Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Yo-kai Watch 2: Psychic Specters

Yo-kai Watch 2: Psychic Specters on kahden aikaisemman Yo-kai Watch 2: Bony Spiritsin ja Fleshy Soulsin yhdistelmä, johon on lisätty uutta sisältöä. Kuinka merkityksellistä uusi sisältö kuitenkin on ja riittääkö se ostamaan pelin, mikäli aikaisempi versio on jo hallussa vai onko se vain turha versio pelistä?

Tuttua juttua

Tarina on sama kuin aikaisemminkin, joka kuuluu näin: Yhtenä yönä nukkuessasi, ikkunasi taakse ilmestyy kaksi Yo-kaita.Yo-kait näyttävät suunnittelevan jotain ilkeää, mutta katoavatkin pian. Heräät aamulla ja lähdet perheesi kanssa ostoksille. Päivän edetessä pyydystätkin jo ötököitä pensaista ja puista ystäviesi kanssa. Pieni kauppa pyydystää mielenkiintosi ja löydätkin sieltä hyvin hienon näköisen kellon. Käytät myös viimeiset rahasi ulkona sijaitsevaan kolikkoautomaattiin, josta saat kiven näköisen pallon. Pallo näyttää kuitenkin avautuvan ja sen sisältä ilmestyy haamu nimeltä Whisper. Whisper alkaa selittämään, että kello minkä ostit on oikeasti Yo-kai Watch, joka auttaa näkemään erinäköisiä Yo-kaita. Tämä kaikki vaikuttaa hyvin tutulta ja kuin salama kirkkaalta taivaalta muistosi palautuvat ja mietit miksi olit alunperin kadottanut Yo-kai Watchin ja muistosi. Sille ei ole kuitenkaan aikaa vaan lähdet etsimään Yo-kai ystävääsi Jibanyan ja selvittämään muita Yo-kai mysteerejä. Tarina on viihdyttävä, vaikka ei olekaan mitään erikoista. Tarina ei kuitenkaan tempaise mukaan edellisen osan tavoin. Peli seuraa yhtä laajempaa tarinaa, mutta eri luvuissa edetään yleisesti pienemmän tarinan kautta, joka ratkeaa aina luvun lopussa.

Voit matkata pitkin kaupunkia ja etsiä uusia Yo-kaita tai suorittaa erinäköisiä sivutehtäviä tai edetä päätarinan kanssa. Yo-kaita voi löytää piileskelemästä monista paikoista, kuten puskissa, puissa, limuautomaattien alla tai aivan nenäsi alla. Niiden löytämiseen tarvitset Yo-kai Watchia ja sen avulla näet piilotetut kummajaiset. Alussa löydät vain heikkoja Yo-kaita, mutta pelin edetessä voit kehittää Yo-kai Watchia, jonka avulla löydät entistä voimakkaampia Yo-kaita. Pelistä löytyy kahdentyyppisiä sivutehtäviä. Jotkut esittävät erilaisia pyyntöjä, kun taas toiset haluavat palveluksia. Pyynnöt ovat tehtäviä, joita voit suorittaa vain kerran, kun taas palveluksia voit suorittaa niin monta kertaa kuin haluat. Psychic Spectersiin on lisätty uusia laajoja sivutehtäviä, kuten Darknyanin-sivutehtävän, joka paljastaa hänen tarinansa ja sivutehtävän, joka avaa Whisperin menneisyyttä. Voit myös matkustaa junan avulla uusiin paikkoihin ja pelistä löytyy uusia aktiviteetteja ensimmäiseen osaan verrattuna. Pääset myös junalla aivan uuteen paikkaan. Uuden paikan nimi on Gera Gera Land -huvipuisto. Huvipuistossa voi viettää aikaa erilaisissa laitteissa tai paikoissa, kuten kylpylässä. Täältä löytyy myös uusia vaikeita luolastoja. Voit kehittää Yo-kaita salilla tai osallistua itse erilaisiin kilpailuihin. Maailmalta löytyy myös erilaisia Yo-kai Hot Spotteja, joihin voit viedä, jonkin tietyn Yo-kain ja tämän avulla saat jotain hyödyllistä.

