi Heat toimintoja, joilla voit tehdä viholliseen paljon vahinkoa. Käytössäsi on myös Extreme Heat muoto, jossa muutut lähes voittamattomaksi tankiksi. Nämä vievät kuitenkin Heat-mittaria, jota saat lisää erilaisten esineiden avulla ja aiheuttamalla vahinkoa. Taistelu on myös paljon yksinkertaisempaa verrattuna esimerkiksi Yakuza Kiwamiin, sillä sinulla ei ole käytössäsi useampia eri taistelutyylejä vaan voit turvautua vain yhteen taistelutyyliin. Voit myös keittää taistelu- tai muita taitojasi kokemuspisteiden avulla. Sinulla ei ole vain yhdenlaisia vaan viidenlaisia kokemuspisteitä. Näillä voit ostaa erilaisia taitoja ja niitä saat taistelemalla, esineistä, sivutehtävistä tai aktiviteeteista.

Pelin kontrollit toimivat hyvin lukittautumista lukuun ottamatta. Jos taistelussa on vain yksi vihollinen, niin lukittautumisessa ei ole mitään ongelmaa, mutta heti kun useampi vihollinen hyökkää kimppuusi, lukittautumisesta tulee hankalaa. Lukittautumisen saa harvoin juuri oikeaan kohteeseen ja sitä täytyy toki vaihtaa taistelun edetessä useampaan kertaan. Yleisesti on helpompaa vain pelata lukittautumatta tai antaa pelin päättää kehen viholliseen hyökkäät seuraavaksi. Muuten pelissä ei ole mitään ongelmia kontrollien tai pelattavuuden osalta, vaikka aktiviteeteissakin on omat kontrollinsa. Peli myös näyttää hyvältä ja pyörii ilman ongelmia. Uuden pelimoottorin ansiosta peli ei enää lataile turhaan mennessä rakennuksiin ja tämä poistaa paljon pieniä lataustaukoja. Musiikki on myös todella hyvän kuuloista, vaikkei pärjääkkään Yakuza Kiwamin musiikeille. Ääninäyttely on pelissä myös tuttuun tapaan todella hyvin tehty ja Yakuza 6:sta löytyy paljon tuttuja ääninäyttelijöitä, mikäli on tottunut pelaamaan muitakin kuin Yakuza-pelejä pelejä japaninkielisenä. Peli sisältää esimerkiksi useista peleistä ja sarjoista tutun Rie Kugimiyan ja monista elokuvista tutun Takeshi Kitanon aka Beat Takeshin ääninäyttelyä. Takeshin ääninäyttelemä hahmo on myös aivan hänen näköisensä.

Yhteenveto

Yakuza 6: The Song of Life on kaikin puolin onnistunut ja hiottu peli. Tarina pitää mielenkiintoa yllä varsinkin, jos on pelannut aikaisempia osia ja lukuisat sivutehtävät ja aktiviteetit tuovat viihdykettä pelin jälkeenkin.Taistelu toimii hyvin, lukittautumista lukuunottamatta, ja on intensiivistä ja cinemaattista. Kontrollit toimivat myös todella hyvin seikkaillessa tai aktiviteetteja tehdessä. Peli näyttää ja pyörii hyvin ja musiikki ja ääninäyttely on todella hyvin tehty. Peli antaa paljon pelattavaa ja viihdykettä, niin sarjan uusille kuin vanhoillekin pelaajille. Jos kuitenkin haluaa kokea Yakuza-sarjan kokonaisuutena itse, kannattaa pelata itse aikaisemmat pelit läpi ja mahdollisesti odottaa Yakuza Kiwami 2:n julkaisua. Peli yrittää selvästi olla paljastamatta liikaa, mutta viidennen osan loppu paljastuu pakosti, koska peli on suoraa jatkoa sille. Jos tämä ei haittaa tai olet jo pelannut vähintään viidennen osan, kannattaa tämä peli käydä poistamassa kaupan hyllystä ennen kuin se joutuu alelaariin.

Kiitos Koch Media Nordicille pelin arviokappaleesta.