Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Yo-Kai Watch

Yo-Kai Watch julkaistiin alun perin Japanissa jo vuonna 2013. Peli on vihdoinkin löytänyt tiensä Eurooppaan, mutta onko peli liian Japanilainen länsimaalaisille vai oliko oikea valinta tuoda peli meidänkin keskuuteemme?

Valitsen sinut!

Yo-Kai Watch alkaa vaikealla valinnalla. Haluatko olla poika vai tyttö? Kun tämä on päätetty, sinun täytyy lähteä pyydystämään ötököitä ja haluat pyydystää kaikista harvinaisimmat ötökät. Et kuitenkaan löydä niitä lähistöltä, joten lähdet syvemmälle metsään, mistä löydät ison puun, minkä juurella sijaitsee gashapon kolikkoautomaatti. Gashapon tarkoittaa kolikkoautomaattia, mistä voi saada kotelon, minkä sisällä on jokin kerättävä esine, figuuri tai muuta sen tyylistä. Nämä automaatit ovat Japanissa hyvin suosittuja ja niitä on aikoinaan nähty suomessakin hyvin paljon ja niitä voi vieläkin löytää kauppakeskuksista tai samantapaisista paikoista. Et voi olla käyttämättä rahaa automaattiin vaan käännät vipua ja saat sieltä kotelon. Avattaessa koteloa sieltä putkahtaa haamun näköinen kaveri pihalle. Hän on yksi monista kaupungissa sijaitsevista Yo-Kaista ja hänen nimensä on Whisper. Hän ystävystyy kanssasi ja antaa sinulle Yo-Kai Watchin, joka on taskukellon näköinen ja voit tämän avulla nähdä muita kaupungissa sijaitsevia Yo-Kaita. Tämän jälkeen lähdet Whisperin kanssa seikkailulle ystävystymään monien muiden Yo-Kain kanssa ja samalla voi tapahtua myös jotain jännittävää. Tarina on suhteellisen mielenkiintoinen ja vaikkei se ole mitään mullistavaa on sitä mukava seurata koko pelin ajan.

Pääset pian vaeltelemaan omassa kaupungissasi ja ystävystymään monien uusien Yo-Kain kanssa. Löydät erilaisia Yo-Kaita oikeassa yläkulmassa sijaitsevan mittarin avulla. Kun mittari nousee vihreästä punaiselle, se alkaa hälyttämään ja tiedät, että lähistöllä on Yo-Kai. He sijaitsevat yleensä puissa, autojen alla ja juoma-automaattien alla. Kun olet löytänyt paikan mistä etsiä, peli muuttuu ensimmäisen persoonan kuvakulmaan ja sinun täytyy osoittaa linssiä Yo-Kaihin tietyn ajan, jotta voit tapella hänen kanssaan. Yo-Kai mittarissa voi olla myös kysymysmerkki ja se tarkoittaa, että Yo-Kai on lähellä, mutta ei ole minkään alla vaan ihan silmiesti edessä. Sinun täytyy etsiä Yo-Kai painamalla Y-nappia ja tutkia sitten linssillä kaikki paikat tarkasti. Tällöin kuvakulma ei muutu ensimmäiseen persoonaan.

Ystävyyden mitali

Yo-Kaiden kanssa ystävystytään ensin tappelemalla heitä vastaan. Ennen tappelun alkua voit antaa viholliselle jonkin esineen, joka auttaa häntä ystävystymään kanssasi helpommin. Tietyt esineet kuitenkin tehoavat tiettyihin Yo-Kaihin paremmin. Tappelut eroavat muiden pelien vuoropohjaisista tappeluista sillä tavalla, että et päätä kuka hyökkää tai milloin. Yo-Kait, joiden avulla taistelet, hyökkäävät siis oman mielensä mukaan ja joskus he voivat vain maata, koska eivät jaksa taistella. Tällöin kannattaa vaihtaa Yo-Kai pois kentältä ja se toimii pyörittämällä alemmassa ruudussa sijaitsevaa ympyrää.Tässä ympyrässä on kuusi paikkaa ja kolme ylintä niistä on aina kentällä. Vaikka et itse käske puolulaisiasi voit silti suorittaa heidän erikoisiskunsa Soultimaten. Jokaisella hahmolla on oma erikoisiskunsa, mutta ne kaikki suoritetaan samalla tavalla. Alempaan ruutuun ilmestyy erilainen tehtävä, joka sinun täytyy suorittaa, kuten esimerkiksi piirrä jokin asia seuraten viivaa tai pyöritä kynää uudestaan ja uudestaan. Erilaiset tehtävät tuovat mukavaa vaihtelua, sillä ei tarvitse koko ajan tehdä samaa asiaa. Sillä hahmolla kenen erikoisiskun teet täytyy kuitenkin olla mittari täynnä ja se täytyy samalla, kun taistelet.

Jos jokin hahmoistasi menettää motivaationsa, voit käyttää Purify- toimintoa sen poistamiseen. Sinun täytyy eka ottaa Yo-Kai pois kentältä ja käyttää Purify-toimintoa häneen. Joudut tässäkin suorittamaan jonkin tietynlaisen minipelin esimerkiksi sinun täytyy rikkoa lasi naputtamalla monta kertaa tai puhkaista ruudulla lentävät pallot. Kun onnistut, saat aina vähän kokemuspisteitä. Jos ruudulla on useampi vihollinen tai vastuksella on monta eri kohtaa mihin iskeä voit valita sen Target-toiminnolla. Viet vain linssin styluksen tai tatin avulla vihollisen päälle ja painat A-nappia tai napautat styluksella alempaa ruutua. Taisteluissa voi myös leijua erilaisia palloja kentällä, mitkä pyydystät Target-toiminnon avulla. Voit saada niistä erilaisia hyödyllisiä asioita, kuten esimerkiksi Soultimate-mittarit täyteen. Voit käyttää tavallisesti myös erilaisia esineitä taisteluissa, mutta käyttäessäsi esineen joudut odottamaan hetken aikaa ennen kuin voit käyttää toisen esineen. Taistelun jälkeen saat hahmoillesi kokemuspisteitä ja heidän noustessa korkeammalle tasolle he voimistuvat. Taistelun jälkeen Yo-Kai voi myös lähestyä sinua antaen sinulle ystävyys mitalin ja tämän jälkeen voit käyttää häntä taisteluissa.