Kaikenkarvaiset kaverit

Voit ystävystyä erilaisten Yo-kaiden kanssa, mikäli löydät sellaisen. Ystävystyminen tapahtuu perinteisesti tappelemalla. Taisteluissa sinulla voi olla yhteensä kuusi Yo-kaita mukana, mutta vain kolme voi olla kerrallaan taistelussa. Kaikki kuusi Yo-kaita ovat lajiteltu pyörään, jota kääntämällä voit voit vaihtaa aktiivisia Yo-kaita. Yo-kait kuuluvat myös erilaisiin kategorioihin ja mikäli laitat saman kategorian Yo-kaita vierekkäin saat erilaisia hyötyjä taisteluun. Yo-kait taistelevat itse, eikä sinulla ole täydellistä hallintaa, mitä ne tekevät. Voit kuitenkin auttaa Yo-kaita neljällä tavalla. Voit laukaista hahmojen erikoisiskun käyttämällä Soultimate-nappia, kun heidän erikoismittarinsa on täynnä. Jokaisella Yo-kailla on erilainen erikoisisku ja se voi vahingoittaa vihollista tai auttaa puolulaisia. Kun aktivoit Soultimate-komennon, sinun pitää kerätä voimaa satunnaisilla minipeleillä. Minipelejä on monenlaisia ja joissain sinun täytyy seurata styluksella linjaa, näpytellä ruudulla pomppivia palloja tai asettaa viisari osoittamaan oikeaan kohtaan. Nämä minipelit tuovat mukavaa vaihtelua taisteluihin. Mikäli puolulaisesi kärsii jostain vaivasta voit parantaa Yo-kain vetämällä sen pois kentältä ja käyttämällä Purify-komentoa. Sinun täytyy tässäkin tapauksessa suorittaa jonkinlainen minipeli, mutta minipelit ovat hieman erilaisia, kuten esimerkiksi sinun täytyy katkaista kahleita. Kaksi muuta komentoa ovat Target, jonka avulla voit ehdottaa Yo-kaille ketä heidän tulisi iskeä ja Item, josta käytät erilaisia esineitä. Taistelut ovat mukavan erilaisia verrattuna tavallisiin JRPG-taisteluihin, sillä taisteluissa ei itse voi vaikuttaa kovinkaan paljon vaan pitää luottaa omiin puolulaisiin. Taistelun jälkeen saat kokemuspisteitä Yo-kaille, joiden avulla Yo-kait voimistuvat. Taistelun jälkeen tappelemasi vihollinen voi myös tulla ehdottamaan ystävänä olemista. Jos Yo-kai ystävystyy kanssasi, voit käyttää kyseistä Yo-kaita taisteluissa. Mikäli haluat nostaa vihollisen ystävystymisen todennäköisyyttä voit antaa Yo-kaille jotain syötävää tai juomista. Eri Yo-kailla on myös asioita joista he pitävät ja eivät pidä. Voit saada myös erilaisia kolikoita pelin edetessä, joita voit syöttää kolikkoautomaattiin ja tätä kautta voit saada erikoisia Yo-kaita. Pelissä on kaikki Bony Spiritin ja Fleshy Soulsin Yo-kait ja peliin on lisätty vielä 19 Yo-kaita lisää, kuten myös uusia vastuksia.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin, kuten myös 3D-efekti. Voit liikuttaa hahmoa tatilla tai käyttämällä stylusta. Näet kartan helposti alaruudulta ja pääset käsiksi moniin Yo-kai appeihin Yo-kai Padin kautta. Yo-kai Padista voit tutkia tarkemmin eri Yo-kaita, tallentaa, käyttää esineitä, tarkastella tietojasi ja paljon muuta. Styluksen käyttö on suuressa osassa pelissä ja peli on mahdollista pelata alusta loppuun pelkästään styluksen avulla. Erilaiset aktiviteetit tuovat myös mukavaa vaihtelua ja niiden pelaaminen on helppoa. Taisteluissa styluksen käyttö on myös hyvin yksinkertaista.

