Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Yoshi's Crafted World

Yoshi palaa tällä kertaa paperin ja pahvin kanssa Yoshi's Crafted Worldissä. Luvassa on värikäs maailma, uuden tapaista pelaamista ja munien heittoa. Onko tämä kuitenkaan tarpeeksi pitämään Yoshi-sarjan pelit hauskoina vai kaipaisiko sarja täydellistä uudistusta?

Paperikiviä

Eriväriset Yoshit rentoutuvat saarellaan Sundream Stonen ympärillä, kun aavistamatta Kamek ja Baby Bowser saapuvat tekemään ilkeyksiä. He aikovat varastaa Sundream Stonen ja samalla kun Yoshit yrittävät estää tätä kaikki Sundream Stonessa olevat jalokivet irtaantuvat ja tippuvat eri maailmoihin. Kamek ja Baby Bowser lähtevät pikaisesti etsimään jalokiviä, joten Yoshit päättävät tehdä samoin. Tarina on tavallinen Yoshi-pelien tarina, joten mitään ihmeellistä ei ole luvassa. Se antaa kuitenkin sopivan alkuasetelman ja tavoitteen pelille.

Yoshi Labo

Maailma on tehty erilaisista askarteluvälineistä, kuten pahvista, paperista ja naruista. Kaikki maailman esineet ja laitteet toimivat suurin piirtein samalla tavalla kuin ne toimisivat oikeastikin. Erilaisia esineitä on myös uudelleen käytetty teoksissa, kuten esimerkiksi pahvilautasia ja purkkeja. Tämä tuo maailmalle tunnelman, jossa Yoshi seikkailee maailmassa, jonka joku olisi tehnyt erilaisista esineistä. Eri maailmoissa on yleisesti kolme kenttää ja maailmojen teemat vaihtelevat merestä avaruuteen. Kentistä löytyy kerättäviä hymy kukkia ja lisäksi voit saada hymy kukan keräämällä 100 kolikkoa, pääsemällä maaliin täysien energioiden kanssa ja keräämällä kaikki 20 punaista kolikkoa. Hymy kukkia käytetään aina seuraavaan maailmaan pääsemiseksi, mutta niitä ei tarvitse kovinkaan monta ja kentistä saa helposti tarpeeksi, kunhan ei jätä kaikkia keräämättä. Hymy kukkia voi myös saada erilaisten tehtävien kautta ja menemällä päihitetyn kentän käänteisenä. Tehtävissä sinun täytyy yleensä etsiä kentästä, jokin tietty hahmo ja heittää sitä munalla. Kenttää ei onneksi tarvitse mennä läpi uudestaan vaan peli kysyy, haluatko poistua kentästä, kun tehtävä on suoritettu. Myöhemmässä vaiheessa peliä sinun täytyy etsiä piilosalla olevaa hahmoa kentästä. Jos kenttää pelaa käänteisenä, sinun täytyy etsiä kolme Poochy-pentua ja suorittaa kenttä tietyssä ajassa. Tästä voi tällöin saada neljä Hymy kukkaa. Maailmalla on myös kapseliautomaatteja ja jokaisessa automaatissa on kymmenen kapselia. Alussa yksi kapseli maksaa satasen, mutta hinnat nousevat pelin edetessä. Kapseleista saa erilaisia asusteita, jotka on tehty pahvista ja purkeista. Pukuja on vaikka minkä näköisiä, mutta ne suojaavat myös osumilta tietyn verran. Asusteita voi myös saada amiibojen avulla, kuten esimerkiksi Mario-amiibon kautta saa purkista tehdyn Mario puvun ja Yarn Poochy -amiibon kautta saa Poochy puvun. Ei tuetuista amiiboista saa vain amiibo laatikosta tehdyn puvun.