Kaikki kerätään

Erilaisia Yo-Kaita on todella paljon ja niiden kerääminen on varmasti haaste verraton. Jokainen Yo-Kai kuuluu johonkin tiettyyn kategoriaan ja jos laitat kaksi tai kolme saman kategorian Yo-Kaita samaan aikaa kentälle saat erilaisia bonuksia taistelussa. Pelistä löytyy monia sivutehtäviä, joita löytyy kaupungista. Näihin tarvitsee, joskus jonkun tietyn Yo-Kain, mutta joskus niiden läpäisemiseen tarvitsee vain jonkun tietyn esineen. Aina sivutehtävän suoritettua sinulle näytetään lyhyt animaatio, josta voit saada vielä lisää esineitä. Tämä on kuitenkin jo ennalta päätetty etkä voi edesauttaa asiaa mitenkään. Alussa pystyy löytämään vain heikoimpia Yo-Kaita, mutta pelin edetessä saa kehitettyä Yo-Kai Watchia ja täten löydettyä vahvempia Yo-Kaita. Pelistä löytyy myös erilaisia ovia, joiden avaamiseen tarvitsee tietyn tason Yo-Kai Watchin. Aloitat E-tasolta ja nouset siitä aina vain ylemmälle tasolle.

Kontrollit ovat pelissä todella toimivat ja on mukavaa vaihtelua käyttää välillä stylusta ja nappeja. Voit pelata peliä myös pelkästään styluksen avulla, mutta matkaaminen on huomattavasti helpompaa tatin avulla. On kuitenkin mukavaa, että toinen vaihtoehto on käytettävissä. Voit tallentaa pelin melkein missä vain. On tiettyjä paikkoja, missä on yleensä hieman vahvempi Yo-Kai lopussa ja nämä muistuttavat hieman dungeon-tyylistä aluetta. Löydät myös eri paikoista sieluja, jotka parantavat kaikki Yo-Kait ja voit samalla vaihdella, keitä pidät mukana. Peliin on laitettu myös kestävyys-mittari ja kun juokset, se pienenee ja jos se tippuu nollaan, olet hetken aikaa hitaampi. Yksityiskohtia on myös paljon. Esimerkiksi kuulet eri äänen riippuen ylitätkö tien punaisella valolla tai odotatko vihreä valoa. 3D-efekti toimii myös pelissä todella hyvin ja sitä pitää mielellään koko ajan päällä. Peli näyttää ja kuulostaa myös todella hienolta. Vaikkei musiikki itsessään ole mitään mullistavaa, on se todella hyvän kuuloista ja sitä kuuntelee mielellään. Peli näyttää myös hienolta, ottaen huomioon sen olevan käsikonsolilla. Animaatiot tuntuvat aina olevan Level-5:n peleissä priimaa ja tämä peli ei ole poikkeus. Ääninäyttelykin on todella mieluisan kuuloista, vaikkei sitä kovin usein kuule. Eri alueisiin on myös käytetty aikaa, sillä kaikki paikat näyttävät mukavan erilaisilta. Pelin edetessä voit myös käyttää StreetPassia ja tiettyyn motelliin ilmestyy uusia Yo-Kaita, jos tapaat StreetPassilla muita pelaajia. Voit saada näiltä Yo-Kailta esineitä tai joskus pääset tappelemaan heitä vastaan, jonka jälkeen he katoavat. Pelissä voi myös taistella kaveria vastaan, kenellä on oma kopio pelistä. Tässä ei ole mitään erikoista vaan se on vain tavallinen taistelu katsoen kumpi voittaa. Voit myös napata kaveristasi kuvan Yo-Kai kameralla ja voit saada tästä joitain palkintoja.

Yhteenveto

Yo-Kai Watch on hyvällä tavalla hyvin mielenkiintoinen lisäys roolipeli-genreen, missä ei ystävät lopu kesken. Paikoissa vaeltelu ja taisteleminen on tehty todella nautittavaksi pienien yksityiskohtien ja vaihtelujen avulla. Tarinaa on myös todella mukava seurata vaikkei se olekaan mitään mullistavaa. Se on kuitenkin todella onnistuneesti tehty ja jaksotettu. Hieman erilaisen taistelusysteemin kanssa myös se puoli on hauskaa eikä taisteleminen käy tylsäksi, sillä useasti täytyy olla hereillä ja keskittyä taisteluun. Musiikkia on myös todella mukava kuunnella ja peli näyttää myös todella hienolta. Kontrollit toimivat myös todella hyvin ja pelaaminen ei heti lopu kesken varsinkin, jos haluaa ystävystyä kaikkien Yo-Kaiden kanssa. Pidin itse todella paljon pelistä ja suosittelen peliä kaikille niille, keitä kiinnostaa tämän tyyliset roolipelit, missä kerääminen on iso osa peliä. Hyvänä esimerkkinä voi pitää Pokémon-pelejä eli jos ne ovat koskaan kiinnostaneet niin tästä pelistä tulee varmasti nauttimaan.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.