Hirveät hirviöt

Pelistä löytyy edellisen osan tavoin StreetPass ja tämän avulla tiettyyn taloon ilmestyy erilaisia Yo-kaita, joiden kanssa voit ystävystyä. Pelistä löytyy myös kolme nettipelimuotoa. Battle, Blasters ja Medal Swap. Battle toimii tavallisesti tappelemalla toista pelaajaa vastaan lokaalisti tai netin välityksellä. Jokaisella pelaajalla on kuusi Yo-kaita ja taistelu jatkuu, kunnes toiselta pelaajalta on kaikki Yo-kait päihitetty. Et voi kuitenkaan laittaa kaikista parhaimpia Yo-kaita kentälle vaan sinulla saa olla kaksi S-tason ja kaksi A-tason Yo-kaita mukana. Kaikki Yo-kait ovat kuitenkin tasolla 60, jotta ottelut pysyvät reiluina ja mittaavat pelaajan taitoja. Saat taisteluista pisteitä, joilla voit ostaa erilaisia esineitä kaupasta. Ottelut on tehty niin, että eri version omistajat taistelevat toisiaan vastaan ja jos sinun puolesi voittaa, saat tiettyjä palkintoja. Blasterssissa pelaat pääpelissä tapahtuvaa Terror Timea. Terror Timessa yrität päästä uloskäynnille ja paeta samalla demonia. Blastersissa on sama idea paitsi tällä kertaa pelaat Yo-kailla. Yo-kaita on neljä erilaista. Taistelija, parantaja, tankki ja vaeltaja. Taistelija on perinteisesti hyvä taistelemaan, parantaja voi parantaa tankkia tai taistelijoita, tankki voi kiinnittää vihollisen huomion, kun puolulaiset taistelevat ja vaeltaja voi tukea muita hahmoja. Blasterssia voi pelata yksin tai kolmen muun pelaajan kanssa. Tämä on mukava pelimuoto, joka tuo pelille lisää mielenkiintoa. Medal Swapissa voit vaihtaa Yo-kaita muiden pelaajien kanssa. Et voi kuitenkaan vaihtaa satunnaisten pelaajien kanssa vaan vain kavereittesi.

Maailma näyttää edelleen hyvin mukavalta ja viihtyisältä, sillä peli hyvin pitkälti identtinen edellisten versioiden kanssa. Jokainen Yo-kai näyttää uniikilta ja niitä on enemmän kuin ennen. Musiikki kuulostaa mukavalta, mutta ensimmäisen osan musiikkeja on käytetty paljon uudelleen. Äänimaailma on myös mukavan kuuloista, mutta ääninäyttelyssä on vieläkin parantamisen varaa, vaikka se ei olekaan suoranaisesti huonoa.

Yhteenveto

Yo-kai Watch 2: Psychic Specters on vieläkin viihdyttävä, keskiveroisella tarinalla ja hyvällä pelattavuudella varustettuna. Yo-kaita on myös paljon enemmän, sillä edellisten versioiden Yo-kait on lyöty yhteen ja kylkeen lisätty vielä 19 lisää. Uusia mielenkiintoisia sivutehtäviä löytyy myös ja ne käyvät melkein tarinatehtävistä, pituuden ja laajuuden myötä. Uusi paikka Gera Gera Land, tuo myös mukavasti lisää pelattavaa erilaisten aktiviteettien ja luolastojen kanssa. Kontrollit toimivat hyvin ja nettipelaaminen on hauskaa lisäsisältöä niin kuin edellisessä versiossa. Maailma ja musiikki on keskivertoista ja ääninäyttely voisi olla hieman paremmin tehty. Kannattako peliä kuitenkaan ostaa, mikäli omistaa jommankumman aikaisemmista versioista? Mielestäni ei, sillä pelistä ei löydy niin paljon uutta sisältöä, että kannattaisi ostaa sama peli uudelleen. Mikäli et omista mitään versiota pelistä, silloin tämä versio kannattaa ostaa sillä tämän pelin kanssa saa rahoillensa vastinetta vielä enemmän kuin aikaisemmin. Jos haluat kuitenkin ostaa Psychic Specters -version pelistä, vaikka sinulla olisi aikaisempi versio, voit helposti siirtää tallennuksesi tähän peliin ja jatkaa pelaamista siihen mihin jäit.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.