Uusi ulottuvuus

Kentissä pelaaminen toimii hyvin samantapaisesti, kuin aikaisemmissakin Yoshi-sarjan peleissä. Käytössäsi on hyppy, kieli, munien heitto ja ilmasta maahan isku. Voit myös pitää hyppynappia pohjassa, jolloin pysyt ilmassa hieman pidempään. Nielaisemalla vihollisia voit tehdä munia, joita voit sitten heittää. Vaikka peli on sivustakuvattu, voit tällä kertaa heittää munia taustalla oleviin kohteisiin. Taustalla voi olla erilaisia pahvisia kuvia, joista saa rahaa, vihollisia tai hymy kukkia. Taustalla voi myös olla erilaisia esineitä tai laitteita, joita täytyy heittää päästäkseen kentässä eteenpäin. Kentissä on erilaisia pilviä, joista voi saada lisää energiaa, hymy kukkia, sinisiä kolikoita, jotka sinun täytyy kerätä tietyssä ajassa saadaksesi hymy kukan tai kenttä voi kääntyä hetkeksi, jolloin sinun täytyy heittää taustalla olevia kohteita. Pelin tyyliä käytetään todella hyvin hyödyksi, kun kaikki asiat toimivat samalla tavalla kuin ne toimisivat oikeastikin. Munien heittämistä taustalla oleviin kohteisiin käytetään myös hyvin hyödyksi ja tämä tuo aivan uudenlaisen tunnelman, kun peli ei ole enää rajoitettu sivuilla oleviin kohteisiin. Kun kenttiä pelaa käänteisenä, kentistä näkee kokonaan toisen puolen ja tämä on myös todella virkistävää. Kaikki ei ole enää niin värikästä ja yksityiskohtaista, kun näkee mitä väritetyn pahvin toisella puolella on. Tämä tuo myös vaikutuksen, että joku olisi itse valmistanut jokaisen kentän erikseen. Pelissä tulee myös välivastuksia silloin tällöin ja näissä käytetään hyödyksi hyvin munien heittämistä taustalle. Juuri ennen jalokiven saamista, joutuu tietenkin taistelemaan vastusta vastaan. Näissä, kuin myös välivastuksissa, on käytetty paljon mielikuvitusta, sillä mikään vastus ei muistuta edes etäisesti toista ja jokaisessa on täysin erilainen tapa voittaa vastus. Vastuksissa on myös paljon yksityiskohtia, jotka paljastavat miten ne toimisivat oikeastikin.

Ikuisesti ilmassa

Kontrollit toimivat pelissä hyvin ilman minkäänlaisia ongelmia. Munien heittäminen taustalla oleviin kohteisiin saattaa olla hieman haastavaa, jos kohden liikkuu, mutta siihen tottuu nopeasti. Painamalla hyppynappia ilmassa Yoshi voi pysyä ilmassa niin kauan kuin haluaa, jos osaa painaa nappia oikeaan aikaan. Tämän avulla voisi periaatteessa liitää kenttien yli, jos pystyy hyppäämään korkeammalta alustalta. Tämä ei ole kuitenkaan mikään virhe pelisuunnittelussa, sillä se on ollut jokaisessa Yoshi-pelissä mukana ja kenttä suunnittelulla on estetty, ettei koko kenttää voi päästä tällä tavalla läpi. Kenttäsuunnittelu on todella hyvin tehty opettamaan alussa ja haastamaan lopussa. Peliä voi myös pelata tavallisen Classic Moden lisäksi Mellow Modessa, joka helpottaa peliä. Maailma näyttää todella värikkäältä ja yksityiskohtaiselta. Maailma ja kenttien luonnissa on käytetty hyödyksi kaikkia erilaisia esineitä ja niiden toiminnallisuutta. Peli on saanut tuotua askartelumaisuuden hyvin esille. Musiikki on hyvin rauhallista ja mukavaa kuunneltavaa. Musiikki luo onnistuneesti eri kenttiin ja maailmoihin oikeanlaisen tunnelman.

Yhteenveto

Yoshi's Crafted World on värikäs ja hauska Yoshi-sarjan peli, joka onnistuu uudistamaan pelisarjaa tarpeeksi. Pelin tyyli antaa maailmalle omanlaisensa tunnelman ja tyyliä käytetään hyvin hyödyksi kentissä. Kenttäsuunnittelu tuo kentille monipuolisuutta ja haastetta oikeassa suhteessa. Kentissä olevia ominaisuuksia ei käytetä kuitenkaan puhki, vaan uusissa kentissä on aina uudenlaisia temppuja ja tapoja pelata. Vastukset tuovat myös mukavaa vaihtelua ollessaan erilaisia ja monipuolisia. Kontrollit toimivat hyvin ilman ongelmia ja peliä voi myös pelata helpommassa Mellow Modessa, mikäli peli on liian haastava. Pelissä on paljon kerättävää hymy kukkien ja asusteiden kautta. Maailma näyttää värikkäältä ja yksityiskohtaiselta ja musiikki on rauhallista ja hauskaa kuunneltavaa. Suosittelen peliä niin uusille kuin vanhoillekin pelaajille, oli Yoshi-sarjan pelejä sitten pelannut tai ei. Jos tasohyppelypelit kiinnostavat niin on tämä peli melkeinpä pakko hankkia.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.